Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam takie małe pytanie czy te telewizory mają taką funkcje jakby zciemnianie jasnosci ekranu w momencie jak na ekranie przwazają barwy ciemne?? Denerwuje mnie czasem jak oglądam film a nagle obraz se zciemnia a nagle zjaśnia. A moze to kwestia ustawien?? (czujnik światłą wyłączony)
Nie jestem pewien czy nie przekręcę nazwy bo pisze z pamięci, poszukaj kontrast dynamiczny i wyłącz powinno być ok, niestety niektóre usprawnienia nie zawsze się sprawdzają. Pozdrawiam i daj znać czy pomogło
W zaawansowanych ustawieniach obrazu wyłącz zaawansowane zwiększanie kontrastu. Powinno pomóc. A z jakiego źródła odbierasz obraz? Jak z telewizji cyfrowej, to możesz jeszcze wyłączyć redukcje zakłóceń.
No wszedłęm w te ustaienia i wyłączyłem to zaawansowane ziększenie kontrastu i chyba pomogło:) jeszcze troche potestuje i napisze:) Filmy odpalam głównie z ps3 czasem jeszcze z kompa.
JEszcze możesz w menu i funkcjach wyłączyć czujnik światła. U siebie mam od początku wyłączony, ale przypomniało mi sie, że w laptopie miałem podobny problem. I wyłączenie też pomogło.
Oczywiście wyłączenie czujnika, jako uzupełnienie do poprzednich czynności
Jagiel88 napisał(a):
No wszedłęm w te ustaienia i wyłączyłem to zaawansowane ziększenie kontrastu i chyba pomogło:) jeszcze troche potestuje i napisze:) Filmy odpalam głównie z ps3 czasem jeszcze z kompa.
Przynajmniej w moim modelu laptopa czujnik światła to porażka. Nie korzystam z laptopa na powietrzu, więc chyba nigdy się z nim nie przeproszę. A ciągłe ściemnianie, rozjaśnianie ekranu doprowadzało mnie do szału.
Pierwszą rzeczą jak się dostaje sprzęt jest dostosowanie go do swoich wymagań bo inaczej obraz będzie wyglądał jak w Media Markt wszystko na full. Mam nadzieję, że podasz wyniki badań nad obrazem po dłuższym nie używaniu funkcji zwiększenia kontrastu, najczęściej w piśmie spotykam się na wyłączaniu tej funkcji jak i czujnika światła. Jednak uważam, że ten czujnik nie jest taki zły, jak robisz sobie nocny seans w pokoju gdzie światło tak nie skacze jak za dnia to chyba zdaje egzamin.
Jagiel88 napisał(a):
no i właśnie o tym mówiłem u mnie w dzień raczej nie zdaje egzaminu bo mam drzewa wyższe niż poziom okien z czego przez dłuższy czas świeci w nie słońce więc raczej w tej sytuacji odpada ale na noc czy jak zaciągnę zasłony to jak najbardziej