Podziel się wrażeniami!
Po podłączeniu konsoli PS2 do telewizora przez kabel component, sygnał audio nie wychodzi z TV do kina domowego DAV-TZ230. Kino mam podłączone z TV kablem Euro i HDMI. Natomiast TV podłączony z konsolą kablem kompozytowym (cinch) wysyła bez problemu sygnał audio do kina. Z czego wynika ten problem w przypadku kabla kompozytowego ?
Z tego co rozumiem to PS2 ma wysłać dźwięk i obraz na TV, a TV ma wyświetli obraz a dźwięk przesłać dalej na kino domowe. Jeśli tak to kino musi być podłączone z TV za pomocą kabla HDMI (najlepiej 1.4 ale dobre 1.3 podobno też działa) poprzez złącze opisane jako HDMI ARC.
Nie jestem pewien czy DAV-TZ230 obsługuje ARC. Czy istnieje jakiś inny sposób, żeby uzyskać dźwięk na kinie z PS2 po podłączeniu kablem komponentowym?
Bezpośrednie połączenie PS2 z kinem też powinno dać oczekiwany efekt. Możesz podłączyć np sam dźwięk za pomocą kabla optycznego.
TZ230 nie ma wejścia optycznego. Problem udało mi się rozwiązać, mianowicie wyszedłem wyjściem audio-out z TV (cinch) bezpośrednio na kino (wejście SCART).
Mój błąd. Sprawdziłem podłączenia dla PS2 a nie zerknąłem w specyfikację kina uznając wejście optyczne za standard.
Dzięki za opis rozwiązania