anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

DVB-C i DVB-T na jednej liście programów

optycos
Początkujący

DVB-C i DVB-T na jednej liście programów

Witam
Pisałem już o tym na jednym z forów ale nie uzyskałem pomocy.
Sony KDL-46EX500 - sygnał analogowy i cyfrowy DVB-C nie kodowany z telewizji kablowej małej spółdzielni mieszkaniowej. Ostatnio operator wpuścił do kabla osiem programów z drugiego multipleksu z parametrami DVB-T. Odnalazłem je skanując „Naziemna” w programowaniu cyfrowym. Sęk w tym, że po ich zaprogramowaniu całkowicie „zgubiłem” programy z DVB-C. Po ponownym zaprogramowaniu „Kablowa” znikają te z DVB-T. Technisat CableStar Combo HD CI zapamiętuje programy z obydwu tych systemów na jednej liście, wiem, bo go używam podłączonego do komputera. Dziwne, że telewizor tak znanej firmy nie ma takiej opcji, podczas gdy mają ją Samsung i LG. Myślę, że z tym problemem może się spotkać większa ilość użytkowników kablówek. Czy jeśli jest to uzależnione od softu a nie od konstrukcji odbiornika nie należałoby poprosić programistów Sony o stosowne zmiany? Widziałem w changelogu, że wykonywali takie na potrzeby lokalnych odbiorców. Zależy mi na tej opcji, ponieważ są w multipleksie przynajmniej dwa programy, których nie ma w kablówce w DVB-C a ponadto miałbym EPG przynajmniej dla tych ośmiu na razie programów multipleksu (spółdzielni nie stać na urządzenie EPG). Chciałbym zaznaczyć, że próbowałem przeszukiwać zakresy kablowa i naziemna dla np. Szwecji, Norwegii, Finlandii, Irlandii i innych, automatycznie i ręcznie, niestety za każdym razem ze skutkiem jak powyżej.
Pozdrawiam

2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
arik92
Użytkownik

Witam ponownie, tylko że teraz na forum Sony. Poruszałem tą kwestię w tym wątku https://forum.sony.pl/viewtopic.php?f=222&t=8800, więc jak chcesz to możesz poczytać. Na forum HDTV pisałeś, że będziesz się dowiadywał u operatora TV kablowej, czy są jakieś przepisy w jakim standardzie operator kablówki ma wpuszczać sygnał naziemny do kabla, czy udało Ci się coś więcej na ten temat dowiedzieć? Czy rzeczywiście w Samsungu i LG można mieć na jednej liście kanały DVB-T i DVB-C?

Edit:

Również uważam, że to nie jest kwestia sprzętowa, a programowa i skoro do modeli z 2009 i 2010 nadal wychodzą nowe oprogramowania, to Sony powinno popracować nad oprogramowaniem, które będzie umożliwiało taką funkcjonalność. Mogłyby kablówki zacząć naciskać Sony w tej sprawie, tylko że większość kablówek daje swoje zewnętrzne tunery.

optycos napisał(a):

Widziałem w changelogu, że wykonywali takie na potrzeby lokalnych odbiorców.

Możesz rozwinąć tą kwestię?

optycos
Początkujący

Przepraszam za dublowanie tematu ale dobrze byłoby, aby wypowiedział się się ktoś z Sony, czy to kwestia softu, czy też konstrukcja odbiornika. O tym, że taka możliwość istnieje w Samsungu wiem od montera mojej kablówki, który stroił telewizor u jednego z abonentów sieci kablowej. Przy okazji obśmiał mojego Sony, że nie ma takiej opcji :c12 . Dowiedziałem się w innej sieci kablowej, że nie ma uregulowań prawnych co do standardu przesyłu tv w sieci kablowej, tak więc może być to zarówno DVB-C jak i DVB-T (są kablówki, które nadają wyłącznie w DVB-T). Tak więc u mnie operator nadaje w DVB-C a multipleks wrzucił do sieci w DVB-T i nic go nie obchodzi mój problem, bo on spełnił obowiązek ustawowy. Zostałem poinformowany, że nie będzie konwersji DVB-T na DVB-C, ponieważ transkoder (tak się chyba nazywa) kosztuje chyba 14 tys. zł a kolejne multipleksy, które będą wchodzić znowu każdy po 14 tys. zł a spółdzielni na to nie stać! Tak więc mogę Panu Majstrowi skoczyć....

A co do changelogu:
Na stronie amerykańskiej Sony dot. ostatniego ich softu
Sony has designed the BRAVIA® Televisions software update process to be customer friendly. This software update (version 1.514) provides the following benefits:
Improvements over version 1.512:
Increases the maximum number of channel presets for some regional broadcasters
lub:
Improves the problem “intermittent sound while watching BBC HD preview”. (UK only.) w firmware Version PKG4.104EUL-01088
lub:
Audio improvement after quick program change in STV channel. (UK Only) w firmware PKG4.105EUL-0108