anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-65W855C odrzucanie reklamacji udokumentowanego problemu

profile.country.PL.title
galaxteck
Poszukiwacz

KDL-65W855C odrzucanie reklamacji udokumentowanego problemu

Witam,

W związku z uporczywym odrzucaniem przez firmę Sony zgłaszanej reklamacji, opiszę w skrócie swoje doświadczenia z firmą Sony i serwisem Pram. TV kupiony z rozszerzoną 4 letnią gwarancją.

W maju 2017 roku zgłosiłem problem do supportu Sony z TV Sony KDL-W855C dotyczący trybu obrazu tzn. TV po dłużej bezczynności po włączeniu w ustawieniach trybu obrazu ma wskazany przeze mnie tryb np. Kino domowe, ale kolory są jaskrawe - niezgodne z wybranym trybem obrazu. Po zmianie trybu obrazu na inny i ponownym ustawianiu trybu obrazu Kino domowe, obraz ładuje się prawidłowo, a kolory są zgodne z wybranem trybem. Jeżeli TV zostanie wyłączony i za kilka minut włączony tryb obrazu ładuje się prawidłowo, natomiast po dłuższej przerwie problem występuje ponownie. Jeżeli TV zostanie wyłączony i od razu ponownie włączony również - również tryb obrazu jest prawidłwy (podwójne włączenie pomaga).

W sierpniu TV został przekazany do serwisu Pram, gdzie stwierdzono, że problem nie występuje. Do dnia dzisiejszego została wymieniona płyta główna, która nie naprawiła problemu. Ponadto pracownicy serwisu kilkakrotnie byli u mnie w sprawie zgłaszanej reklamacji, osoby, które zabierały TV również widziały problem z obrazem. Niestety serwis nie był w stanie wykazać zgłoszonego problemu. Nagrałem film na dowód w sprawie, a w odpowiedzi dostałem informację z serwisu, że obraz jest dynamiczny i nieobiektywny.

Po zgłoszeniu sprawy do Sony zostałem poinformowany, że firma wystąpi o dokumentację do serwisu Pram i miałem nadzieję na pomoc w załatwieniu sprawy. W odpowiedzi uzyskałem informację, że testy zgłoszonego odbiornika tv nie wykazały nieprawidłowości w działaniu urządzenia. Działanie telewizora KDL-65W855C, który jest przedmiotem zgłoszenia mieści się w specyfikacji producenta dla tego modelu.

Wobec powyższego, oraz z uwagi na fakt, że informowałem serwis, że zmianę widać po samych kolorach OSD w odpowiedzi na co serwis przekazał mi infromację, iż w tym modelu przy zmianie trybu obrazu kolory OSD też ulegają zmianie, przekałem firme Sony poniższe nagranie i zdjęcia na samym OSD w celu unikęcia zastrzeżeń do dynamiki obrazu, które jednoznacznie wykazują problem, którego serwis nie jest w stanie zdiagnzowoać od sierpnia 2017 r. do stycznia 2018 r.

https://www.easypaste.org/file/Z2EzlkPA/20180204.081745.mp4?lang=pl
Aby pobrać wybieramy prędkość pobierania "wolne ściąganie", a następnie pobierz plik.

1.jpg1B.jpg2.jpg2B.jpg

Jak widać gołym okiem, problem występuje, niestety Sony w żaden sposób nie odnosi się na przedstawionego przeze mnie materiału, a jedyna odpowiedź jaką uzyskuję to infromacja, że zgłoszenie zostało dokładnie przeanalizowane i rozpatrzone przez dział reklamacji. W tym przypadku podtrzymujemy ekspertyzę serwisową, ponieważ sprzęt nie nosi znamion usterki.

Niestety za brak udokumentowania przez serwis Pram problemu, klient ponosi odpowiedzialność, a Sony pozostaje stronnicze i bezczynne - mimo przedstawionych dowodów na zgłoszony problem.

Sytuacja i podejście firmy Sony powoduje, że nie zdecyduję się więcej na zakup produktów tego producenta.

Pozdrawiam!

9 ODPOW. 9
profile.country.PL.title
zbygaaj
Doradca

takie pytanie nie masz włączonego trybu resetowania obrazu ?

profile.country.PL.title
galaxteck
Poszukiwacz

Dziękuję za sugestię, niestety zarówno tryb demo jak i resetowania obrazu są wyłączone. Ale w takim przypadku wybrany tryb obrazu byłby chyba po włączeniu inny niż wybrany, w moim przypadku tryb obrazu jest wybrany prawidłowy lecz kolory są całkiem inne niż powinny (niezgodne z trybem obrazu) - muszę zmienić na inny tryb i znowu wybrać ten sam by było dobrze lub drugi raz wyłączyć i włączyć TV.

profile.country.PL.title
galaxteck
Poszukiwacz

W związku z brakiem stanowiska firmy Sony do wykazanych problemów i ciągłym opieraniem się o ekspertyzę serwisu Pram, która nie umiała wykazać mojego problemu, zwróciłem się o ustosunkowanie sie do przesłanego przeze mnie materiału dokumentującego wystąpienie zmiany kolorów na jednym trybie obrazu i wyjaśnienie dlaczego taka sytuacja występuje oraz czy w danym modelu normalne jest to, że po włączeniu TV pomimo wybranego trybu obrazu, aby tryb obrazu był prawidłowo wyświetlany, konieczna jest jego zmiana i ponowne wybranie.

Oczekuję na odpowiedź.

profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Witaj, @galaxteck

Zgłosiliśmy Twoją sprawę i poinformowano nas, że jest ona aktualnie weryfikowana przez dział techniczny. Dotychczas sprawa była weryfikowana wyłącznie przez serwis oraz dział reklamacji. Upszejmie prosimy o cierpliwość, po rozpatrzeniu zgłoszenia dodatkowo przez dział techniczny, ktoś z zespołu skontaktuje się z Tobą.

Pozdrawiam serdecznie,

Agnieszka_J

profile.country.PL.title
galaxteck
Poszukiwacz

Witaj @Agnieszka_J,

Dziękuję za informację, niestety przez tyle miesięcy daje się już odczuć brak przychylności dla klienta i rozpatrzenia sprawy na jego korzyść, gdyż jak widać mój materiał dowodowy wysłany do firmy Sony został "zlekceważony". Tym samym nie liczę już na pozytywne załatwienie sprawy na tym etapie.

Jak widać problem ewidentnie występuje i jest uciążliwy. Poczekam na odpowiedź. Następnie spróbuję załatwić sprawę z pomocą Miejskiego Rzecznika Konsumentów i ewentualnie skorzystam odpłatnie z niezależnego rzeczoznawcy - może w końcu ta zostanie uznana.

Pozdrawiam!

profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

Próbowałeś przywrócić TV do ustawień fabrycznych? Może po pewnym czasie odpala ci się w tle jakaś aplikacja (wygaszacz ekranu, pokaz zdjęć itp.), która zmienia tryb pracy TV?

profile.country.PL.title
galaxteck
Poszukiwacz

@TomTheMenace,

TV miał wielokrotnie przywracane ustawienia fabryczne, również pracownicy serwisu dokonywali resetowania przez naciśnięcie odpowiednich guzików na TV i podłączenie do zasilania. Niestety nic nie pomogło. Nigdy też nie instalowałem żadnej aplikacji na TV.

Dziękuję za sugestię i pozdrawiam.

profile.country.PL.title
TomTheMenace
Użytkownik

A czy mógłbyś tak dla spokoju sumienia wyłączyć systemowy wygaszacz ekranu? (chyba domyślnie ustawiony na 1h bezczynności)

profile.country.PL.title
hctomi
Użytkownik

to ten problem ?

https://community.sony.co.uk/t5/android-tv/android-tv-bugs-and-issues/m-p/2175704#M83