Podziel się wrażeniami!
Natchnąłem się na ciekawy artykuł o MPEG 4 na Mazowszu.
(...) W wyniku uruchomienia nadajnika w Łazach i zsynchronizowaniu go z nadającym od 2001 nadajnikiem na PKiN, naziemna telewizja cyfrowa jest dostępna dla kilku milionów mieszkańców Mazowsza. Sygnał bez problemów odbierany jest w Radomiu, a nawet w Opocznie w województwie łódzkim (...)
Teoretycznie próbując spojrzeć na to logicznie powinno być taniej. Przecież operator nie będzie płacił za satelitę, tylko za nadawanie naziemne.
Projekt Strategii Cyfryzacji Nadawania Sygnału Telewizyjnego
Dla zainteresowanych. Dl sejmu trafił projekt o telewizji cyfrowej, mówiący o specyfikacji technicznej, standaryzacji, wdrożeniach itp. telewizji cyfrowej. Jednym z ciekawszych punktów jest możliwość dołączenia Polsatu do oferty Cyfry i Nki. W ustawie jest zapis mówiący o tym, że sygnał 7 telewizji nadawanych naziemnie ma być dostępny za darmo w telewizjach cyfrowych i sieciach kablowych. Znaczy to, że Polsat dołączy do kanałów w/w platform. Ciekawe jak czy im się uda, opcja bardzo fajna.
tu jest więcej informacji:
http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1791408-p_1.htm
Wymagania techniczne i eksploatacyjne dla urzadzen konsumenckich służacych do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych już przyjęty. Oto najważniejsze informacje:
Dekoder sygnału wizji powinien dekodować strumienie cyfrowe wizji zgodne z Zaleceniem
ITU-T H.264 z ograniczeniami określonymi w ETSI TS 101 154 część 5.7 dla odbiornika
25 Hz H.264/AVC zdolnego do dekodowania strumieni HP@L4 telewizji o wysokiej rozdzielczości
(HDTV) oraz zdolnego do dekodowania strumieni MP@L3 telewizji o standardowej rozdzielczości
(SDTV).
Niezależnie od rozdzielczości strumienia wejściowego, dekoder powinien dostarczać sygnał o
standardowej rozdzielczości PAL do wyjścia analogowego wizji STB.
Dekoder sygnału fonii powinien dekodować strumienie cyfrowe fonii zakodowane zgodnie z
MPEG-2 Warstwa II zgodnie z ISO/IEC 13818-3 i ograniczeniami zawartymi w ETSI TS 101 154
część 6.1 oraz E-AC-3 zgodnie z ETSI TS 102 366 i ograniczeniami zawartymi w części 6.2
ETSI TS 101 154 .
Dekoder sygnału fonii powinien wykorzystywać metadane przesyłane w strumieniu E-AC-3 do
normalizacji siły głosu, konwersji dźwięku przestrzennego do stereofonicznego lub mieszania
głównej składowej fonii z dodatkowymi.
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na ostatni artykuł w rzeczpospolitej, mianowicie aktualnie szanse na dotrzymanie terminów z wprowadzaniem cyfrowej telewizji naziemnej maleją z dnia na dzień. 2013 rok przestaje być niestety realnym terminem.
Słyszałem o tym, ale ten artykuł nie wpadł mi w ręce. Masz może jakiś link do niego?
Linku nie podam bo artykuł mam w formie papierowej Nie wiem czy mają jakieś archiwum, jeśli tak to chodzi o numer z czwartku 12 listopada na stronie 2 w części Ekonomia i Rynek. Z ciekawostek na 400mln zł wyceniono koszt stworzenia infrastruktury do nadawania cyfrowej telewizji naziemnej w Polsce.
Jeszcze w Polsce nie ma oficjalnej premiery cyfrowej naziemnej (DVB-T), ciągle jakieś opóźnienia, zmiany harmonogramów, terminów itd, a w Wielkiej Brytanii zaczynają testować następcę DVB-T - o 49% wydajniejsze DVB-T2! Nieźle, nie? Polecam artykuł:
Nowy standard DVB-T2 zostanie wykorzystany przez naziemną brytyjską platformę Freeview do transmisji kanałów w wysokiej rozdzielczości. DVB-T2 wykorzystuje około 50 proc. mniej pojemności niż DVB-T, więc jest to doskonałe rozwiązanie. Wstępnie stwierdzono, że nowy standard zwiększy pojemność o 30 proc., ale ostatnie testy wykazały, że może to być aż 49 proc.
DVB-T2 to idealne rozwiązanie dla telewizji w wysokiej rozdzielczości - HDTV, dodatkowo pozwalające na ograniczenie kosztów. Brytyjski regulator medialny Ofcom planuje uruchomić multipleks B z kanałami HD i przepustowością 30Mb/s. Obliczenia wskazują, że w DVB-T przepustowość wyniesie 24,1 Mb/s, a DVB-T2 35,9 Mb/s.
By ostatecznie potwierdzić te dane będzie należało przeprowadzić jeszcze kilka testów, ale wszystko wskazuje na pozytywny wynik. Demonstracja na tegorocznej wystawie IBC ma potwierdzić przepustowość 35,9 Mb/s. Wcześniej BBC testowała transmisje DVB-T2.
Gdyby okazało się, że DVB-T2 pozwoli na zaoszczędzenie aż 50% pojemności pasma naziemnego, to także w Polsce należałoby się zastanowić, czy lepiej nie wstrzymać start pierwszego multipleksu do czasu pojawienia się pierwszych odbiorników DVB-T2 (na razie takich nie produkuje się). Jednak dłuższe przeciąganie startu multipleksów cyfrowych niż do końca 2009 roku spowoduje, że Polska zostanie z tyłu pod względem naziemnej cyfryzacji.
Niestety wprowadzanie cyfrowej telewizji naziemnej idzie sprawniej nawet na Białorusi niż w Polsce... Także chyba na mgliste zapewnienia dotrzymania terminów nie ma co liczyć. Odnośnie DVB-T2 ciekawe rozwiązanie i na pewno będzie sprzyjał rozwijaniu oferty kanałów HD szkoda, że szybko nie doczekamy się takiego udogodnienia.
Na razie to ciężko z telewizorami z tunerem T2. Kiedy u nas w końcu zrobią DVB-T, to wszędzie dużymi krokami będzie wchodziło T2. A my zawsze na szarym końcu... Potem ludzie dziwią się, że w niektórych sprawach rynek polski jest postrzegany za zacofany....
Więcej o naziemnej cyfrowej jest na forum emitel. Od 30 września ruszył oficjalnie MUX-2 z niektórych RTCN, no i nadawany jest testowo MUX-3. Łącznie 15 programów (4 to jeszcze obraz kontrolny). Jestem w zasięgu RTCN Śrem/Poznań i korzystam z dobrodziejstwa NTC od 1,5 roku. Przykładowo obraz na TVP HD idzie w 1080i i jest ładniejszy niż Canal+HD z Cyfry.
Polecam wszystkim, którzy są w zasięgu.