Podziel się wrażeniami!
Z góry bardzo przepraszam za banalne być może pytania, ale nie potrafię tego przejść.
Podłączoną mam cyfrę+, działa bez problemu. Do tego telewizor 40 w 5500 i kino /?/ HCD-DZ880W. Kiedy oglądam film z płyty, dźwięk bez zarzutu. Kiedy chcę obejrzeć jakiś program przez cyfrę, dźwięk jest tylko z telewizora. A, mam podłączony jeszcze kabel optyczny /? tak się zwie/. Panowie w salonie zapewniali, że mamy wszystko, co potrzebne, by działało. No ale instrukcja obsługi w tym temacie jest dla mnie niezrozumiała.
Czy gdzieś w sieci znajdę informację, łopatologicznie, jak to krok po kroku zrobić? No przyznajcie, że to irytujące - nowy sprzęt stoi i nie wiadomo, jak go użyć . Pomocy !
Napisz dokładnie jaki masz dekoder, a raczej jakie w nim są wyjścia ???
A co jest podłączone do złącza Line skoro pojawia się dźwięk?
Tak myślałem, że to jakiś stary dekoder...szkoda, bo nie wykorzystujesz ani możliwości telewizora, ani możliwości kina. Kabli Euro(Scart) używało się (tak jak napisałem wcześniej) z 10 lat temu...
Mając taki telewizor i takie kino, to na Twoim miejscu wymienił bym dekoder na nowocześniejszy ze złączami HDMI, Component, optyczny...
Następnie kup kabelek Component http://www.allegro.pl/item747306233_kab ... _0_6m.html", a kabelek Euro wywal do kosza... ...i wtedy dopiero zobaczysz obraz i usłyszysz dżwięk...
magdalenkad napisał(a):
Co do Bravia Sync - udało się!
magdalenkad - jaki masz dekoder cyfry? Skoro nie masz HD, to albo Pioneer, Mediasat, albo Philipsa 6030 od wizji....
Dekoder Cyfry no name , znalazłam model: DSR 2221/91.
Dźwięk bez zmian, czyli gdy oglądam cyfrę i włączone jest kino, to wyświetla się "line". Gdy zmieniam w funkcjach na tv, głos zanika. Na line, z tyłu telewizora, nic nie jest podłączone.
gdy oglądam filmy na dvd, głos leci z kolumn, czyli ok.
Czy nie ma to nic wspólnego z tym, że podłączając do telewizora laptopa głos też mam tylko z laptopa? No coś w tym temacie dźwięku jest nie tak.
Czy możliwe, że np ten kabel optyczny jest uszkodzony?
Czy/jak mogę liczyć na pomoc, poza forum?
Proszę, nie piszcie o instrukcji obsługi .
Nadal czekam na Waszą pomoc!
Postaram się przeanalizować dokładnie problem ale będę miał możliwość dopiero we wtorek.
Jeśli nie uda na forum pomóc pomożemy w inny sposób. Kabel optyczny może być uszkodzony ale się nam to jeszcze nie zdarzyło.
A dekoder to Mediasat firmy Pace.
witam
coś mi sie wydaje , że masz stary dekoder cyfry pionieera
-więc może spróbuj inaczej euro(duża wtyczka ) od dekodera podłącz pod tv (to jako obraz)
-następnie weź kabel cinch( dźwięk) z tyłu dekodera będziesz miała 2 wejścia takie okrągłe -chyba czerwone i białe
-podłącz chinche kolorami z dekodera do wzmacniacza bądź chyba że jest to jednoczęściowe kino to powinno mieć z tyło wejście na dwa chincze
-zobacz pod co przy wzmacniaczu podłączyłaś te chcinche ( np. line , dvd , aux itp...) i następnie przełącz na kinie na to wyjście
jest jeden problem w tym wszystkim przez chinche jest dźwięk stereo więc 5.1 z tego nie będzie chyba że amplituner sobie go przerobi na coś podobnego
daj znać czy Ci działa
pzdr
cork
oj nie widziałem postu powyżej że to jest DSR 2221/91.
a to tu jest inna bajka
a jakie masz kino domowe ????
może po prostu masz w amplitunerze kilka wejść optycznych i trzeba tylko tam pozmieniać
pzdr
cork
cork napisał(a):
oj nie widziałem postu powyżej że to jest DSR 2221/91.
a jakie masz kino domowe ????