Podziel się wrażeniami!
Czytałem na forum ze na dlna bravia odczytuje tylko mpeg1 i mpeg2. A co z mpeg4? Ogolnie załamka. Napaliłem sie jak arab na kurs pilotażu, że dlna to przyszlość to sie troche pomyliłem. Co sądzicie na ten temat?
Przez DLNA BRAVIA obsługuje video zakodowane w MPEG2 i MPEG4 part 10 (AVC). Video zakodowane w MPEG4 part 2 (czyli popularne DivX-y) nie jest obsługiwane - trzeba transkodować w locie do MPEG2 lub AVC.
Niestety BRAVIA to nie komputer i nie potrafi zdekodować wszystkiego co się rusza, ale BRAVIA + odpowiedni media server transkodujący wszystko co się rusza do formatów obsługiwanych przez telewizor w zupełności wystarczy.
Ok a co z wielkoscią plików? Konertowałem filmy w weekend na mpg2 no i tak filmik 1 minute dziala a odcinek serialu 40 mintowy dziala, a film np. 1h40minut juz go nie widzi. Co jest nie tak?
A jaki Media Server używasz do udostępniania plików? Jaką te nieodtwarzane pliki mają wielkość? Czy te pliki są odtwarzane przez komputer i przez telewizor przez port USB?
Uzywam windows media player 11, który daje możliwość udostępniania plików multimedialnych. Używam DLNA przez USB tez nie odtworzyło mi plików. Wielkość plików to około 1 GB.
A ten długi film ma identyczne parametry kodowania jak te krótkie? Bo jeżeli film nie jest odtwarzany przez USB telewizora, to jest raczej problem z plikiem, a nie z DLNA.
Poza tym Windows Media Player 11 nie jest za dobrym media serwerem, gdyż wymaga ręcznego przekonwertowania filmów do mpeg2. Osobiście polecam ps3mediaserver, który transkoduje filmy w locie (http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=57&t=2081).