anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy macie za mały telewizor, z jakiej odległości oglądacie?

scarface-----
Początkujący

Czy macie za mały telewizor, z jakiej odległości oglądacie?

Pytanie kieruję do wszytskich użytkowników płaskich modeli.

Osobiście jestem użytkownikiem 40 calowego LCD, wcześniej posiadałem model 32 calowy również LCD, posiadałem też 26 i 29 CRT. O ile w przypadku telewizorów kineskopowych wydawały mi się one wystarczająco duże (mimo, że oglądałem je z relatywnie daleka) to obecnie ma wrażenie, że moje tv są malutkie. Tak naprawdę komfortowo ogląda mi się 40 calowy tv z 2 metrów, a do konsoli muszę podejść na 1,5 metra żeby cieszyć się obrazem. Zastanawiam się czy wy też macie odczucie, ze wasze tv są małe i z jakich odległości je oglądacie? Ja np. nie wiem jak mógłbym oglądać 26 calowy LCD, bo wydaje mi się miniaturką. Czy też macie takie odczucia?

14 ODPOW. 14
endrii
Początkujący

Telewizory 4/3 kojarzą się ze skrzynką i tak wyglądają. Tylko obraz na nich nie jest zniekształcony, kobiety wyglądają normalnie a nie jak kloce, szersze niż wyższe. Przypomniała mi sie taka historia, jak kiedyś oglądaliśmy na takim szerokim też cienkim telewizorze film z wesela. Żona wyglądała jak kloc (przepraszam za słownictwo, ale tak było, normalnie jest szczupła), powiedziała że kamera dodaje parę kilo. Zapytałem się ile kamer miała na sobie, a ona się zdenerwowała.. Hehe, w rzeczywistości wyglądało to śmieszniej, tu nie możecie zobaczyć miny mojej żony jak to usłyszała.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Zabawna historia :slight_smile: Nie wiem na jakim telewizorze oglądałeś wesele, ale albo obraz był źle ustawiony ( lub nagrany), albo telewizor słabo formatował. Teraz jest już o wiele lepiej, nie ma aż takich zniekształceń. Ja praktycznie tego nie zauważam.

scarface-----
Początkujący

Jeśli formatujesz obraz z 4/3 na 16/9 to masz trzy wyjścia. Z jednej strony telewizor może zoomować obraz i wtedy nie będzie zniekształceń ale obraz będzie ucięty, z drugiej może rozciągać i zniekształcenia mniejsze czy większe będą. Możesz też oglądać na panoramie bez formatowania z pasami z boku. Moim zdaniem w przypadku starych nagrań taka opcja jest najlepsza.

endrii
Początkujący

Nie wiem, może teraz formatowanie wygląda lepiej. Tak czy owak 16/9 staje się standardem trzeba się do tego przyzwyczaić. Chyba nie ma nowych płaskich telewizorów w 4/3?

scarface-----
Początkujący

Telewizorów raczej nie, ale monitory jeszcze można spotkać.