anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-42W805A i HARMAN KARDON BDS880 - błąd komunikacji

profile.country.PL.title
kalamarzk
Poszukiwacz

KDL-42W805A i HARMAN KARDON BDS880 - błąd komunikacji

Witam wszystkich!

Jak w temacie TV KDL-42W805 i kino domowe BDS880 (jednostka centralna BDS580). Połączone przez złącze HDMI ARC. W teorii powinno być wszystko pięknie, ale niestety tak nie jest.

Przesył audio i video jest w dwie strony bez zarzutu, lecz problem pojawia się przy próbie sterowania np. głośnością w kinie domowym poprzez pilot od TV. 

W momencie odtwarzania dźwięku z TV na kinie domowym (niezależnie od źródła, czyli antena, hdd etc) nie mam możliwości regulacji głośności na kinie domowym pilotem TV. Kiedy są połączone w momencie naciśnięcia klawisz ściszania lub podgłaśniania wyświetla się napis "system audio głośność + -", ale nic się nie dzieje.

Z tego co zauważyłem to w menu TV nie mam wogóle widocznej opcji  "sterowania przez HDMI". Czy ta opcja jest tylko dla "wybrańców"?

Oprogramowania aktualne. TV wpięty całyczas do wifi i aktualizuje się na bieżąco.

Czy ma ktoś więcej doświadczenia z taką konfiguracją?

Ktoś gdzie na internecie pisał coś o podłączeniu dodatkowo kablem optycznym, ale czy to pomoże?

Z góry dziekuję za pomoc.

4 ODPOW. 4
profile.country.pl_PL.title
Sony_Polska
Community Team

Witamy,

temat przekazujemy do naszego działu technicznego i niebawem wrócimy z podpowiedzią. 

Pozdrawiamy

Zespół Sony

profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

Jeśli amplituner HK nie obsługuje Bravia Sync to niestety będzie zmuszony skorzystać z dodtkowego połączenia cyfrowego za pomocą kabla optycznego.

Więcej info znajdziesz:

http://pdf.crse.com/manuals/13MW802111/PL/c_asys_europe_co_hdmi.html

W razie pytan pisz.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kalamarzk
Poszukiwacz

Witam i dziękuję za odpowiedź!

Dzisiaj w końcu pożyczyłem w celu sprawdzenia kabel optyczny. Pełny zapał podłączyłem i..... nic niestety się nie zmieniło. Kabel działa bo przestawiając w BDS wejście na optyczne słyszę poprawnie dźwięk.

Co do tej pory zrobiłem:

Podłączyłem kabel optyczny

Ustawiłem w Ustawieniach cyfrowych -> Dźwięk Opis -> Wył

Ustawienia -> Dźwięk -> Głośnik -> System audio (włącza się automatycznie po włączeniu BDS)

Ustawienia -> Dźwięk -> Cyfrowe wyjście audio -> (próbowałem obie opcje : automat i PCM

Ustawienia -> Wejścia zewnętrzne -> Bravia Sync-ustawienie -> wszystkie opcje na WŁ

W ustawieniach tych jest również lista urządzeń, gdzie wyświetlają się dwie pozycje:

1. Odtwarzcz 1 (Wejście HDMI, System audio-Podłączone, Typ BDS580)

2. System audio (Wejście HDMI, System audio - brak jakiegokolwiek opisu, Typ-BDS580)

i jeszcze 

Ustawienia -> Wejścia zewnętrzne -> Bravia Sync-ustawienie -> Klawisze sterowania urządzeniam (przerobiłem wszystkie opcje - żadna nie działa)

Kable jakich uzywam to może nie jest najwyższa półka, ale nie za 2 zł na allegro. HDMI był dostarczony w zestawie z odtwarzaczewm BDS580. Kabel optyczny podobnie. Dostałem od sąsiada który z dźwiękiem ma więcej wspólnego niż ja.

Jeśli są jeszcze jakieś dodatkowe opcje to proszę o info.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.

Krzysztof

profile.country.PL.title
yakub.1
Poszukiwacz

Witam,

Proszę spróbować znaleźć ustawienie sterowania poprzez hdmi w ustawieniach kina domowego. 

U mnie a ja posiadam kino domowe sony, dopiero jak włączyłem ta funkcje w kinie domowym pilot tv zaczął reagować wspólnie z kinem.

Pozdrawiam.