Podziel się wrażeniami!
Witam,
Dwa dni temu kupiłem telewizor KDL-40EX401, z którego jestem bardzo zadowolony. Mam jednak jeden, mały problem: Nie jestem w stanie uruchomić dźwięku, który płynie z mojego komputera.
Próbowałem podłączyć audio za pośrednictwem kabla miniJack-RCA oraz kabla miniJack-miniJack.
Moje pytanie zatem jest następujące - jakiego kabla powinienem użyć. Dodam, że HDMI niestety nie wchodzi w grę.
Czy potrzebuję kabla "miniTOSLINK"? Jeśli tak to gdzie taki kabel najlepiej kupić?
Dzięki za pomoc!
Nie wiem dokładnie jakie tam są złącza do dźwięku ale możesz mieć zablokowany jakiś line out albo inne gniazdo w panelu realteka albo via czy też innym nie wiem jaka to karta dźwiękowa. Jak tv ma wejście coax to można zastosować kabelek coax z mini jackiem do dużego coaxial w przypadku podpięcia złącza cyfrowego oczywiście. Ja tak zrobiłem w przypadku podpięcia karty Audigy 2 do głośników Logitecha. Najlepiej oczywiście by było skorzystać z hdmi ale skoro nie ma takiej opcji to trudno.
Karta nie ma zablokowanego wyjścia - dźwięk wychodzi z komputera bez problemów. Próbowałem już wszystkiego po za miniTOSLINK
macieju napisał(a):
miniTOSLINK
Please sprawdź na 401
Niestety nie mam EX400 na półce ale z tego co pamiętam to kablem D-Sub i obok niego jest wejście na miniJacka (nie mylić z wyjściem słuchawkowym z boku TV). Ewentualnie w menu dźwięk jest pozycja "dźwięk PC" i tam należy wybrać czy ma być przypisany do złącza PC (D-Sub) czy do HDMI1.
Port do podłączenia kabla minijack do telewizora masz zaznaczony na zdjęciu:
http://img255.imageshack.us/img255/8474/ex401ty2.jpg
A G36 do czego służy?
G36 to wyjście dźwięku z telewizora. Możesz podłączyć jakieś dodatkowe głośniki itp. Dźwięk stereo, analogowy.