Podziel się wrażeniami!
Postanowiłem założyć nowy temat bo wiem że jest mocno rozsiany w wielu miejscach.
Postaram się w miarę prosto przedstawić wstępną konfigurację programu, na tyle tylko aby ruszył i odtwarzał większość mediów zebranych na kompie, doszlifowywanie zostawię do samodzielnej zabawy.
POŁĄCZENIE
Pierwsze kroki
Po ściągnięciu instalujemy program - tu uwaga jeśli mamy podłączony do sieci TV i jest on włączony, serwer sam odczyta prędkość połączenia oraz podłączony sprzęt. Jeśli tak się nie stanie to wprowadzimy dane sami.
W telewizorni wpisujemy adres z puli prywatnej
(zakresy: 10.0.0.0 - 10.255.255.255, 172.16.0.0 - 172.31.255.255, 192.168.0.0 - 192.168.255.255) -
maska 255.255.255.0 w każdym z w/w
bramą domyślną będzie IP serwera (WMS),
naprawdę szybkich serwerów jest w sporo, ja używam podstawowy 208.67.222.222 pomocniczy 208.67.220.220
W praktyce wygląda to np tak w TV
ip 172.20.10.100
brama domyślna 172.20.10.101
maska podsieci 225.225.225
serwery podstawowy 208.67.222.222 pomocniczy 208.67.220.220
W WMS tak
Dokładnie te same dane muszą znaleźć się w serwerze - główne okno u góry "settings".
W otwartym oknie po lewej - "serwer" i zielonym krzyżykiem dodajemy w wyższym okienku adres serwera (brama domyślna z telewizora czyli w tym przykłądzie 172.20.10.101), w okienku niżej - IP telewizora czyli przykładowe 172.20.10.100.
Teoretycznie powinno pójść, wciskając lornetkę na dole w obu przypadkach.
Ponadto w "settings" przechodzimy do "device" po lewej i w polu "type" zaznaczamy z rozwijanej listy nasz TV ew urządzenie z odpowiednio dobranymi parametrami.
Po przeładowaniu kompa telewizor musi zobaczyć serwer, po prostu dołoży ikonki w miejscu gdzie wybieramy media.
USTAWIAMY SERWER
Dodajemy media
Tak jak wcześniej "settings" - plusik - wyszukujemy co chcemy dodać klikamy "ok" i z prawej strony "scan". Podświetlając lub gasząc zielone kropki podpowiadamy gdzie dany plik/folder ma być wyświetlany w TV czyli zdjęcia, muzyka, film.
Plik do transkodowania.
Najprościej na tym dysku gdzie jest zawsze trochę wolnego miejsca tworzymy nowy folder
np "transkodowanie" a następnie wskazujemy to miejsce w programie - znowu "settings" - "transkoder" u góry - "path" i wskazujemy wcześniej utworzony plik.
Polskie napisy
Tak jak wcześniej - "settings" otwieramy na dole zakładkę "subtitles speed indikator" i w okienku na samym dole "language....." po prostu wpisujemy PL
Spolszczamy program
Jeśli komuś przeszkadzają w TV angielskie napisy - robimy tak:
- w głównym oknie konfiguracji najeżdżamy na "mowies" i prawym mychy najeżdżamy na "edit name" - w nowym oknie zmieniamy "movies" na "filmy" w okienku "title" - powtarzamy manewr z całą resztą nazw - odtąd na kompie i w TV wszystko po ludzku. W tym samym okienku możemy dołożyć np ikonkę
Wprowadzanie ustawień
Może powiem tak - akurat u mnie od razu ruszyło praktycznie wszystko, podejrzewam, że w wielu przypadkach skończy się tak samo. W TV - wejść w wyświetlanie mediów (XBM) - najechać na ikonkę filmów - >WMS>filmy >ustawienia>media device>device type -tu najeżdżamy na - uwaga! "sony plystation3" (dlna 16/9 zgodne z twoją rozdzielczością TV) i ten wybór zatwierdzamy, dusząc pilota, aż na ekranie pokaże się duży zielony ptak .
Ta zmiana całkowicie zmienia sposób wchodzenia do ustawień z poziomu kompa. Teraz nasze ustawienia znajdziemy "Settings" >"Server" i klikamy w małe wolne pole za adresem TV pod młotkami. W wolnym polu pokażą się takie same młotki i po kliknięciu w nie jesteśmy we właściwym miejscu. Tu kolejna mała uwaga, jeśli chcemy tam koniecznie coś poprawiać, to warto najpierw zapisać istniejące ustawienia, a potem po udanych próbach z ustawieniami, też tworzyć kopie - po prostu jak coś nie wyjdzie to powrót zajmie kilka sekund.
Każda zmiana w opisanym wyżej ustawieniu, spowoduje zmiany tak w tym oknie jak w opisywanym niżej punkcie.
Uproszczenie menu
Początek jak wyżej - na ikonkę filmów na >WMS>filmy >ustawienia>media device>device "setting", tu odptaszamy wszystko po kolei, oprócz pierwszej pozycji. Ten zabieg sporo upraszcza i moim zdaniem usprawnia, ale to tylko mój punkt widzenia.
Kończąc powiem tak - serwer nie należy do łatwych i prostych, ale jego możliwości robią wrażenie, nawet nie wymieniam bo to za długa lista.
Ponadto mogę się założyć, że przy pomocy mocno przeciętnego kompa, obejrzymy bardzo przyzwoity obraz z wielokanałowym dźwiękiem (tego nie sprawdzę brak sprzętu - czyli mocno przeciętnego kompa).
Oczywiście będą drobne zmiany w konfiguracji połączeń, bo i samych możliwości połączeń jest do groma. U mnie jest to praktycznie bezpośrednie połączenie, wykorzystałem wolną kartę sieciową kompa i kablem sieciowym wpiłem się w tv.
Pozdrawiam i miłej zabawy
PS
Jeśli byłem w stanie choć trochę pomóc - jestem usatysfakcjonowany.
Od Sony, bez żadnych opłat możesz korzystać z PS3 media server jest sporo informacji na forum. Tylko musisz pamiętać, że każdy z dwóch wymienionych programów ma zarówno mocne i jak i słabsze strony.
Ravi. Pisałem {nazwę poprawiłem} że ps3ms wszystkie pliki wyświetla jako uszkodzone. Czyli Nie działa. Grzebałem i zmiana nastawów nic nie pomaga. bd-s370 nie działa z tym programem. A tak ogólnie to ten bd nie widzi po dlna plików mkv. Obiecali że bedzie widział. W/w progamy przekonwerterują do m2ts i działa. Ale to porażka. Konwersja w locie i często rozjechany obraz i dzwięk. Użycie procka 70% a mój nawet żwawy pc nie wyrabia. trzeba pauzować żeby się film zbuforował.
Witam
pool80
Czy próbowałeś np pilotem zmieniać profil transkodowania?
Pozdrawiam
Z pilota nie działa.
W sumie chyba nawet nie ma takiej opcji.
Pojawiają się pliki typu ustawienia wideo ale tam jakakolwiek ingerencja przeważnie kończy się zwisem.
Ustawienia transkodowania są w oknie programu. Ale tam ingerowanie też nic nie daje. Ogólnie niby widzi mi bd wszystkie pliki. Nie podświetla miniatur, ale szczegóły są. Po próbie włączenia komunikat ze plik uszkodzony lub nie obsługiwany. Nawet głupie jpg.
Witam
Czy możesz bliżej opisać jak to jest połączone.
Bo mam wrażenie że coś jest nie chalo z podłączeniem albo w konfiguracji połączenia.
Zobacz na zdrowy rozsądek powinieneś widzieć dysk sieciowy przez serwer plików, serwer przy okazji widzi wszystko na kompie , teraz TV powinien teoretycznie mieć zapewnioną komunikację dwustronną z serwerem, a więc powinna być możliwość pełnej konfiguracji serwera za pomocą pilota TV. Oczywiście rozumiem że telewizornia nie posiada obsługi DLNA i dlatego wynikła taka właśnie kombinacja .
Ok. Na chwile obecną wygląda to tak: modem- router-pc i bd równolegle. Wszystko kablem rj45. Postawiłem serwer wms na pc i udostepniłem pliki z hdd pc. Po próbach wyświetla wszystko. Można ustawiać z poziomu bd.
Natomiast:
film mkv puszczony bez transkodowania idzie ok. Kilkuprocentowe użycie procka. Idzie płynnie. Dodanie napisów do filmu z poziomu bd (wejscie do katalogu transkoding/seting/subtitles) powoduje ze cpu dostaje ok 70% użycia a obraz zaczyna po paru minutach ciąć. Domyślam się że jest transkodowany. Wyłączenie napisów nie powoduje zwolnienia użycia cpu do poziomu wyjściowego. Zapamiętuje sobie już i cały czas transkoduje. Jedynym sposobem to było wywalenie pliku mkv, wsadzenie z powrotem i przeskanowanie.
Nie potrafię innymi słowy puścić mkv+napisy bez transkodowania. No i przewinięcie filmu powoduje wywalenie do menu. Jest na to jakiś sposób?
ps. Próbowałem wszystkich rodzajów transkodowania.
Witam
Włącz panel transkodowania odpal film i sprawdź ile klatek na sek jest w stanie przetranskodować komp jeśli wyraźnie mniej (średnio licząc) niż jest w filmie to przyczyna tkwi w niewydolności kompa ale mówisz że proc jedzie na 70% więc bardzo podobnie jak u mnie.
W przypadku procka 70% to nic wielkiego chyba że z chłodzeniem słabo to szybko zaczynają się problemy. W moim przypadku przy takim obciążeniu chodzi bez ścinek, więc raczej zastanawiałbym się nad parametrami przesyłania, buforami , i ogólnie ustawieniami.
Oczywiście stworzyłeś folder do transkodowania?
Pozdrawiam
Tak, mam folder w tej samej partycji co mkv. Zastanawiam się nad zmiana dysku hdd na szybką satę. Na razie się poddaję.
Witam
To raczej nie wina dysku, zwiększ bufory nawet 2razy i zapędź do pracy co najmniej 6wątków
procesora skoryguj dźwięk tzn ustaw ilość głośników na taką jaką faktycznie wykorzystujesz na maksa .
Pozdrawiam
hyh, jak się zapędza wątki cpu? resztę zrobiłem.