- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Jak to jest z tym *.mkv ?
Witajcie,
Czytam i czytam, że Sony ma problem z tym formatem, to znaczy nie odtwarza go, a tymczasem ostatnio miałem niespodziankę, gdy włożyłem pendrive'a do Sony BX320 i odpalił mi bez problemu film HD w formacie MKV.
I teraz chciałbym spytać, czy Sony EX720/EX520 obsługuje MKV (matroska video) ?
BX320 jest chyba trochę starszy od EX.. ?
Zastanawiam się nad którymś z EXów od Sony i mam multimedialny dylemat...
Oczywiście mógłbym się spytać w Sony Center, albo w mediamarkt, ale jeszcze się nie decyduję na zakup
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam.
O ile mi wiadomo telewizory Sony nie czytają formatu .mkv, więc Twój post mnie dosyć zaskoczył.
Mam do Ciebie prośbę, (o ile to jeszcze możliwe), sprawdź przy pomocy np. VLC media player, dokładny sposób kodowania wideo jak i audio tego pliku( w VLC jest to "Narzędzia -> Informacje o kodeku" .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tym większe moje zdziwienie było, bo nie dość, że jest to starsza wersja (ale z nowym firmware bo kupiony niedawno).
Niestety VLC nie mogę, ale sprawdziłem ffmpeg'iem
Input #0, matroska,webm, from jakiś_serial_na_ulicy_znalazłem_:p.720p.HDTV.x264-IMMERSE.mkv':
Duration: 00:20:15.55, start: 0.000000, bitrate: 3291 kb/s
Stream #0:0(eng): Video: h264 (High), yuv420p, 1280x720, SAR 1:1 DAR 16:9, 23.98 fps, 23.98 tbr, 1k tbn, 47.95 tbc (default)
Stream #0:1(eng): Audio: ac3, 48000 Hz, 5.1(side), s16, 384 kb/s (default)
Dzisiaj będę miał możliwość jeszcze sprawdzić inne pliki. Na powyższym jest odtwarzany bez najmniejszego problemu dźwięk i obraz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Po krótkiej rozmowie z Zimnym, mam takie informacje.
O ile w instrukcji do BX jest wzmianka o odtwarzaniu .mkv to w wypadku EX720 już takowej nie ma. Rozwiązaniem tego jest zakup nawet podstawowego Blu-Ray Sony, który już czyta ( tu zaznaczę bo to dosyć ważne) większość .mkv.