anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-50W755C problem z portami HDMI

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

KDL-50W755C problem z portami HDMI

Dzień Dobry

Nagle beż żadnego powodu TV przestał "widzieć" Soundbar HT-CT790. Obraz jest (menu) a nie ma dźwięku i pojawia się komunikat że z powodu błędu komunikacji aktywny jest głośnik tv. Na 100 procent jest to wina telewizora ponieważ na tym samym przewodzie HDMI zostało podłaczone PS4 a soundbar przewodem optycznym i wszystko działa. Jeżeli chodzi o dekodery nc+ i polsatu jest obraz i dźwięk ale wszystko trzeba włączać oddzielnie tj nie działa Bravia Sync. W soundarze też bravia Sync nie działa. Telewizor użytkuje kilka lat i nigdy nie było z tym problemu. Nie wiem też czy zbiegiem okoliczności nie jest fakt że w środę (27.02) miała miejsce aktualizacja oprogramowania i od tego momentu ten problem zaczął występować.

Wiem że można spróbować przywrócić ustawienia fabryczne lub powypinać i wpiąć ponownie wszystkie przewody (tv wisi na ścianie więc traktuje to jako ostateczność) ale najpierw wole zapytać tutaj na forum. Będe wdzięczny za pomoc i wszelke sugestie.     

14 ODPOW. 14
profile.country.PL.title
djrychu
Expert

Witam,

@kondziak  zgłosiłem Twój problem do supportu, jak będzie odpowiedź dam znać.

Pozdrawiam

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Okey dziękuje czekam w takim razie na odpowiedź.

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@kondziak  Z urządzeniami bez logo Bravia Sync. jest bardzo nikła szansa na działanie tej funkcji. Podobnie jest z telewizorami LG i funkcji Simplink.  Według mnie najlepszym rozwiązaniem na pozbycie się pilotów od operatora jest moduł CAM. NC+ i CP posiadają takie moduły w ofercie. Można owszem zrobić próby z inteligentnym kablem HDMI( w znanym sklepie w Krakowie jest szczegółowy opis takich kabli). Prawdopodobnie pozwoli to jedynie na włączanie i wyłączanie zestawu jednym pilotem. A koszt  to około 200 zł za taki kabel.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

leczech nie zrozumieliśmy 🙂 Wcześniej Bravia Sync działała bez problemu i współpracowała że wszystkimi podłączonymi urządzeniami. Problem pojawił się w momencie braku współpracy z soundbarem. Ciekawostką jest to że po włączeniu tv na kilka sekund urządzenia są widoczne w bravia sync przy podświetleniu pilotem portów HDMI po czym znikają....
profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@kondziak   Czyli wcześniej po wejściu w  Bravia Sync mogłeś pilotem od telewizora sterować wszystkimi funkcjami dekodera. Mnie nigdy to się nie udało. Tylko przy  nagrywarce Sony AT-100( posiada bravia sync) mam możliwość korzystania z menu nagrywarki za pomocą pilota od telewizora.

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Aż tak dobrze nie było :-). Oba dekodery włączały i wyłaczały się razem z tv i soundarem jednym przyciskiem. Tyle i aż tyle...  

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

@kondziak  Posiadam ten sam telewizor. Sprawdzałem przed chwilą i u mnie Bravia Sync z nagrywarką AT-100 działa z HDMI 2,3 i 4. Z HDMI/MHL  znajduje nagrywarkę ,ale oczywiście nie działa.

Prawie dwa lata temu też miałem problemy z Bravia Sync.  Kiedyś  podłączyłem laptop kablem HDMI dla sprawdzenia funkcji PIP i po odłączeniu telewizor znalazł nagrywarkę. Wcześniej jednak robiłem reset przez przytrzymanie dwóch przycisków z tyłu telewizora. Co pomogło nie wiem.

W instrukcjach dekoderów na końcu często są kody cyfrowe w celu parowania pilotów dekoderów z telewizorami różnych marek. Kiedyś korzystałem z tego przy dekoderze UPC i starym telewizorze. Pilot od dekodera włączał i wyłączał dekoder razem z telewizorem.Więcej nie umiem pomóc.

pozdrawiam

profile.country.PL.title
kondziak
Poszukiwacz

Kolego @leczech te dekodery to mogę sobie darować najbardziej zależy mi na soundbarze bo po 2 latach oglądania na kinie przesiąść się na głośnik tv to jest koszmar.

Póki co nie doczekałem się odpowiedzi suportu więc przywróciłem ustawienia fabryczne i niestety nic to nie dało.

W załączeniu przesyłam zdjęcie portów - po włączeniu tv wszystko jest okey przez kilka sekund po czym znikają opisy które są na górze zdjecią i zostaje w podświelteniu tylko hdmi1 hdmi2 hdmi3 i tak dalej....

Następna dziwna sprawa że podłaczyłem testowo listwę do tv i playstation po hdmi z pominięciem wyjścia optycznego czyli soundbar pełni funkcje przedłużacza i wszystko jest okey dzwięk jest....

Ten twardy reset to którymi konkretnie przycikami robiłeś z tyłu telewizora to i ja spóbuje?

DSC_0329.JPG

profile.country.PL.title
leczech
Użytkownik

Doradca @zbygaaj dokładnie to opisał rok temu w poście pod nazwą: Zamiast przywracać ustawienia fabryczne.