anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Dźwięk po HDMI z nBoxa

nagdob
Początkujący

Dźwięk po HDMI z nBoxa

Ja mam trochę inny problem.
KDL 40W4210
Otóż jak ustawię na nBoxie dźwięk Dolby Digital, to na kanałach, które rzeczywiście nadają w tym sysytemie, nie ma dźwięku po HDMI, brak głosu na TV. Co prawda w instrukcji piszą, że po HDMI idzie dźwięk tylko PCM, ale czy jest jakieś ustawienie lub czy można uaktualnić oprogramowanie TV, aby ten dźwięk normalnie przechodził?

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
kaemesio
Początkujący

Dzwiek ktory wysyla Ci dekoder musi byc DD a nie PCM skoro nie slyszysz dzwieku. Mam dokladnie ten sam model i tak to dziala - dzwieki PCM przechodzi bez problemow, dzwiek DD (lub DTS) nie. Zla wiadomosc jest taka, ze dzwiek DD/DTS z HDMI nie jest takze przenoszony do Audio OUT wiec jedyny sposob aby sluchac DD/DTS dostarczone przrz HDMI to podlaczyc urzadzenie do wiezy z dekoderem, a nie do telewizora.

Tak, tez uwazam, ze to dziwne, ze telewizor ma dekoder DD (bo dziala z DVB-T) a nie potrafi go uzyc do dzwieku z HDMI i to fatalnie, ze nie przenosi tego co nie umie na Audit Out.

Czy istnieje mozliwosc poprawienie tego w oprogramowaniu? Nie wiem? SCty?

nagdob
Początkujący

Zadałem sobie trud i pościągałem kilka instrukcji obsługi z TV Sony (tych z górnej półki). Okazuje się, że w żadnym z nich po HDMI nie jest przyjmowany dźwięk DD. Uważam, że jest to ewidentna porażka Sony, przecież w chwili obecnej powinien być to standard. Coraz więcej kanałów TV nadaje DD i okazuje się, że w przypadku tak markowej i drogiej firmy w TV nie ma dźwięku!!! I jak tu kupować lepsze tunery, skoro TV Sony nie obsługują standardowego w chwili obecnej formatu dźwiękowego DD. Brak mi słów, zwłaszcza, że opisy reklamowe TV Sony mówią o dźwięku DD, DTS i kto nie wie jakich jeszcze. To normalna ściema!!!

Langixx
Początkujący

Mam ten sam problem, kupilem 40v4000. Zamowilem "n-ke", i jest problem z glosem po hdmi. Jest kilka kanalow na ktorych nie mozna zmienic dzwieku na zwykly stereo, i w tej chwili sa praktycznie bezuzyteczne, np moj ulubiony discovery hd 😕 . Probowalem laczyc zwyklymi chcinchami sam glos nic to nie daje 😕 . Aby wygodnie serfowac po kanalach, po wejsciu trzeba ustawiac dzwiek - moze gdzies w nbox jest opcja aby wylaczyc wogole dd ,bo po wejsciu na kanal ktory obsluguje dd ustawia sie on automatycznie a na tv sony cisza :/. z gory dzieki pozdrawiam

ew. co trzeba dokupic aby ten dzwiek dzialal caly zestaw kina domowego ? nie mam na to miejsca ani zaden ze mnie audiofil zeby az tak rozbudowywac ogladanie telewizora 😕

Langixx
Początkujący

Poradzilem sobie podpinajac nke pod mini wieze jvc za 700zl ktora bez problemu poradzila sobie z dd poprzez wejscie aux. Jak przedmowcy uwazam rozwiazanie funkcji dd w telewizorach sony za bezsensowne. pozdrawiam

nagdob
Początkujący

Langixx napisał(a):

Poradzilem sobie podpinajac nke pod mini wieze jvc za 700zl ktora bez problemu poradzila sobie z dd poprzez wejscie aux. Jak przedmowcy uwazam rozwiazanie funkcji dd w telewizorach sony za bezsensowne. pozdrawiam

A co na to SONY??? przecież pisze w reklamówkach jakie to super kategorie dźwięków odbiera!!! Żenada i kłamstwo!!!

miras-----
Początkujący

Przecież żaden TV (a bynajmniej z średnich modeli) nie ma wbudowanego dekodera DD a tylko analogowe surround-y więc czasami sygnał jest tak niezgodny, że tv go nie widzi. A i tak jeśli na amplituner wypuścimy dźwięk kablem optycznym to będzie cyfrowy, w setupie n-ki jest tylko pytanie czy tv ma dekoder DD co by po HDMI przekazać, wyjściem optycznym i tak bez względu na ustawienie będzie wychodził sygnał cyfrowy, a czinczami analogowy

kaemesio
Początkujący

Tyle, że wspomniany na początku KDL 40W4210 ma dekoder DD bo bez problemów dekoduje DD nadawane np. przez TVP HD. To, że sygnał DD z HDMI nie jest dekodowany (ani nawet wysyłany po światłowodzie Audio OUT do amplitunera) to jest typowy przykład (zaplanowanej lub nie) niedoróbki.