Podziel się wrażeniami!
Pojawia się coraz więcej pytań na temat usługi DivX VOD. Może krótko opiszę o co w niej chodzi.
DivX VOD - internetowa wypożyczalnia filmów DiviX. DiviX udostępniło legalne oglądanie, kupowanie i wypożyczanie filmów.
Co trzeba mieć, aby móc oglądać wypożyczone filmy DiviX na telewizorze?
Po pierwsze trzeba mieć komputer, Internet i produkt (telewizor, odtwarzacz DVD, Blu Ray) z certyfikatem DivX. Ten dział forum jest odnośnie telewizorów, więc opiszę na przykładzie LCD. Jeśli mamy telewizor z tym certyfikatem, musimy wejść do menu i znaleźć kod rejestracyjny. Kod składa się z 8-10 znaków. Spisujemy kod na kartkę.
Kolejnym krokiem jest utworzenie konta w DiviX VOD. Musimy przejść do komputera. Na komputerze musi być zainstalowane oprogramowanie DiviX - odtwarzacz filmów (możemy ściągnąć STĄD ). Po zainstalowaniu włączamy odtwarzacz i wchodzimy do opcji VOD. Z menu wybieramy "‘Register a DivX Certified Device" - i rejestrujemy urządzenie podążając zgodnie z poleceniami programu. Po rejestracji odtwarzacz ściągnie wygenerowany plik aktywacyjny, który będziemy musieli odtworzyć na telewizorze (przez port USB - np. pen drive). Czyli kopiujemy wygenerowany plik na pamięć USB, podłączamy ją do telewizora i odtwarzamy. I wszystko - mamy zarejestrowany produkt w usłudze DiviX VOD.
Teraz aby skorzystać z wypożyczalni, wchodzimy na stronę internetową DiviX i możemy ściągnąć wybraną produkcje. Ściągnięte filmy nagrywamy na pamięć USB i odtwarzamy w telewizorze.
Dodatkowe informacje:
http://www.divx.com/en/movies/register-your-device
alternatywny sposób zgrywania filmów na nośniki danych:
http://support.divx.com/faq/view/suppor ... divx_to_go
Pozdrawiam,
Zimny.
Sporo roboty z tym ściąganiem, zgrywaniem itd. Pomysł ciekawy bo wszystko ma się legalnie. Znacie może ceny takich filmów? Coś w tym rodzaju mają platformy cyfrowe, ta cała wypożyczalnia. Jeśli ma się dekoder z dyskiem twardym, wystaczy wybrać pozycje pilotem i zapłacić smsem. Dostępne przez parę dni. Nie podoba mi się cena filmów, mała dostępność i krótki okres wypożyczenia.
Jednemu taki sposób będzie odpowiadał, innej osobie nie. Ja wolę wypożyczyć film w wypożyczalni, ale nie oceniam tego sposobu negatywnie. Nie jest to jeszcze znana technologia. Co do VOD w platformach telewizyjnych, wygodne - ale mały wybór filmów.
mam pewien problem, robilem wszystko wg instrukcji, sciaglo mi plik ktory wgralem na pendrive, pozniej tego pendriva podlaczylem do tv, ale nie wykrywa mi wogole plikow, pisze ze nie wykryto plikow i nie mam jak aktywowac divx vod 😕
Podłączona pamięć jest widoczna w telewizorze? Inne pliki są widoczne? Telewizor widzi tylko pamięci sformatowane w FAT32.
tak, inne pliki widzi, np jpg, i jest sformatowane w FAT32, jak podlacze pendriva to odrazu komunikat ze urzadzenie zostalo podlaczone
Szczerze mówiąc, nie wiem co może być przyczyną. Powinno działać tak jak jest opisane. Może ponownie spróbuj zarejestrować produkt i ściągnąć ten plik. Parę razy rejestrowałem tę usługę i zawsze było wszystko ok.
witam
Chciałem się dowiedzieć czy jak zarejestruje już telewizor to czy będę mógł oglądać własne filmy Divx przez USB (pen drive)? czy te filmy raczej z internetowej wypożyczalni DivX VOD są w jakimś specjalnym formacie?
Przecież divX przez usb możesz oglądac bez tej rejestracji.
tak? właśnie nie sprawdzałem, muszę sprawdzić. Myślałem że trzeba zarejestrować bo w opcjach pisało że nie mam dostępu do DivX`a, a to pewnie chodzi o tą wypożyczalnie