anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

MPEG4 w Polsce

scarface-----
Początkujący

MPEG4 w Polsce

kolejny artykuł o mpeg4 i tunera w tv (swoją drogą pamiętam, ze ten temat był ostatnio poruszany na forum).

Fragment z artykułu Polska The Times
Producenci twierdzą, że nie instalowali dekoderów, bo nie mieli pewności, jaki system kodowania będzie w Polsce przyjęty. Obiecują, że pod koniec roku będą one instalowane, ale takie telewizory będą droższe o ok. 40-50 proc. Zamiast wydawać pieniądze na nowy telewizor można dokupić specjalny moduł dekodujący, który kosztuje on ok. 100 euro, czyli ok. 450 zł.

"Polska" przypomina, że już we wrześniu rozpoczną pracę cyfrowe nadajniki (tzw. multipleksy) w Zielonej Górze, Żaganiu, Warszawie, Poznaniu, a w pozostałej części kraju - w przyszłym roku. W czerwcu 2011 r. możliwość odbierania analogowego sygnału stracą mieszkańcy Zielonej Góry i Żagania, a od września 20011 r. kolejnych kilkunastu miast i ich okolic, m.in. Świnoujścia, Koszalina, Piły, Szczecina, Płocka, Konina, Jeleniej Góry.

Link do całości
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... izory.html" target="_blank

Ciekawi mnie skąd obliczenia, że ceny wzrosną aż o 40-50 proc (i którzy producenci tak podają). Tu wielki plus dla Sony że odwagę w prowadzaniu mpeg4 w swoich modelach. Ja sam już korzystam z cyfrowej telewizji naziemnej (raczej mam naziemną telewizje cyfrową, bo rzadko oglądam) właśnie dzięki tunerowi mpeg4.

4 ODPOW. 4
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Ciekawy artykuł, ale najbardziej irytujący jest fakt o tych cenach. Z drugiej strony, jak na to spojrzeć, to większość telewizorów mających MPEG4 jest sporo droższe, od tych co nie mają. Tylko, że z tą ceną często idą również parametry. Jak np. V4000 a W4000... Tu wiadomo dlaczego cena serii W jest wyższa, telewizory znaczenie się różnią, a MPEG4, to tylko jeden z punktów tych różnic.. Coś mi się zdaje, że autor artykułu zdrowo przesadził z tymi 40-50%...
Druga sprawa, ciekawe jak będzie z kompatybilnością zewnętrznych dekoderów.

Razak-----
Początkujący

To, że często przesadzają w gazetach to standard- lepiej dzięki temu się sprzedają tak samo mówili, że następuje koniec plazm bo jeden producent zrezygnował... Zresztą ceny mówią same za siebie MPEG-4 kosztuje tak w granicach 5-10% telewizora i jest coraz tańszy, oddzielne moduły podejrzewam zaczną wchodzić masowo na parę miesięcy przed wyłączeniem analogowego sygnału. Nie wiem czy mam tylko takie wrażenie, ale chyba pozmieniały się (na korzyść) poszczególne daty wprowadzanie nowego standardu w porównaniu z tym co wrzucałem jakiś miesiąc temu- pierwsze daty wył. sygnału analogowego były wtedy planowane po odbyciu się Euro w 2012.

oldguest
Początkujący

Znaczy ja chciałem tylko wtrącić że taki moduł co prawda odbierze MPEG4, ale z tego co ja wiem i na co wskazuje logika HD obrazu nam nie pokarze. A jak już się mu uda to przekonwertuje go na SD bo moduł musi wypuścić sygnał zgodny dla dekodera telewizora. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

Razak-----
Początkujący

Coś w tym chyba jest bo ostatnio w necie natknąłem się na coś takiego co mnie mocno zaintrygowało http://www.orlead.com/Orlead%20H264%20s ... 202008.pdf jest napisane wyraźnie, że MPEG4 AVC / H.264 SD Decoder. No nic czyli chyba na dzień dzisiejszy 1:0 dla dekoderów w telewizorach...