anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

EX720 / EX725 - przykładowe ustawienia obrazu

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

EX720 / EX725 - przykładowe ustawienia obrazu

Witajcie,
poświęciłem sporo czasu nad dopracowaniem parametrów obrazu, które według mnie są najodpowiedniejsze. Ustawienia testowałem na platformie "N" i szczególnie kanałach HD. Telewizor to KDL-40EX725. Pokój w którym znajduje się telewizor jest dosyć bardzo oświetlony.

Zacznijmy od podstaw. Model ten posiada rozbudowane i dosyć dobrze ustawione tryby scen. Uruchamiamy je po naciśnięciu przycisku "Scene" na pilocie. Poniżej tabelka z zestawieniem scen i krótkim opisem:

Automat - automatycznie dostosowuje scenę do wyświetlanego materiału

Ogólna - obraz dostosowany do różnych treści. Nie jest on idealnie nastawiony, raczej kompromis dla różnych materiałów.

Kinowy - jedna z moich ulubionych scen. Obraz bardzo dobrze dopasowany do filmów. Szczególnie widoczne przy filmach HD.

Sport - równie fajnie dopasowany obraz do sportu. Oczywiście zależy od rodzaju sportu, ale przy np. piłce nożnej spełnia swoją rolę.

Muzyka - rzadko korzystałem z tej sceny. Oglądam mało teledysków i bardzo dobrze spełniały swoją rolą inne tryby - w tym mój własny :D

Animacja - obraz dostosowany do materiałów bogatych w animacje. Ustawione parametry upłynniają animacje.

Zdjęcia - obraz dostosowany do zdjęć. Barwy stają się bardziej wyraziste, obraz wyostrzony - widać więcej szczegółów.

Gra - tryb bardzo przydatny przy grach. Ustawienia optymalizują płynność, przy optymalnie niskim Input lag.

Grafika - tryb dobry do pracy przy podłączonym komputerze, Internecie itp.

Osobiście najczęściej korzystałem z trybu kinowego (bardzo fajnie zrobiony), Gra i Sport. Polecam sprawdzenie tych ustawień. W kinowym po wejściu do menu obrazu (Options->Obraz) możemy zmienić na "Kino 2" - również polecam.

Każde parametry można dopracować, więc starałem się dopasować obraz do moich preferencji. Poniżej wyniki:

W dzień:

Tryb Obrazu - Kino 2

Podświetlenie - 7

Kontrast - 93

Jasność - 50

Nasycenie - 50

Odcień - 0

Temperatura barw - Ciepłe 2

Ostrość - 55

Red. zakłóceń - wył (można włączyć przy sygnale z wbudowanych tunerów i przy słabej jakości materiałach, np. starych filmach itp. Ogólnie wyłączone jest OK).

Red. zakłóceń MPEG - wył (podobnie jak wyżej)

Red. zakłóceń punkt - wył (podobnie jak wyżej)

Motionflow - Wyraźny

Tryb filmu - Auto2

ZAAWANSOWANE USTAWIENIA

Korekcja czerni - wył

Zaaw. zwiększ. kontrastu - wył

Gamma - 0

Automat. ograniczanie Światła - małe

Czystość bieli - wył

Żywy kolor - min/średni

Uwydatnianie szczegółów - małe

Uwydatnianie krawędzi - wył

BALANS BIELI (albo wszytko na "0", albo poniższe ustawienia):

wzmocnienie R - -3 / -2
wzmocnienie G - -1 / 0
wzmocnienie B - 0 / 0
przesuniecie R - -2 / -2
przesunięcie G - -1 / -2
przesuniecie B - -2 / -2

Później napiszę ustawienia "na wieczór", gdzie w pomieszczeniu jest mniej światła.

Co sądzicie o tych ustawieniach?

Pozdrawiam,
Zimny.

37 ODPOW. 37
pablo_duch
Początkujący

dokładnie-zywy blokuje,ale zmiena na inny otwiera dostep do zaawansowanych ustawien :thumbsup:

Dzanas2
Początkujący

A poda ktos ustawienia dla obrazu 3D ??

Zimny_
Użytkownik

W wielu testach wszystkich modeli BRAVIA 3D (zaczynając od 2010 roku i pierwszych odbiorników 3D), ustawienia 3D preferowane przez Sony były podawane za praktycznie optymalne. Sony znając specyfikację okularów dopasowywało prawie idealnie ustawienia obrazu 3D do kompatybilności z całym systemem.
Ustawienia po korekcji prezentuję poniżej (można je zmienić po włączeniu trybu 3D w BRAVIA):

Ustawienia do obrazu 3D

Tryb Obrazu - Kino 1

Podświetlenie - max (zablokowane)

Kontrast - max

Jasność - 50

Nasycenie - 50

Odcień - 0

Temperatura barw - Ciepłe 2

Ostrość - 53

Red. zakłóceń - wył

Red. zakłóceń MPEG - wył

Red. zakłóceń punkt - wył

Motionflow - wył

Tryb filmu - Auto2

ZAAWANSOWANE USTAWIENIA

Korekcja czerni - wył

Zaaw. zwiększ. kontrastu - małe

Gamma - 0

Automat. ograniczanie Światła - (zablokowane)

Czystość bieli - mała

Żywy kolor - min

Uwydatnianie szczegółów - wył

Uwydatnianie krawędzi - wył

BALANS BIELI:

wzmocnienie R - 0
wzmocnienie G - -2
wzmocnienie B - -2
przesuniecie R - 0
przesunięcie G - 0
przesuniecie B - -1

profile.country.PL.title
sihborx
Poszukiwacz

Witam
Może moje pytanie wyda się głupie ale mam jedną wątpliwość a raczej pytanie dot ustawień.
Wymieniliście trzy opcje ustawienia obrazy. Nazwijmy je: "na dzień" , "na noc" i "3D"
Czy można je jakoś zapisać, zdefiniować tzn aby jednym kliknięciem przełączyć na tryb "na dzień" czy na "3d". Wasze ustawienia bardzo mi się podobają ale na razie to muszę za każdym razem ręcznie zmieniać poszczególne parametry.

pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Witaj,
Nie ma dedykowanej funkcji definiowania i zapisywania ustawień pod własnymi nazwami. Można to obejść naciskając przycisk "Scene" na pilocie, wybrać np. scenę ogólną, skonfigurować ustawienia obrazu. Następnie zmienić scenę na inną i skonfigurować inne ustawienia. Jeśli będziesz chciał przejść na te pierwsze, uruchomisz scenę na której zmieniałeś ustawienia.

Pozdrawiam,
Zimny.

profile.country.PL.title
sihborx
Poszukiwacz

dzięki. Tak też myślałem ;)

mactomasz
Początkujący

Witam a jakie ustawienia mozecie zaproponowac do konsoli PS3 do grania w dzien i do grania wieczorem lub w nocy gdy pomieszczenie jest slabo oswietlone lub wcale.
Czy te wyzej wymienione ustawienia sprawdza sie takze na konsoli ps3.
Czy w przypadku konfigorowanie pod PS3 lepiej jest ustawic parametry jak powyzej tylko zamiast sceny kino1 lub kino2 wybrac scene gry standardowe lub gry te drugie?
Pomożcie prosze.
Pozdrawiam

laskadan
Poszukiwacz

Witam,
może ktos ma dobre ustawienie obazu do cyfrwej tv naziemnej przy której bedzie wyglądała wzglednie :)?

profile.country.PL.title
nikox85
Nowicjusz

Te ustawienia znalazłem na angielskim forum i mi najbardziej pod pasowały
AUO panel.

Eco = off
Ambient Light Sensor = off
Własne
Backlight = 3
Contrast = 91
Brightness = 50
Colour = 49
Hue = G4
Colour Temp = Warm 1
Sharpness = Min
Noise Reduction = Off
MPEG Noise Reduction = Off
Dot Noise Reduction = Off
Motionflow = Standard
Cinemotion = Off

Advenced Settings:
All Off
Gamma = 0

White Balance:
R Gain = 0
G Gain = -16
B Gain = -7

R Bias = -6
G Bias = 0
B Bias = -4

stubbs.
Użytkownik

A jaki masz rozmiar kolego i jaki sygnał dobiega do TV (SD czy może HD)?

Pozdrawiam Stubb