Podziel się wrażeniami!
Postanowiłem założyć nowy temat bo wiem że jest mocno rozsiany w wielu miejscach.
Postaram się w miarę prosto przedstawić wstępną konfigurację programu, na tyle tylko aby ruszył i odtwarzał większość mediów zebranych na kompie, doszlifowywanie zostawię do samodzielnej zabawy.
POŁĄCZENIE
Pierwsze kroki
Po ściągnięciu instalujemy program - tu uwaga jeśli mamy podłączony do sieci TV i jest on włączony, serwer sam odczyta prędkość połączenia oraz podłączony sprzęt. Jeśli tak się nie stanie to wprowadzimy dane sami.
W telewizorni wpisujemy adres z puli prywatnej
(zakresy: 10.0.0.0 - 10.255.255.255, 172.16.0.0 - 172.31.255.255, 192.168.0.0 - 192.168.255.255) -
maska 255.255.255.0 w każdym z w/w
bramą domyślną będzie IP serwera (WMS),
naprawdę szybkich serwerów jest w sporo, ja używam podstawowy 208.67.222.222 pomocniczy 208.67.220.220
W praktyce wygląda to np tak w TV
ip 172.20.10.100
brama domyślna 172.20.10.101
maska podsieci 225.225.225
serwery podstawowy 208.67.222.222 pomocniczy 208.67.220.220
W WMS tak
Dokładnie te same dane muszą znaleźć się w serwerze - główne okno u góry "settings".
W otwartym oknie po lewej - "serwer" i zielonym krzyżykiem dodajemy w wyższym okienku adres serwera (brama domyślna z telewizora czyli w tym przykłądzie 172.20.10.101), w okienku niżej - IP telewizora czyli przykładowe 172.20.10.100.
Teoretycznie powinno pójść, wciskając lornetkę na dole w obu przypadkach.
Ponadto w "settings" przechodzimy do "device" po lewej i w polu "type" zaznaczamy z rozwijanej listy nasz TV ew urządzenie z odpowiednio dobranymi parametrami.
Po przeładowaniu kompa telewizor musi zobaczyć serwer, po prostu dołoży ikonki w miejscu gdzie wybieramy media.
USTAWIAMY SERWER
Dodajemy media
Tak jak wcześniej "settings" - plusik - wyszukujemy co chcemy dodać klikamy "ok" i z prawej strony "scan". Podświetlając lub gasząc zielone kropki podpowiadamy gdzie dany plik/folder ma być wyświetlany w TV czyli zdjęcia, muzyka, film.
Plik do transkodowania.
Najprościej na tym dysku gdzie jest zawsze trochę wolnego miejsca tworzymy nowy folder
np "transkodowanie" a następnie wskazujemy to miejsce w programie - znowu "settings" - "transkoder" u góry - "path" i wskazujemy wcześniej utworzony plik.
Polskie napisy
Tak jak wcześniej - "settings" otwieramy na dole zakładkę "subtitles speed indikator" i w okienku na samym dole "language....." po prostu wpisujemy PL
Spolszczamy program
Jeśli komuś przeszkadzają w TV angielskie napisy - robimy tak:
- w głównym oknie konfiguracji najeżdżamy na "mowies" i prawym mychy najeżdżamy na "edit name" - w nowym oknie zmieniamy "movies" na "filmy" w okienku "title" - powtarzamy manewr z całą resztą nazw - odtąd na kompie i w TV wszystko po ludzku. W tym samym okienku możemy dołożyć np ikonkę
Wprowadzanie ustawień
Może powiem tak - akurat u mnie od razu ruszyło praktycznie wszystko, podejrzewam, że w wielu przypadkach skończy się tak samo. W TV - wejść w wyświetlanie mediów (XBM) - najechać na ikonkę filmów - >WMS>filmy >ustawienia>media device>device type -tu najeżdżamy na - uwaga! "sony plystation3" (dlna 16/9 zgodne z twoją rozdzielczością TV) i ten wybór zatwierdzamy, dusząc pilota, aż na ekranie pokaże się duży zielony ptak .
Ta zmiana całkowicie zmienia sposób wchodzenia do ustawień z poziomu kompa. Teraz nasze ustawienia znajdziemy "Settings" >"Server" i klikamy w małe wolne pole za adresem TV pod młotkami. W wolnym polu pokażą się takie same młotki i po kliknięciu w nie jesteśmy we właściwym miejscu. Tu kolejna mała uwaga, jeśli chcemy tam koniecznie coś poprawiać, to warto najpierw zapisać istniejące ustawienia, a potem po udanych próbach z ustawieniami, też tworzyć kopie - po prostu jak coś nie wyjdzie to powrót zajmie kilka sekund.
Każda zmiana w opisanym wyżej ustawieniu, spowoduje zmiany tak w tym oknie jak w opisywanym niżej punkcie.
Uproszczenie menu
Początek jak wyżej - na ikonkę filmów na >WMS>filmy >ustawienia>media device>device "setting", tu odptaszamy wszystko po kolei, oprócz pierwszej pozycji. Ten zabieg sporo upraszcza i moim zdaniem usprawnia, ale to tylko mój punkt widzenia.
Kończąc powiem tak - serwer nie należy do łatwych i prostych, ale jego możliwości robią wrażenie, nawet nie wymieniam bo to za długa lista.
Ponadto mogę się założyć, że przy pomocy mocno przeciętnego kompa, obejrzymy bardzo przyzwoity obraz z wielokanałowym dźwiękiem (tego nie sprawdzę brak sprzętu - czyli mocno przeciętnego kompa).
Oczywiście będą drobne zmiany w konfiguracji połączeń, bo i samych możliwości połączeń jest do groma. U mnie jest to praktycznie bezpośrednie połączenie, wykorzystałem wolną kartę sieciową kompa i kablem sieciowym wpiłem się w tv.
Pozdrawiam i miłej zabawy
PS
Jeśli byłem w stanie choć trochę pomóc - jestem usatysfakcjonowany.
Czy w dekoderze możesz zmienić format wyświetlania na 16/9?
Co do WMS, nie znam dobrze tego programu. Próbowałeś na innych serwerach?
Witam
Przecież jest to opisane, troszkę poczytać poprzednie posty.
Problematyczny jest format kinowy tylko do pewnego stopnia oczywiście ale z tym to i skalery TV i skalery ampków robią wysiadkę nie wiem czy wszystkie ale często poruszany problem na forach.
Kol Zimny jak dobrze pamiętam to coś tam kiedyś było że popatrzysz.
P ozdrawam
Witam
Nie znam angielskiego:( Czy ktoś z Was pomoże mi zrozumieć licencjonowanie WMS? Właśnie go testuję i przymierzam się do zakupu licencji ale nie za bardzo wiem o co chodzi.
TV podłączony kablem do rutera
Komputer podłączony poprzez wifi do rutera
Ile zatem licencji muszę kupić 1 czy 2?
Jak to jest ze zmianą np telewizora, rutera lub kompa - Czy będę musiał ponownie kupować licencje?
Jak się tą licencję (przesłaną w formie elektronicznej) rejestruje w programie?
Pozdrawiam
kalat
Witaj,
Czy masz gdzieś link do licencji? Nie mogę jej znaleźć.
Wild jest cały spolszczony link do licencji jest w prawym górnym rogu pod ikonką ze znakiem zapytania.
ew tu
http://translate.google.com/translate?h ... .google.pl" target="_blank
Oj gdyby tak to wyglądało wcześniej ten angielski techniczny
Pozdrawiam
Witam forumowiczów...
Tez się postamowiłem pobawić w testowanie serwerów multimedialnych na moim HX8.
No i powiem, że serwer Wild Media działa jak sie należy, fakt, musiałem zmienić Sony TV, na PS Sony i napisy sie zaczęły wyświetlać, nawet z polskimi znakami. jak dla mnie najlepszy serwer jak narazie.
Szczerze mówiąc nie przekonałem się jeszcze do tego serwera. Sam korzystam z PS3MS, póki co nie zawiódł mnie i nie miałem potrzeby zmieniać. Jednak WMS ma wiele pozytywnych opinii, chyba w końcu trzeba spróbować czegoś nowego
Czy ktoś wie dlaczego TV (EX40) nie widzi wild jako serwer?? Z ps3ms nie mam problemów jeśli chodzi o łączność, ale sporo filmów mi nie działa...
Program widzi TV i jest dodany do sprzetu, ale TV za nic nie chce znależć serwera...
Z innymi programami tez nie było problemu... Ale mnie nie zadowalały.
Witam serdecznie!
Nie wiem czy ktokolwiek ten temat śledzi, ale zainstalowałem WMS u siebie na próbę. Ze spokojem mogę wydać te 15$ gdyby się okazało,że serwer działa jak należy. Mam tv 46EX720 i bez problemu program się z nim połączył. Pliki w tv są widoczne. Filmy wyświetla bez problemu. Jednak mam kłopot z napisami. Nie wiem jak sprawić,żeby się pojawiły na TV. Wersja WMS którą pobrałem jest nowsza od tej która jest opisana powyżej. Starałem się jednak odnaleźć w tej nowszej wersji i skonfigurować tak jak jest opisane. Napisów jednak jak nie było tak nie ma... Czy macie może skonfigurowaną nową wersję , abym mógł porownać ze swoimi ustawieniami? Nie ma już pomysłu...
Napisy pięknie działają zarówno z divx-ami jak i z obrazami płyt DVD. Ustawienia napisów są w tej zakładce: Ustawienia/Transkoder i na dole kliknij bufor:macior napisał(a):
Witam serdecznie!
Nie wiem czy ktokolwiek ten temat śledzi, ale zainstalowałem WMS u siebie na próbę. Ze spokojem mogę wydać te 15$ gdyby się okazało,że serwer działa jak należy. Mam tv 46EX720 i bez problemu program się z nim połączył. Pliki w tv są widoczne. Filmy wyświetla bez problemu. Jednak mam kłopot z napisami. Nie wiem jak sprawić,żeby się pojawiły na TV. Wersja WMS którą pobrałem jest nowsza od tej która jest opisana powyżej. Starałem się jednak odnaleźć w tej nowszej wersji i skonfigurować tak jak jest opisane. Napisów jednak jak nie było tak nie ma... Czy macie może skonfigurowaną nową wersję , abym mógł porownać ze swoimi ustawieniami? Nie ma już pomysłu...