anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX500 problem z dźwiękiem/głośnikami

profile.country.pl_PL.title
kasiek-
Początkujący

EX500 problem z dźwiękiem/głośnikami

Witam,
od roku posiadam telewizor KDL-EX500. Od jakiegoś czasu zauważyłam problemy z dźwiękiem. Słychać takie brzęczenie charakterystyczne dla głośników, które nie wytrzymują zbyt wysokich tonów (nie wiem jak to dokładnie opisać).

Dźwięk dotyczy głośników wbudowanych, po podłączeniu słuchawek tego nie słychać.
Problem dotyczy zarówno telewizji kablowej (Multimedia) jak i dekodera cyfrowego również od tego samego dostawcy.
Próbowałam już zmieniać ustawienia dźwięku (standardowe, własne), niestety problem dalej istnieje.
Przeszukałam forum, niestety nie znalazłam odpowiedzi na nurtujący mnie problem, stąd moja prośba, jeśli ktoś miał podobną przygodę z tym telewizorem, bądź wie co może powodować tego typu problem, proszę niech podzieli się swoimi opiniami/sugestiami.

Z góry dziękuje :)

8 ODPOW. 8
Mylagos
Użytkownik

Witam.
Jeśli dzieje się to od niedawna, a zmiany w ustawieniach dźwięku nie pomagają, prawdopodobnie może to być jakaś usterka techniczna. Doradzić mogę kontakt z pomocą techniczną i zgłoszenie usterki.

cogito.
Początkujący

Dla pewności możesz jeszcze sprawdzić, czy przy odtwarzaniu dźwięku z innego źródła występuje taka sama sytuacja. Jeśli tak, to pozostanie rozwiązanie zaproponowane przez Mylagosa.

kasiek-
Początkujący

No właśnie będę musiała spróbować.

Teraz np. ogladam TV i nie slychac tych dzwiekow ;/

W takim razie dzieki za odp.
Szczerze mowiac po cichu liczylam na to, że to wina MM i ze nie tylko u mnie sie tak dzieje :(

cogito.
Początkujący

Jeśli efekt nie występuje ciągle to posprawdzaj dokładnie wszystkie kable i podłączenia. Bardzo prawdopodobne, że to tam leży przyczyna buczenia głośników.

kasiek-
Początkujący

No tak, też się doszukiwałam winy w przewodach, że może źle podłączone, kiepskiej jakości, występują przebicia itp. ale poprzedni telewizor (kineskopowy LG) działał bez zastrzeżeń podpięty tymi samymi przewodami pod te urządzenia co teraz.

Coraz bardziej skłaniam się w stronę teorii o niskiej jakości programów nadawanych przez firmę Multimedia. Mam nadzieje, że znajdzie się na forum ktoś posiadający ten model telewizora i korzystający z usług tego samego dostawcy co ja :)

Zimny_
Użytkownik

Witaj,
jaki masz model dekodera, oraz jakimi przewodami masz podłączone? Czy masz może możliwość podłączenia innego źródła dźwięku (innego od dekodera), np. komputera, odtwarzacza, pamięci przenośnej z mp3 i sprawdzenia jak zachowują się głośniki?

Coraz bardziej skłaniam się w stronę teorii o niskiej jakości programów nadawanych przez firmę Multimedia.

Może nie jakość kanałów, ale coś z dekoderem, ewentualnie telewizorem - jeśli ten sam efekt będzie występował z innych źródeł. Jeśli jest to dekoder, moim zdaniem powinnaś zgłosić się do punktu dostawcy telewizji. Nie wiem na jakich warunkach udostępniają oni dekodery, np. w telewizji N, czy w Cyfra Plus - jeśli dekoder uszkodzi się, wymieniają na nowy..

kasiek-
Początkujący

Dekoder raczej nie ma nic do rzeczy.... mam telewizję kablową oraz cyfrową (tak jak juz pisalam jedno i drugie z MM). Problem występuje w momencie oglądania kablowki jak i tv cyfrowej.
Dekoder był podłączony zarówno kablem Scart jak i HDMI a wcześniej funkcjonował z innym telewizorem i nie było problemu.

spolmorelowy1kfbcg
Początkujący

Witam, również posiadam telewizor Sony Bravia KDL-32EX500. Miałem również taki sam problem, szukałem również tak samo zacięcie przyczyny, powiem szczerze - głupiałem. Sprawdź balansem, u mnie ewidentnie zawodził prawy głośnik telewizora. Zadzwoniłem na serwis, przyjechał gość i wymienił w 15 min. Teraz jest wszystko OK. Moja sugestia wadliwy głośnik (u mnie prawy). Pozdrawiam, w razie pytań proszę pisać na maila.