Podziel się wrażeniami!
Moje sony działa już 22 lata i myślałem że nie widzę części obrazu z powodu starczego ograniczenia kąta widzenia, ale dziś sołtys powiedział mi że zmienił się format nadawania i część jest obcinana na archaicznych odbiornikach. Wynika z tego konieczność przygotowania się do zmiany telewizora. Niestety nie jestem w stanie samodzielnie ocenić co chcę kupić i za ile. Mieszkam na wsi 70 km od stolicy. Do legowiska przed pudłem mam 2-2,5 m. Sygnał pochodzi z cyfry+. Zupełnie nie rozumiem co kryje się pod różnymi funkcjami, wiem że wiele z nich jest mi kompletnie bezużyteczna. Z drugiej strony chciałbym korzystać z kilku funkcji jakie ma dać technologia cyfrowa, a nie wiem kiedy będzie dla mnie dostępna.Przerażeniem napawa mnie to co widzę po domach innych ludzi ; obraz przejaskrawiony, nieostry , a barwy biją po oczach . Tego muszę za wszelką cenę uniknąć. Reasumując interesuje mnie dobry poradnik dla analfabetów, bo to co oferuje Sony na swoich stronach to porażka. Potrzebuję coś w miarę nowoczesnego co będzie w stanie wykorzystać nowości cyfryzacji- zwolnione tempo, oglądanie programów w wygodnym dla siebie momencie, podłączenie komputera (ale np. 3D nie). Celem nadrzędnym jest wysoka jakość obrazu . Nie potrzebna mi droga nowinka np. OLED , ale coś solidnego za rozsądne pieniądze . Półka wyższa -nienajwyższa .Ludzi starych łatwo oszukać wciskając im w sklepie tanie ,słabe , niesprzedane pudła stojace kilka lat na wystawie. Czy poczekać na sygnał naziemny,czy już kupować,a jeśli tak to co .Sprawa jest o tyle istotna że zapewne będzie to drugi ,a zarazem ostatni telewizor. Co robić droga redakcjo?
Kwestia jakości obrazu jest sprawą dość subiektywną. Na szczęście można dopasować efekt końcowy do własnych oczekiwań. A zależy on miedzy innymi od włączenia, bądź wyłączenia niektórych opcji. To można zostawić sobie na później, bo na pewno da się zrobić tak, żeby każdy był zadowolony.
Fajne zestawienie telewizorów od Sony w zależności od ich wielkości oraz funkcji znajduje się tutaj: http://www.sony.pl/compare/tv-projector/
Pod sygnał z cyfry i taką odległość polecał bym jakieś 46 cali. Są tacy którzy powiedzą więcej i też będą mieli swoją rację.
W razie potrzeby na pewno ktoś powie coś więcej o konkretnej funkcji lub o konkretnym modelu
Proszę wystąpić do Sony o bonus. Dzięki Pańskim radom zakupiłem wczorej KDL46EX500. Czeka mnie teraz z pewnością katorga z wdrażaniem niektórych możliwości jakie daje to pudło. Najlepiej byłoby znaleźć kompetentnego fachowca by zrobił to za mnie, lecz o to trudno. Mój charakter nakazuje mi chociaż częściowo się rozeznać w temacie. O ile Pan łaskaw proszę o odpowiedź lub wskazanie adresów internetowych z objasnieniami. Interesują mnie nastepujące kwestie:
Jak to jest z tym sygnałem cyfrowym, czy zmieniać w cyfrze antenę na cyfrową czy kupować jakieś badziewie do sygnału cyfrowego naziemnego?
Kiedy bedzie sygnał cyfrowy dla Mazowsza i czy wtedy będzie TVP cyfrowo w cyfrze+ , czy też trzeba będzie taką jakość pobierać z platform naziemnych?
Jak się podłącza komputer do telewizora kabelkiem, czy trzeba wgrywać jakieś programy do komputera i jak się steruje komputerem siedząc przed telewizorem ,a komputer w drugim pokoju?
Jeszcze raz serdecznie dziękuję , nosiłem się z tym "jajem" zakupu coś około dwóch lat.
Pozdro. Nara. Pochwa.
1) Korzysta Pan tylko z Cyfry +, czy też z jakiegoś innego sygnału? Jeśli jest to tylko Cyfra, to sprawa zmiany sposobu nadawania nie będzie tutaj problemem. A jeśli czasem będzie chciał Pan coś obejrzeć ze zwykłej anteny to też da radę bez dokupowania żadnych dodatkowych urządzeń. Pański model TV posiada już wbudowany tuner DVB-T odpowiedzialny za odbiór naziemnej telewizji cyfrowej.
2) Podłączyć komputer do telewizora można na kilka sposobów. Najlepszym jest użycie kabla HDMI. Nieco gorszym DVI + oddzielnie audio. W starszych komputerach pozostaje nam tylko D-SUB i audio. Specjalnych programów nie potrzeba. Wystarczy w komputerze przełączyć się na zewnętrzny ekran (nie pamiętam dokładnej nazwy, gdyż nie korzystam z windowsa już dobre kilka lat). Jeśli chce Pan sterować komputerem stojącym w innym pomieszczeniu to można pomyśleć o pilocie do komputera. Wtedy będzie potrzebne oprogramowanie do pilota ale to powinno być w zestawie właśnie z pilotem