anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

HX-920

profile.country.PL.title
misiek1955
Użytkownik

HX-920

Witam ponownie Forumowiczów.
Chciełem powrócić do tematu cloudingu w nowych modelach hx 820oraz hx920.
Z pełną odpowiedzialnościa twierdzę ,że telewizory z roku 2011 serie powyżej
nie są wolne od tego przykrego efektu.Model hx820 wyminiałem dwa razy i w każdym
w dolnych narożnikach występowały wyrażne jaśniejsze plamy.Owszem można się ich pozbyć
zerując podświetlenie i jasność.Tylko co bym wtedy oglądał.W końcu doradzono mi dając
gwarancję pozbycia się przykrego efektu dopłatę i wymianę na model topowy Hx920.
Zrobiłem to i o zgrozo dolne narożniki dalej świecą. Mniej niż w 820 ,ale świecą.
Samo podświetlenie na pewno jest zdecydowanie lepsze ,obraz bardzo dobry a clouding jak
był tak jest.Dla mnie jest to niepojęte bowiem posiadam jeszcze leciwą V 2500 ,oraz bardzo
udany model zeszłoroczny zhx 800 i oba tego przykrego efektu są pozbawione.Uważam
że panele Opti Contrast mają jakiś feler.Polecam lekturę w necie na forach polskich i zagranicznych,gdzie opisany problem często się pojawia. Nie zamieszczam zdjęć bo to nie ma sensu ,natomiast mogę zaprosić na kawę i zaprezentować problem na żywo.
Wydałem sporo pieniędzy a satysfakcja z zakupu mocno okrojona.Boksowanie się z serwisem czy producentem nie ma sensu bowim Sony uważa ,że clouding może występowac.

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
misiek1955
Użytkownik

Witaj.
Jeżeli to możliwe to proszę o więcej informacji w jaki sposób usunięto usterkę.Jestem tym żywotnie zainteresowany.Mam po prostu dość ciągłego niedowierzania ,że taki problem wysytępuje we flagowym modelu firmy.Być może Twoje informacje zwolnią mnie od udowadniania,że nie jestem wielbłądem i otworzą oczy wszystkim niedowiarkom.
Pozdrawiam

wtsz-----
Początkujący

@misiek
Nie jestes wielbladem.

profile.country.pl_PL.title
Mylagos
Użytkownik

Na hdtv.com znalazłem ciekawą informację, otóż pewien użytkownik twierdzi, że ten "clouding" nie występuje na pewnych modelach, i tu pozwolę sobie zacytować "NALEŻY się sugerować datą produkcji tzn. szukać egzemplarzy z Października (October na opakowaniu tekturowym TV). Z jakichś względów egzemplarze wcześniejsze są wadliwe."

Link do postu : http://www.hdtv.com.pl/forum/719946-post384.html

Możecie powiedzieć jaką datę produkcji mają wasze TV? Pozwoliło by to skonfrontować tą tezę z rzeczywistością.

wtsz-----
Początkujący

Data może nie mieć tutaj zadnego znaczenia. .

Led-----
Początkujący

Wtsz.Twój problem polega chyba bardziej na złym ustawieniu telewizora,mówię tu o tym oknie odbijającym się w szkle,zrób zdjęcia wyraźne a nie takie przesunięte,umieść aparat na statywie,zrób te fotki w ciemności(najlepiej w nocy).I przedewszyskim przy standartowych ustawieniach obrazu,przecież tu nie ma wcale czarnego tylko jakiś fioletowy ,szary,u mnie nawet na EX320 te same menu wgląda tak czarno jak ramka wokół matrycy,u ciebie wyszły jakieś cuda. Tak ustawiając podświetlenie,jasność,balans bieli,korekcję czerni i inne ustawienia obrazu można uzyskać cuda takie jak u ciebie ale przy tych ustawieniach nie da się nic oglądać.
Podaj swój adres na meila to podjadę do ciebie i pomogę ci ustawić ten telewizor .
Teraz do Miśka ,czekamy na twoje zdjęcia,jezeli ich nie będzie to uznajemy że tego telewizora nie masz i jesteś z konkurencji.Jak masz odwagę to zapraszam do mnie lub dojadę do ciebie i też pomogę.Mój emajl: masey22@wp.pl

Zimny_
Użytkownik

Moim zdaniem nie tyle chodzi tu o odcień koloru czerni, ponieważ po pierwsze - inaczej widzi to oko ludzkie, inaczej zbiera barwy aparat do tego przy robieniu zdjęcia przy dłuższym naświetleniu i ustawieniu pod kątem. Według mnie zdjęcie to nie ma na celu pokazania odcieni czerni (bo w realu jest ona czarna), a pokazanie różnicy o której wspominał kolega WTSZ. Oczywiście, gdyby zdjęcie było wykonane ze stawu i przy braku odbić, byłoby wyraźniejsze..

Swoją drogą czerń w tym modelu jest praktycznie idealnie czarna... Widać to chociażby na każdym teście, np. http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1309426126. Są tam również podane ustawiania po kalibracji. Oczywiście mogą się różnić w zależności od egzemplarza.

cogito.
Początkujący

Uprzejmie "donoszę", że zdjęcia wykonywane były telefonem (Sony Xperia X10 mini) więc nie oczekujmy od ich autora cudów. Faktycznie lepiej wykonane zdjęcia mogłyby być dla nas bardziej pomocne do oceny całej sytuacji ponieważ na podstawie obecnych ciężko cokolwiek rzeczowo powiedzieć. No i podobnie jak wspomniał kolega Zimny pamiętajmy, że czerń w tych TV jest na świetnym poziomie. Poza źródłem już wskazanym możecie trafić w sieci na fotografię porównującą Sony, Panasonica i chyba Samsunga. Różnica była porażająca na korzyść Sony.

wtsz-----
Początkujący

Tak. Znaczenie ma tylko zjawisko.