anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Cyfrowa naziemna (MPEG 4) już Polsce!

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Cyfrowa naziemna (MPEG 4) już Polsce!

Natchnąłem się na ciekawy artykuł o MPEG 4 na Mazowszu.

(...) W wyniku uruchomienia nadajnika w Łazach i zsynchronizowaniu go z nadającym od 2001 nadajnikiem na PKiN, naziemna telewizja cyfrowa jest dostępna dla kilku milionów mieszkańców Mazowsza. Sygnał bez problemów odbierany jest w Radomiu, a nawet w Opocznie w województwie łódzkim (...)

Tu jest link do całego artykułu:

http://media2.pl/media/44183-naziemna-t ... owszu.html " target="_blank

Nie wierzyłem, ale sprawdziłem i faktycznie chodzi :D Obraz jest bardzo ładny, dźwięk również świetny :D A jak to u Was chodzi?? Jak wrażenia z odbioru naziemnej telewizji cyfrowej :D ??

28 ODPOW. 28
endrii
Początkujący

Teoretycznie próbując spojrzeć na to logicznie powinno być taniej. Przecież operator nie będzie płacił za satelitę, tylko za nadawanie naziemne.

Zimny_
Użytkownik

Projekt Strategii Cyfryzacji Nadawania Sygnału Telewizyjnego

Dla zainteresowanych. Dl sejmu trafił projekt o telewizji cyfrowej, mówiący o specyfikacji technicznej, standaryzacji, wdrożeniach itp. telewizji cyfrowej. Jednym z ciekawszych punktów jest możliwość dołączenia Polsatu do oferty Cyfry i Nki. W ustawie jest zapis mówiący o tym, że sygnał 7 telewizji nadawanych naziemnie ma być dostępny za darmo w telewizjach cyfrowych i sieciach kablowych. Znaczy to, że Polsat dołączy do kanałów w/w platform. Ciekawe jak czy im się uda, opcja bardzo fajna.

tu jest więcej informacji:

http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1791408-p_1.htm

Zimny_
Użytkownik

Wymagania techniczne i eksploatacyjne dla urzadzen konsumenckich służacych do odbioru cyfrowych naziemnych transmisji telewizyjnych już przyjęty. Oto najważniejsze informacje:

Dekoder sygnału wizji powinien dekodować strumienie cyfrowe wizji zgodne z Zaleceniem
ITU-T H.264 z ograniczeniami określonymi w ETSI TS 101 154 część 5.7 dla odbiornika
25 Hz H.264/AVC zdolnego do dekodowania strumieni HP@L4 telewizji o wysokiej rozdzielczości
(HDTV) oraz zdolnego do dekodowania strumieni MP@L3 telewizji o standardowej rozdzielczości
(SDTV).
Niezależnie od rozdzielczości strumienia wejściowego, dekoder powinien dostarczać sygnał o
standardowej rozdzielczości PAL do wyjścia analogowego wizji STB.

Dekoder sygnału fonii powinien dekodować strumienie cyfrowe fonii zakodowane zgodnie z
MPEG-2 Warstwa II zgodnie z ISO/IEC 13818-3 i ograniczeniami zawartymi w ETSI TS 101 154
część 6.1 oraz E-AC-3 zgodnie z ETSI TS 102 366 i ograniczeniami zawartymi w części 6.2
ETSI TS 101 154 .
Dekoder sygnału fonii powinien wykorzystywać metadane przesyłane w strumieniu E-AC-3 do
normalizacji siły głosu, konwersji dźwięku przestrzennego do stereofonicznego lub mieszania
głównej składowej fonii z dodatkowymi.

Link do pełnej informacji:
http://www.mi.gov.pl/files/0/1791408/St ... cznik1.pdf

Ravi-----
Początkujący

Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na ostatni artykuł w rzeczpospolitej, mianowicie aktualnie szanse na dotrzymanie terminów z wprowadzaniem cyfrowej telewizji naziemnej maleją z dnia na dzień. 2013 rok przestaje być niestety realnym terminem.

Zimny_
Użytkownik

Słyszałem o tym, ale ten artykuł nie wpadł mi w ręce. Masz może jakiś link do niego?

Ravi-----
Początkujący

Linku nie podam bo artykuł mam w formie papierowej ;) Nie wiem czy mają jakieś archiwum, jeśli tak to chodzi o numer z czwartku 12 listopada na stronie 2 w części Ekonomia i Rynek. Z ciekawostek na 400mln zł wyceniono koszt stworzenia infrastruktury do nadawania cyfrowej telewizji naziemnej w Polsce.

Zimny_
Użytkownik

Jeszcze w Polsce nie ma oficjalnej premiery cyfrowej naziemnej (DVB-T), ciągle jakieś opóźnienia, zmiany harmonogramów, terminów itd, a w Wielkiej Brytanii zaczynają testować następcę DVB-T - o 49% wydajniejsze DVB-T2! Nieźle, nie? Polecam artykuł:
Nowy standard DVB-T2 zostanie wykorzystany przez naziemną brytyjską platformę Freeview do transmisji kanałów w wysokiej rozdzielczości. DVB-T2 wykorzystuje około 50 proc. mniej pojemności niż DVB-T, więc jest to doskonałe rozwiązanie. Wstępnie stwierdzono, że nowy standard zwiększy pojemność o 30 proc., ale ostatnie testy wykazały, że może to być aż 49 proc.
DVB-T2 to idealne rozwiązanie dla telewizji w wysokiej rozdzielczości - HDTV, dodatkowo pozwalające na ograniczenie kosztów. Brytyjski regulator medialny Ofcom planuje uruchomić multipleks B z kanałami HD i przepustowością 30Mb/s. Obliczenia wskazują, że w DVB-T przepustowość wyniesie 24,1 Mb/s, a DVB-T2 35,9 Mb/s.

By ostatecznie potwierdzić te dane będzie należało przeprowadzić jeszcze kilka testów, ale wszystko wskazuje na pozytywny wynik. Demonstracja na tegorocznej wystawie IBC ma potwierdzić przepustowość 35,9 Mb/s. Wcześniej BBC testowała transmisje DVB-T2.

Gdyby okazało się, że DVB-T2 pozwoli na zaoszczędzenie aż 50% pojemności pasma naziemnego, to także w Polsce należałoby się zastanowić, czy lepiej nie wstrzymać start pierwszego multipleksu do czasu pojawienia się pierwszych odbiorników DVB-T2 (na razie takich nie produkuje się). Jednak dłuższe przeciąganie startu multipleksów cyfrowych niż do końca 2009 roku spowoduje, że Polska zostanie z tyłu pod względem naziemnej cyfryzacji.

Link: http://www.digi-tv.pl/42726-nowy-standa ... -proc.html

Ravi-----
Początkujący

Niestety wprowadzanie cyfrowej telewizji naziemnej idzie sprawniej nawet na Białorusi niż w Polsce... Także chyba na mgliste zapewnienia dotrzymania terminów nie ma co liczyć. Odnośnie DVB-T2 ciekawe rozwiązanie i na pewno będzie sprzyjał rozwijaniu oferty kanałów HD szkoda, że szybko nie doczekamy się takiego udogodnienia.

Zimny_
Użytkownik

Na razie to ciężko z telewizorami z tunerem T2. Kiedy u nas w końcu zrobią DVB-T, to wszędzie dużymi krokami będzie wchodziło T2. A my zawsze na szarym końcu... Potem ludzie dziwią się, że w niektórych sprawach rynek polski jest postrzegany za zacofany....

p.saw-----
Początkujący

Więcej o naziemnej cyfrowej jest na forum emitel. Od 30 września ruszył oficjalnie MUX-2 z niektórych RTCN, no i nadawany jest testowo MUX-3. Łącznie 15 programów (4 to jeszcze obraz kontrolny). Jestem w zasięgu RTCN Śrem/Poznań i korzystam z dobrodziejstwa NTC od 1,5 roku. Przykładowo obraz na TVP HD idzie w 1080i i jest ładniejszy niż Canal+HD z Cyfry.
Polecam wszystkim, którzy są w zasięgu.