Podziel się wrażeniami!
Telewizor - KDL-47W805A
Kino domowe - BDV-E6100
Cyfrowy Polsat - dekoder HD 5500s
Witam,
jako że już nie wiem jak to połączyć, przedstawiam swój problem i liczę na pomoc.
Ostatnio zepsuł mi się dekoder CP, więc wymieniłem na nowy. Do tej pory wszystko śmigało bez problemu.
Podłączyłem dekoder i nie ma dźwięku z kina domowego podczas oglądania TV. Działają tylko głośniki z TV.
Przy zmianie dekodera nic nie zmieniałem w ustawieniach, wszystko podłączyłem tak jak wcześniej.
Schemat wygląda mniej więcej tak:
1. TV i dekoder - kablem HDMI
2. TV i kino domowe - kablem HDMI (gniazdo HDMI ARC)
3. Kino domowe i dekoder - cyfrowy przewód optyczny
Dźwięku dalej nie ma. Zresetowałem ustawienia i telewizora i kina domowego.
Dalej nic.
Ktoś mógłby podpowiedzieć, gdzie tkwi problem?
Pozdrawiam
Rafał
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Cześć!
Skoro łączysz dekoder kablem cyfrowym z kinem to musisz ustawić w dekoderze opcję, aby dźwięk szedł właśnie przez wyjście cyfrowe S/PDIF. Jak zerkam do instrukcji dekodera to wyraźnie jest tam napisane, że "podłączenie dekodera do systemu audio jest opcjonalne" - być może oznacza to, że trzeba ręcznie przestawić ustawienia wyjścia audio.
Generalnie przy podłączeniu przez kabel optyczny, dźwięk powinien być w kinie bez podłączonego TV.
Pozdrawiam 🙂
Cześć!
Skoro łączysz dekoder kablem cyfrowym z kinem to musisz ustawić w dekoderze opcję, aby dźwięk szedł właśnie przez wyjście cyfrowe S/PDIF. Jak zerkam do instrukcji dekodera to wyraźnie jest tam napisane, że "podłączenie dekodera do systemu audio jest opcjonalne" - być może oznacza to, że trzeba ręcznie przestawić ustawienia wyjścia audio.
Generalnie przy podłączeniu przez kabel optyczny, dźwięk powinien być w kinie bez podłączonego TV.
Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź i pomoc.
Faktycznie teraz wygląda to tak, że dźwięk z dekodera idzie przez kino domowe, nawet przy wyłączonym TV, a włączonym dekoderze i kinie domowym.
Generalnie mój sposób podłączenia jest najlepszym i najprostszym rozwiązaniem, czy mógłbym to zrobić inaczej?
Mam jeszcze problem z Bravia Sync. Wcześniej działało bez problemu, po zmianie dekodera nie mogą się TV z kinem sparować i muszę używać dwóch pilotów. W TV w trakcie wyszukiwania nie znajduje kina. A kino i TV są połączone przecież kablem HDMI.
Posiadam takie kino domowe jak Twoje, oraz podobny TV.
Podłącz dekoder do TV za pomocą normalnego HDMI, kino z TV również przez HDMI ale co najmniej ver.1.4 które ma kanał zwrotny audio, ja mam praktycznie identyczną konfigurację i HDMI ver.2.0. Wszystko pięknie śmiga poza tym dzięki tej konfiguracji obsługa TV i kina odbywa się za pomocą jednego pilota od kina. Dźwięk z automatu przełącza się na kino domowe.
Tak ,podlacylem kabel optical =ustawienia fabryczne kina i wszystko samo sie ustawilo
Gra pieknie,jestem zadowolony.
Tylko cholerka to przelaczanie z kina na program tv jest wnerwiajace
Musze wybierac na pilocie tv
SOURCE i HDMI 1 i wtedy przelacza sie na tv-niestety sparowac nie mam jak nie mam kodu dla tego tv
Sharp LC-49CUG8052E