anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak uzyskać dźwięk z kina, oglądając tv?

profile.country.pl_PL.title
magdalenkad
Początkujący

Jak uzyskać dźwięk z kina, oglądając tv?

Z góry bardzo przepraszam za banalne być może pytania, ale nie potrafię tego przejść.

Podłączoną mam cyfrę+, działa bez problemu. Do tego telewizor 40 w 5500 i kino /?/ HCD-DZ880W. Kiedy oglądam film z płyty, dźwięk bez zarzutu. Kiedy chcę obejrzeć jakiś program przez cyfrę, dźwięk jest tylko z telewizora. A, mam podłączony jeszcze kabel optyczny /? tak się zwie/. Panowie w salonie zapewniali, że mamy wszystko, co potrzebne, by działało. No ale instrukcja obsługi w tym temacie jest dla mnie niezrozumiała.

Czy gdzieś w sieci znajdę informację, łopatologicznie, jak to krok po kroku zrobić? No przyznajcie, że to irytujące - nowy sprzęt stoi i nie wiadomo, jak go użyć :c3 . Pomocy :-)!

33 ODPOW. 33
magdalenkad
Początkujący

Napisz dokładnie jaki masz dekoder, a raczej jakie w nim są wyjścia ???

dekoder stary rzeczywiście, wyjścia są właśnie na euro /takie duże podłóżne :-) / i SPDIF cokolwiek by to było :? , więc optycznym nie mogę połączyć tv z dekoderem.

Co jest podłączone do złącza line zaraz sprawdzę, thx

ps tak, mam dość, szczególnie że np z komputerem i innymi sprzętami raczej sobie radzę :smileyevil:

magdalenkad
Początkujący

:shock: A co jest podłączone do złącza Line skoro pojawia się dźwięk?

Nie jest podłączone nic. Bo to z tyłu kina domowego, prawda? na kolumny chyba, bo takie dwa okrągłe i R i L podpisane? Więc jest pusto.
Tak, wiem, że to nie logiczne i dlatego tak mnie to złości!

Co do Bravia Sync - udało się!

slawek.u
Początkujący

Tak myślałem, że to jakiś stary dekoder...szkoda, bo nie wykorzystujesz ani możliwości telewizora, ani możliwości kina. Kabli Euro(Scart) używało się (tak jak napisałem wcześniej) z 10 lat temu...
Mając taki telewizor i takie kino, to na Twoim miejscu wymienił bym dekoder na nowocześniejszy ze złączami HDMI, Component, optyczny...
Następnie kup kabelek Component http://www.allegro.pl/item747306233_kab ... _0_6m.html", a kabelek Euro wywal do kosza... :c2 ...i wtedy dopiero zobaczysz obraz i usłyszysz dżwięk...

oldguest
Początkujący

magdalenkad napisał(a):

Co do Bravia Sync - udało się!

Coś z tematem dźwięku pomogło? Po przełączeniu na dekoder kino powinno samo przełączyć się na funkcję TV i powinien popłynąć dźwięk z głośników kina.

Zimny_
Użytkownik

magdalenkad - jaki masz dekoder cyfry? Skoro nie masz HD, to albo Pioneer, Mediasat, albo Philipsa 6030 od wizji....

magdalenkad
Początkujący

Dekoder Cyfry no name :-), znalazłam model: DSR 2221/91.

Dźwięk bez zmian, czyli gdy oglądam cyfrę i włączone jest kino, to wyświetla się "line". Gdy zmieniam w funkcjach na tv, głos zanika. Na line, z tyłu telewizora, nic nie jest podłączone.

gdy oglądam filmy na dvd, głos leci z kolumn, czyli ok.

Czy nie ma to nic wspólnego z tym, że podłączając do telewizora laptopa głos też mam tylko z laptopa? No coś w tym temacie dźwięku jest nie tak.

Czy możliwe, że np ten kabel optyczny jest uszkodzony?

Czy/jak mogę liczyć na pomoc, poza forum?

Proszę, nie piszcie o instrukcji obsługi :-).

Nadal czekam na Waszą pomoc!

oldguest
Początkujący

Postaram się przeanalizować dokładnie problem ale będę miał możliwość dopiero we wtorek.

Jeśli nie uda na forum pomóc pomożemy w inny sposób. Kabel optyczny może być uszkodzony ale się nam to jeszcze nie zdarzyło.

A dekoder to Mediasat firmy Pace.

profile.country.PL.title
cork-----
Nowicjusz

witam

coś mi sie wydaje , że masz stary dekoder cyfry pionieera
-więc może spróbuj inaczej euro(duża wtyczka ) od dekodera podłącz pod tv (to jako obraz)
-następnie weź kabel cinch( dźwięk) z tyłu dekodera będziesz miała 2 wejścia takie okrągłe -chyba czerwone i białe
-podłącz chinche kolorami z dekodera do wzmacniacza bądź chyba że jest to jednoczęściowe kino to powinno mieć z tyło wejście na dwa chincze
-zobacz pod co przy wzmacniaczu podłączyłaś te chcinche ( np. line , dvd , aux itp...) i następnie przełącz na kinie na to wyjście

jest jeden problem w tym wszystkim przez chinche jest dźwięk stereo więc 5.1 z tego nie będzie chyba że amplituner sobie go przerobi na coś podobnego

daj znać czy Ci działa

pzdr
cork

profile.country.PL.title
cork-----
Nowicjusz

oj nie widziałem postu powyżej że to jest DSR 2221/91.

a to tu jest inna bajka

a jakie masz kino domowe ????

może po prostu masz w amplitunerze kilka wejść optycznych i trzeba tylko tam pozmieniać

pzdr
cork

slawek.u
Początkujący

cork napisał(a):

oj nie widziałem postu powyżej że to jest DSR 2221/91.

a jakie masz kino domowe ????

Typu kina też nie widziałeś, choć podany jest kilka razy... :c2 ....Sony DAV-DZ880