Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

40W4710 i sygnał 1080/24p

Ampersand-----
Początkujący

40W4710 i sygnał 1080/24p

Czy ktoś był w stanie odtworzyć materiał w formacie 1080/24p ? W specyfikacji jest wymieniony support dla tego formatu dla HDMI ale mnie niestety się nie udało.

ps: I czy jest jakaś możliwość sprawdzenia Hz z jakimi w danym momencie TV wyświetla?

10 ODPOW. 10
oldguest
Początkujący

A z jakiego źródła miało być to 24p?

Ampersand-----
Początkujący

np. z tunera sat HD odtwarzając plik mkv w formacie 1080/24p. Inni posiadacze tego samego tunera twierdzą, że działa ale mają inne TV więc się zastanawiam co jest nie tak.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Ja mam 40W4500 i z sygnałem 1080/24p nie ma żadnego problemu. Może masz plik uszkodzony, tuner nie wyrabia z kodekami... A w czym się przejawia te nieodtwarzanie? Masz jakąś informacje na LCD, czy po prostu nie chodzi? Możesz podesłać specyfikacje tunera, albo samą nazwe?

Ampersand-----
Początkujący

Podejrzewam też, że to może być tuner ale skoro twierdzą niektórzy, że działa ale mają inne TV to szukam przyczyny. Przejawia się to w tym, że albo jest czarny ekran albo miga próbując odtworzyć w tym formacie. Chcę po prostu wyeliminować jedno z dwóch. Tuner to DM8000HD na chipie Broadcom. A czym odtwarzasz 24p u siebie?

Zimny_
Użytkownik

Blu ray BD350 i czasami z laptopa - ale bardzo rzadko. Wydaje mi się, że jeśli tuner wysyłał by sygnał, który nie jest odtwarzany na LCD, na ekranie miałbyś informacje o nieobsługiwanym sygnale. Te serie na 100% odtwarzają 1080/24p, tu nie ma wątpliwości. Może w tunerze trzeba zmienić soft, aby odtwarzał te pliki? Może akurat ten film który chcesz odtworzyć, ma kodeki których nie obsługuje tuner. Zobacz jeszcze na innym materiale.

Ampersand-----
Początkujący

A jak wymusić ten tryb z laptopa? Bo TV pokazuje 1080p z laptopa ale nie wiem czy to jest 24p. Z tunera ten mkv 24p odtworzy w 1080i więc i laptop może wyświetlać w innym odświeżaniu więc nie będę pewien.

edit: już znalazłem i ustawiłem na 24 Hz i działa więc TV wydaje się być ok. Kwestia tylko tego czy możliwe, że Broadcom nie współpracuje poprawnie z TV. W każdym bądź razie coś juz sie wyjaśniło. Dzięki.

Zimny_
Użytkownik

W laptopie mam do wyboru kilka rodzai rozdzielczości, tryby p, i.. Wszystko masz w opcjach graficznych.
Tak wracając do sygnałów, nawet jeśli LCD nie ma wspomagania dla 24p, to sygnał będzie odtwarzany. Ideą 24p jest pokazywanie 24 klatek na sekundę. Telewizor bez 24p będzie tworzył wrażenie nieciągłości. Obraz będzie jakby przeskakiwał. Dla to dyskwalifikuje oglądanie filmu.
Jedyną możliwością jaka może być przy "współpracy" LCD z tunerem, to niespójność wysyłanego sygnału. Podobnie jak to było w tunerach Nki. Ale z tego co wiem, to nie ma takich problemów z tunerami tej marki... Telewizor jest zrobiony trzymając się norm, standardów, a przykładowo te dekodery Nki wariowały z sygnałem. Aktualizacje softu przez Nkę pomagały. Sprawdź w necie, może też jest jakiś nowy soft do Twojego dekodera...

oldguest
Początkujący

Pytanie czy plik jest 24p. Jeśli nie jest dekoder raczej sobie sam tego nie przerobi. Identycznie jest z Blu-Ray-em jeśli nie jest nagrane w 24p to nie odtwarza 24p.

Ampersand-----
Początkujący

Pliki pochodzą stąd i są w 24p, sprawdzałem poprzez MediaInfo.