anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy warto inwestować w technologię 3d?

Sych-----
Początkujący

Czy warto inwestować w technologię 3d?

Witam serdecznie :c37 Sam zamierzam kupić telewizor 3d. Pamiętam przed wejściem 3d do produktów typu telewizory, itd był ogromny szum. Kazdy z kim rozmawiałem był podniecony tym skokiem technologicznym. Mam wrażenie jak teraz, gdy telewizory są na rynku, jakby czegoś jeszcze brakowało. Jest niedosyt. Szum jest, wszędzie są reklamy sprzetu 3d itd. Sam jestem pozytywnie nastowiony do tej technologii. Efekty jakie daje np bravia 3d przerosły moje oczekiwania. Materiały wyglądają ciekawie i sama jakosc obrazu jest lepsza. Tylko kiedy będzie więcej materiałów 3d? Czy warto już teraz kupic taki sprzęt (cenowo duzej różnicy nie ma), czy lepiej sie wstrzymać? Czy jakas telewizja planuje programy 3d? Co sądziecie o 3d?

55 ODPOW. 55
Ravi-----
Początkujący

Do tej pory było już kilka transmisji 3D i to nawet w polskich stacjach, także jakieś przymiarki już są. Na chwilę obecną wszystko hamuje ilość dostępnych materiałów, ale tutaj w dużej mierze liczę na PS3, że wszystko rozrusza. Tym bardziej, że patrząc na nowe modele 3D staje się coraz bardziej dostępne dla przeciętnego użytkownika i nie trzeba już inwestować w najwyższe modele, żeby mieć możliwość oglądania tego typu materiałów.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Moim zdaniem warto zainwestować (o ile finanse pozwalają) w TV 3D (3D ready) z prostej przyczyny - są one bardziej zaawansowane i dzięki temu lepiej radzą sobie z wyświetlaniem normalnego obrazu. (pomijam NX710 jeszcze go w akcji nie widziałem)
Na szybką dostępność 3D nie liczę (przynajmniej w Polsce), zresztą nie wyobrażam sobie codziennego oglądania programów 3D. Raz w tygodniu dobry film, czy program przyrodniczy, może coś z gier na PS3 i wystarczy :D

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Osobiście jestem pozytywnie nastawiony do technologii 3D. Fakt, obecnie jest mała popularność, bo jest mało materiałów 3D. Ale powoli. Przecież 3D wyszło dopiero w tym roku, a Bravia 3D w połowie roku. Od października jest dostępny firmware do PS3 z kompatybilnością 3D. Do tego już Cyfra robiła test kanału 3D, jedna z telewizji kablowych przeprowadza swoje testy, telewizje na całym świecie (np. BBC) również testują 3D. W Polsce jest również nadzieja, że takie kanały będą dostępne w cyfrowej naziemnej. Ale są kanały, a nie ma filmów? Do końca roku miało powstać ok 90 produkcji 3D na Blu ray. Są nagrywane koncerty 3D. W przyszłym roku nawet będzie polski film 3D "Bitwa Warszawska 1920". Wszystko się rozwija i to w szybkim tempie.
I tu popieram Sadama. Telewizory Bravia kompatybilne z 3D, to przede wszystkim telewizory o bardzo dobrych parametrach, wyposażone w nowoczesne technologie i mające znakomitą jakość obrazu 2D i dużą funkcjonalność. To jest podstawa. A do tego mają możliwość wyświetlania obrazu 3D. Sam traktuję to jako opcję, dodatkową możliwość - priorytet jakość obrazu.
Sych - pytasz czy warto kupić sprzęt 3D. Dwie rzeczy. Po pierwsze to co napisałem wyżej. Przede wszystkim kupujesz telewizor Bravia o dobrych parametrach i świetnej charakterystyce obrazu. Funkcje multimedialne itd... Po drugie, telewizor kupujesz na 2-5 lat. Przez ten czas powstanie sporo materiałów 3D. Myślę, że fajnie będzie usiąść sobie wieczorem, raz na jakiś czas obejrzeć film, koncert, dokument w 3D. Podkreślając 3D jako dodatkową możliwość, a priorytet to dobrej jakości telewizor - który bez wątpienia otrzymujemy...

Tatras
Początkujący

Podobnie jak wy nie wyobrażam sobie abym miał codziennie oglądać wiadomości w okularach 3D. Myślę że priorytet to super jakości obraz 2D i możliwość oglądania materiałów w 3D. Myślę tutaj o jakiś wydarzeniach sportowych, koncertach i produkcjach filmowych. Uważam że producenci telewizorów powinni skupić się właśnie na tych trzech dziedzinach.

Zimny_
Użytkownik

Nie widziałem jeszcze koncertu w 3D, ale może to wyglądać ciekawie. Do tego dźwięk na dobrym systemie...
Filmy i sport miałem okazję oglądać. Sport wygląda fajnie, ale sporo zależy od samej realizacji audycji. Na Mistrzostwach Świata w RPA ileś meczy było nagrywanych w 3D, mają być udostępnione w sprzedaży na Blu ray. Ciekawe jak to wygląda...
Nawet w Polsce była już transmisja meczu Ekstraklasy. Transmisję realizował Canal+. Niestety nie widziałem:/

Tatras napisał(a):

Myślę tutaj o jakiś wydarzeniach sportowych, koncertach i produkcjach filmowych. Uważam że producenci telewizorów powinni skupić się właśnie na tych trzech dziedzinach.

Obecnie skupienie jest na filmach animowanych, filmach fabularnych, przyrodniczych i coraz bardziej na sporcie. Jest realizowanych parę koncertów, nie wiem na jakim jest to dokładnie etapie... No i w tym roku mają się pojawić pierwsze filmy dla dorosłych w 3D...

Moim zdaniem też fajną możliwością są gry 3D na PS3. Już teraz można ściągnąć bezpośrednio przez i na konsolę PS3 takie tytuły jak:
MotorStorm Pacific Rift
PAIN
Super Stardust HD
WipEout HD.

Tatras
Początkujący

Gdzieś znalazłem informację o tym że kolejna część horroru serii Piła ma być w technologii 3D. Ciekawy jestem jakie efekty nas zaszokują.

Wracając do tematu produkcji 3D materiały animowane 3D których jest zdecydowanie najwięcej powstają chyba dlatego, że najłatwiej jest je stworzyć. To jedyne logiczne wytłumaczenie. Musimy cierpliwie poczekać. Myślę że producenci widzą duże zainteresowanie tą tematyką i z czasem oferta materiałów 3D zaspokoi nawet najbardziej wymagających koneserów dobrego kina.

4138-----
Początkujący

Widzę, że nie tylko ja mam dylemat czy inwestować w technologię 3d. Po pierwsze trzeba dysponować nie oszukujmy się, ale sporym budżetem żeby nabyć cały zestaw. Po drugie zastanawia mnie fakt, czy od ciągłego oglądania w 3d nie nabawimy się bolących oczu i głowy :? Przyznam szczerze, że mam mieszane uczucia...

Zimny_
Użytkownik

Nie no, przecież chyba nikt nie będzie oglądał ciągle telewizji 3D :D Te telewizory są przede wszystkim bardzo zaawansowane, bardziej niż tradycyjne. Na nich można tak samo jak na normalnych telewizorach oglądać obraz 2D -głównie do tego służą :D . 3D jest dodatkową funkcją. Jeśli będziesz miał ochotę oderwać się od "normalności", obejrzeć ciekawie wyglądający film, koncert, czy sport - zakładasz okulary, puszczasz materiał i relaksujesz się przy efektach 3D.

4138-----
Początkujący

Zimny napisał(a):

3D jest dodatkową funkcją.

Niech będzie to i dodatkowa funkcja, ale żeby skompletować taki cały zestaw trzeba posiadać pewnie dużo większe fundusze. A nie wiem czy przy rzadkim korzystaniu z 3d będzie się to opłacać. Ile kasy minimum trzeba mieć na dobrej jakości zestaw 3d?