anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Brak dzwięku przy podłączeniu wieży z telewizorem

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Brak dzwięku przy podłączeniu wieży z telewizorem

Podłączyłem 37w5500 kablem optycznym z wieżą Technics EH-60.Wybieram w TV system audio i nic brak fonii.Do wyboru w wieży są 3 wyjścia:VCR,VDP,EXT i na żadnym z nich dzwięk się nie pojawia.Pomocy Panowie bo to chyba już jakieś fatum. :smileyevil:

17 ODPOW. 17
Piratus
Początkujący

Nie znam tego modelu wieży - czy te złącze optyczne, które posiada to na pewno jest wejście sygnału? Niektóry sprzęt posiada tylko wyjście sygnału. Jeśli ma tylko wyjście zamiast optyka użyj przewodu z "czinchami" Wyjście liniowe(1) w TV i tym do wieży (kanał L i P )

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Wstawiam zdjęcia.Wieża wygląda identycznie jak na tym zdjęciu http://www.swistak.pl/a2738130,SC-EH60- ... IKOW.html#. Kabel optyczny taki:
http://www.allegro.pl/item757307665_kab ... nk_3m.html
Zastanawia mnie też fakt że wyjście optyczne jest z compactu a nie z amplitunera.Różnią się też napisy z wyjść:
wieża - digital optical out
bravia - digital audio out (optical)
Może to jest przyczyna? Bo innych pomysłów nie mam z wyjątkiem tego że kabel może być uszkodzony co raczej wykluczam bo był fabrycznie zapakowany.

oldguest
Początkujący

kondziak napisał(a):

out -> wyjście dźwięku a nie wejście które było by potrzebne.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

No niestety CS Bielsko jak zawsze ma racje. Z tych dwóch portów masz wyjście sygnału, a w jednym powinno być wejście... Napisz jakie masz inne porty, to coś poradzimy.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

kondziak napisał(a):

out -> wyjście dźwięku a nie wejście które było by potrzebne.

Mój błąd :D .Nie spojrzalem dokładnie na oznaczenie z tyłu wieży.Tak się tylko zastanawiam co to za mądry japończyk wymyślił że w wieży jest wyjście optyczne a nie wejście.Wydawało mi się logiczne że do wieży podłącza się: TV,DVD,DEKODER,PLAYSTATION, a wieże gdzie można podłaczyć?
Zimny zostały mi tylko wejścia na chinche.Takie chce kupić: http://www.allegro.pl/item762572713_mar ... sc_3m.html
Dogadałem się ze sprzedawcą że moge odesłać optyka i wymienić na chinche.Tylko nie będę się chyba w to bawił bo prędzej czy pożniej optyczny się napewno przyda do czegoś?

Zimny_
Użytkownik

Kabel optyczny często się przydaje. Ja bym go zostawił. Ale to moje zdanie, bo zawsze lubię chomikować różne rzeczy. W konsekwencji mam dużo rzeczy z których nie korzystam. Chociaż nie raz miałem przypadek, gdzie czegoś potrzebowałem i znalazłem to w kartonie z "rupieciami". Różnie to bywa, ja wolę mieć niż nie mieć. :D

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Witam po dłuższej przerwie.Wszystko już wporządku - podłączyłem chinchami i dźwięk się pojawił.Niestety jakość jest słaba.Stąd moje pytanie czy to możliwe żeby bravia przesyłała słabszy sygnał niż stary trinitron który poprzednio miałem? Na starym telewizorze przy identycznym podłączeniu dzwięk był o niebo lepszy! :o

laszlo-----
Początkujący

Radzę zainwestować w sprzęt audio ponieważ dźwięk realizowany za pomocą dolby digital rożni się znacznie od popularnego analog stereo :-)

Zimny_
Użytkownik

Masz podłączone chinchami, czyli leci analog stereo. Siłę sygnału musiałbyś zmierzyć, aby to stwierdzić ;)