Podziel się wrażeniami!
Postanowiłem założyć nowy temat bo wiem że jest mocno rozsiany w wielu miejscach.
Postaram się w miarę prosto przedstawić wstępną konfigurację programu, na tyle tylko aby ruszył i odtwarzał większość mediów zebranych na kompie, doszlifowywanie zostawię do samodzielnej zabawy.
POŁĄCZENIE
Pierwsze kroki
Po ściągnięciu instalujemy program - tu uwaga jeśli mamy podłączony do sieci TV i jest on włączony, serwer sam odczyta prędkość połączenia oraz podłączony sprzęt. Jeśli tak się nie stanie to wprowadzimy dane sami.
W telewizorni wpisujemy adres z puli prywatnej
(zakresy: 10.0.0.0 - 10.255.255.255, 172.16.0.0 - 172.31.255.255, 192.168.0.0 - 192.168.255.255) -
maska 255.255.255.0 w każdym z w/w
bramą domyślną będzie IP serwera (WMS),
naprawdę szybkich serwerów jest w sporo, ja używam podstawowy 208.67.222.222 pomocniczy 208.67.220.220
W praktyce wygląda to np tak w TV
ip 172.20.10.100
brama domyślna 172.20.10.101
maska podsieci 225.225.225
serwery podstawowy 208.67.222.222 pomocniczy 208.67.220.220
W WMS tak
Dokładnie te same dane muszą znaleźć się w serwerze - główne okno u góry "settings".
W otwartym oknie po lewej - "serwer" i zielonym krzyżykiem dodajemy w wyższym okienku adres serwera (brama domyślna z telewizora czyli w tym przykłądzie 172.20.10.101), w okienku niżej - IP telewizora czyli przykładowe 172.20.10.100.
Teoretycznie powinno pójść, wciskając lornetkę na dole w obu przypadkach.
Ponadto w "settings" przechodzimy do "device" po lewej i w polu "type" zaznaczamy z rozwijanej listy nasz TV ew urządzenie z odpowiednio dobranymi parametrami.
Po przeładowaniu kompa telewizor musi zobaczyć serwer, po prostu dołoży ikonki w miejscu gdzie wybieramy media.
USTAWIAMY SERWER
Dodajemy media
Tak jak wcześniej "settings" - plusik - wyszukujemy co chcemy dodać klikamy "ok" i z prawej strony "scan". Podświetlając lub gasząc zielone kropki podpowiadamy gdzie dany plik/folder ma być wyświetlany w TV czyli zdjęcia, muzyka, film.
Plik do transkodowania.
Najprościej na tym dysku gdzie jest zawsze trochę wolnego miejsca tworzymy nowy folder
np "transkodowanie" a następnie wskazujemy to miejsce w programie - znowu "settings" - "transkoder" u góry - "path" i wskazujemy wcześniej utworzony plik.
Polskie napisy
Tak jak wcześniej - "settings" otwieramy na dole zakładkę "subtitles speed indikator" i w okienku na samym dole "language....." po prostu wpisujemy PL
Spolszczamy program
Jeśli komuś przeszkadzają w TV angielskie napisy - robimy tak:
- w głównym oknie konfiguracji najeżdżamy na "mowies" i prawym mychy najeżdżamy na "edit name" - w nowym oknie zmieniamy "movies" na "filmy" w okienku "title" - powtarzamy manewr z całą resztą nazw - odtąd na kompie i w TV wszystko po ludzku. W tym samym okienku możemy dołożyć np ikonkę
Wprowadzanie ustawień
Może powiem tak - akurat u mnie od razu ruszyło praktycznie wszystko, podejrzewam, że w wielu przypadkach skończy się tak samo. W TV - wejść w wyświetlanie mediów (XBM) - najechać na ikonkę filmów - >WMS>filmy >ustawienia>media device>device type -tu najeżdżamy na - uwaga! "sony plystation3" (dlna 16/9 zgodne z twoją rozdzielczością TV) i ten wybór zatwierdzamy, dusząc pilota, aż na ekranie pokaże się duży zielony ptak .
Ta zmiana całkowicie zmienia sposób wchodzenia do ustawień z poziomu kompa. Teraz nasze ustawienia znajdziemy "Settings" >"Server" i klikamy w małe wolne pole za adresem TV pod młotkami. W wolnym polu pokażą się takie same młotki i po kliknięciu w nie jesteśmy we właściwym miejscu. Tu kolejna mała uwaga, jeśli chcemy tam koniecznie coś poprawiać, to warto najpierw zapisać istniejące ustawienia, a potem po udanych próbach z ustawieniami, też tworzyć kopie - po prostu jak coś nie wyjdzie to powrót zajmie kilka sekund.
Każda zmiana w opisanym wyżej ustawieniu, spowoduje zmiany tak w tym oknie jak w opisywanym niżej punkcie.
Uproszczenie menu
Początek jak wyżej - na ikonkę filmów na >WMS>filmy >ustawienia>media device>device "setting", tu odptaszamy wszystko po kolei, oprócz pierwszej pozycji. Ten zabieg sporo upraszcza i moim zdaniem usprawnia, ale to tylko mój punkt widzenia.
Kończąc powiem tak - serwer nie należy do łatwych i prostych, ale jego możliwości robią wrażenie, nawet nie wymieniam bo to za długa lista.
Ponadto mogę się założyć, że przy pomocy mocno przeciętnego kompa, obejrzymy bardzo przyzwoity obraz z wielokanałowym dźwiękiem (tego nie sprawdzę brak sprzętu - czyli mocno przeciętnego kompa).
Oczywiście będą drobne zmiany w konfiguracji połączeń, bo i samych możliwości połączeń jest do groma. U mnie jest to praktycznie bezpośrednie połączenie, wykorzystałem wolną kartę sieciową kompa i kablem sieciowym wpiłem się w tv.
Pozdrawiam i miłej zabawy
PS
Jeśli byłem w stanie choć trochę pomóc - jestem usatysfakcjonowany.
Witam
Settings number of threads transcoding 6
Pozdrawiam
Witam,
Po problemach z PS3 media server przyszedł czas na Wild Media Serwer i ku mojemu rozczarowaniu nie odtwarza filmów.
Może ktoś wie co i jak ustawić. Ustawiałem wg podanego opisu ale bezskuteczne. Może problem tkwi w ustawieniu urządzenia ?? Mam kdl-40w4720.
Witam
Znaczy widzi foty i muzykę na kompie a nie widzi filmów?
Miałem na początku podobną przygodę, ten serwer nie toleruje polskiej pisowni.
Jeśli masz np folder "Filmidła" to przez to ł serwer nie widzi folderu i jego zawartości.Podobnie jest z tytułami raczej nie pooglądasz Szpicbródki bez problemów Szpicbrodke
Pozdrawiam
Witam,
Tv widzi foldery i pliki z tym nie ma problemu. Problem pojawia się wtedy jak chcę odtworzyć film. Najeżdżam pilotem na wybrany film i daje play, chwile czekam i pojawia się komunikat że nie może odtworzyć filmu. Taki sam jest efekt jak odpalam film przez transcode czy tez bezposrednio.
Co może być nie tak. Próbowałem postawić serwer na dwóch komputerach i dwóch takich samych TV tak więc podejrzewam ze błąd jest po mojej stronie i ustawień serwera.
Czy twój tv to Sony
Jeśli tak spróbuj pilotem w ustawieniach urządzeń wklepać mu PS Sony nie tv Sony
Raczej na pewno to kwestia ustawień.
Może przeczytaj jeszcze raz spokojnie to co wysmarowałem na początku.
Zrzuty które zapodałem działają więc to tylko kwestia podrzucenia ich we właściwe miejsce.
Pozdrawiam
Moj sprzęt to TV Sony i taki też mam ustawiony na serwerze. Spróbuję jeszcze ustawić na PS Sony.
A może to wina Windowsa 7??
Niestety mój model tv nie jest obsługiwany przes WMS 1.04. na wersji 1.03 wszystko działa.
Ps. Jak skonfigurować możliwość oglądania filmów z internetu np.youtube.
Odpadłem wszystko dobrze skonfigurowałem, ale TV nie widzi mi WMS.
Mój telewizorek: Sony Bravia KDL-40W5500
Internet przez: LINKSYS ADSL MODEM/ROUTER AG2441 v.2 MOSTKOWANY PRZEZ LINKSYS WRT54GL NA TOMATO 1.28
Więc wygląda to mniej więcej tak w schemacie:
Tomato router -- PC (win7) (odpalony WMS)
|
|
Bravia
konfigurowałem wszystko wg. opisu w tym temacie czyli w Home -> Ustawienia -> Ustawienia sieciowe -> Sieć:
Tu powoli zaczynają się schody tj.:
Ustawienie adresu IP: ręczne
Adres IP: 192.168.1.12
Maska podsieci: 255.255.255.0
Domyślna brama: 192.168.1.6 (adres PC czyli serwera WMS)
Podstawowy serwer DNS: 8.8.8.8 (Googlowy)
Pomocniczy serwer DNS: 8.8.4.4 (Googlowy)
Test daje efekt:
Sprawdź czy ustawienia Podstawowego serwera DNS i Pomocniczego serwera DNS w menu Sieci są prawidłowe.
Sprawdź zasilanie, upewnij się, że kable sieciowe są prawidłowo podłączone do wszystkich urządzeń sieciowych.
(Niby wszystko jest OK, ale nie jest)
Domyślna brama: 192.168.1.6 (adres PC czyli serwera WMS)
Podstawowy serwer DNS: 192.168.1.2
Pomocniczy serwer DNS: -
Test daje efekt: Połączenie powiodło się.
W Wideo serwera WMS brak
Nie znajdowane są też żadne serwery w menu Sieci diagnostyka / wyświetlanie (rozumiem, że w ten sposób przynajmniej teoretycznie powinienem mieć możliwość odnalezienia serwera chodź ta funkcja nie jest dokładnie opisana w instrukcji)
Ustawienie adresu IP: Automatyczny
Test daje efekt: Połączenie powiodło się.
W Wideo serwera WMS brak
Nie znajdowane są też żadne serwery w menu Sieci diagnostyka / wyświetlanie
Ogólnie stanąłem w tym miejscu bo za nic telewizor nie może się połączyć z serwerem WMS. Dodam jeszcze, że urządzania są widoczne w sieci na routerze jest wszystko prządku i widać, że są wymieniane dane bo diody momentami migają. Kiedy skonfigurowałem telewizor następująco:
Domyślna brama: 192.168.1.2 (Router Tomato)
Podstawowy serwer DNS: 8.8.8.8 (Googlowy)
Pomocniczy serwer DNS: 8.8.4.4 (Googlowy)
Wigety z AppliCast działały więc dostęp do internetu był.
Stoję w miejscu i chyba wyczerpałem wszystkie możliwości więc jeśli ktoś ma jakąś koncepcję to będę wdzięczny.
Witam
lizi0
Masz to dokładnie opisane na stronie producenta
Co do 7 to nie wiem ja mam Win XP pro i nie mam problemów.
Co z filmami z kompa?
saint
Spróbuj to podłączyć skrętką kros bezpośrednio TV komp
Przyczyną może być właśnie sposób podłączenia styków skrętki czyli kros ew bez krosa w twoim przypadku.
Nie powtórzę tego dokładnie ale w przypadku niektórych routerów są problemy z obsługą wymaganych protokołów.Jeśli instalujesz WMS z włączonym i dobrze skonfigurowanym TV to program sam go wyszuka i się dostosuje. Nigdy nie próbowałem ale pewnie przy zainstalowanym i odpalonym WMS TV z automatu też powinien go odszukać i się dostroić.
W każdym razie popróbowałbym połączenia bezpośredniego.
Pozdrawiam
Witam
Telewizor Sony Bravia KDL-40V5610 Firmware 1.741EA
Mój problem polega na tym że przy użyciu kabla LAN i WMS odtwarza mi filmiki ustawione w formacie mpeg a mam filmik mpeg4 1280x720hd którego transkoduje do mpeg'a z nieciekawą jakością, zmieniałem na transkodowanie z mpeg4 AVC itp co tam były w WMS to w telewizorze pokazywało odtwarzanie niedostępne.
A jeśli już transkodowało na mpeg to obraz był jakby za bardzo powiększony i część jest poza ekranem(tylko nie wyskakiwać mi żeby zmienić pilotem na wide albo smart bo to nic nie daje i w funkcji Pole wyświetlania mogę ustawić tylko -2, -1 i Normalny też nie pomaga) to samo jest z obrazem od dekodera Samsung DSB-S305G Cyfrowy polsat a z anteny analogowej obraz jest ok porównałem przesunięcie znaczka TVP1 z anteny do TVP1 z dekodera.
Komputer:
Procesor AMD Athlon 64 X2 4200+ 2.2 GHz
Ramy Geil 2x 2GB 800MHz
Płyta Głowna MSI K9N Platinium
Jakieś pomysły?