Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich serdecznie, jako że jest to mój pierwszy wpis na tym forum
Od razu przejdę do pytania. Otóż jestem bardzo zainteresowany zakupem telewizora LCD Sony Bravia KDL-32W5500. Spełnia on niemal wszystkie moje wymagania odnośnie dobrego telewizora, zaś jego obecna cena jest dla mnie do zaakceptowania. Na chwilę obecną nie dysponuję zestawem kina domowego, tudzież odtwarzaczem Blu-ray/DVD, jednakże z całą pewnością będę podłączał do tego telewizora swój laptop przez złącze HDMI. Posiadam również zestaw głośników 2.1 Logitech Z-2300 THX i próbuję znaleźć odpowiedź na pytanie, czy będę w stanie podłączyć je bezpośrednio do tego modelu telewizora. W specyfikacji KDL-32W5500 znalazłem jedynie następujące informacje
Dźwięk
Wzmacniacz cyfrowy TAK
Technologia S-Force Front Surround TAK
Funkcja Voice Zoom TAK
Moc wyjściowa (W) 10 W + 10 W (razem 20 W)
Tryb dźwięku Dynamiczny / Standardowy / Czysty głos
Tryb dźwięku przestrzennego Kino / Muzyka / Sport / Gra
Stabilizacja dźwięku TAK
Dolby® Digital TAK
Automatyczna regulacja głośności TAK
Wyjście 5.1 kanałów dźwięku TAK
Wyłączanie głośników TAK
Oczywiście, że jest obsługa jednym pilotem i osobiście uważam to za duży plus, wygoda i prostota w jednym jest to możliwe dzięki Bravia sync, więcej na ten temat znajdziesz na stronie producenta http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-bravia/7/3 . Co do filmów to polecam wizyty w większych sklepach sieciowych często można znaleźć niezłe okazje, od siebie polecam na początek Transformersów (pierwsza część) jakość obrazu wgniata
a ja od siebie w celu przetestowania BR proponuję Szklaną Pułapkę 4. Film średni, ale efekty naprawdę dobre. Nawet jak leciał na cyfrze HD było na czym zawiesić oko. A w niedalekiej przyszłości Avatar.. I pamiętaj, żeby wyłączyć motionflow (100Hz) przy oglądaniu BR. Przynajmniej zobaczyć różnicę.
Sugerujesz, że w przypadku obrazu w rozdzielczości 1080p (bo chyba taki oferuje Blu-ray, prawda?) najwyraźniej widać różnicę pomiędzy włączoną a wyłączoną opcją Motionflow?
Chodzi o 24p (24 klatki na sekundę) czyli wierne odwzorowanie tego co w kinie (czyli zamierzenia producenta filmu) 100Hz podwoi ilość klatek co niekoniecznie każdemu przypada do gustu (zawsze można spróbować co kto woli).
Na niektórych filmach wygląda to fajnie, ale np w przypadku Szklanej pułapki, gdzie jest dużo scen akcji, wygląda to nienaturalnie. 100Hz jest stworzone do 25/50 klatek na sekundę - czyli każdego innego źródła poza BR i temu pochodnym. Oczywiście, nie każdy film puszczony na BR będzie w technologii 24p. Efektu nie daje odtwarzacz, a sposób w jaki jest zrobiony film. Zobaczysz różnicę na własne oczy, pewnie się zdziwisz
Wielkie dzięki za wyjaśnienie sprawy. W kwestii technologii telewizyjnej jestem jeszcze dość zielony, choć nadrabiam jak tylko mogę. Na pewno popróbuję różnych trybów
No to wbiłeś się w bardzo fajny okres. Technologia LCD w najwyższej do tej pory jakości, wchodzą coraz bardziej udoskonalane telewizory LED, niedługo premiery telewizorów 3D (wiadomo, początki będą ciężkie, a do doskonałości i liczby audycji i filmów w 3D jeszcze trochę czasu), no i tak długo oczekiwane OLEDy... Ciekawie się to zapowiada.
Co do informacji, takie podstawowe, ale dla użytkownika Bravii dosyć ciekawe, znajdziesz na stronie Sony:
http://www.sony.pl/hub/telewizory-lcd-bravia/15
Jako ciekawostkę podam, że jutro zaczynają się największe targi CES 2010 w Las Vegas. Tam bardzo często są pokazywane technologie, które będą nam towarzyszyły przez najbliższy czas. Będzie dużo premier, nowości technicznych itd. Zachęcam do śledzenia. Sporo info będzie na YouTube po wpisaniu CES 2010.
A jak masz czas to również polecam - może być ciekawie:
viewtopic.php?f=88&t=4486
Jak będziesz miał jakieś pytania, to śmiało pisz.