- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam,
zgodnie z instrukcją programy cyfrowe można nagrywać na dysku twardym USB o pojemności minimum 32 GB.
W związku z tym mam trzy pytania:
1. Czy obsługiwane są również dyski SSD i pendive czy tylko dyski HDD?
2. W jakiej jakości są nagrywane programy?
3. Ile MB zajmuje 1 godzina nagrania programu SD i HD?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Tutaj odpowiedzi z supportu - uzupełnione o moje sugestie:
1. Powinien być to zewnętrzny dysk twardy USB, nie ma znaczenia tutaj jego budowa. Dlatego gdyż jest i tak wykrywany jak urządzenie pamięci masowej.
2. Jakość nagrania zależy od jakości dostarczanego sygnału (SD czy HD). Pamiętaj jednak, że dysk po sformatowaniu jest przypisywany do TV i nie mam możliwości odtwarzania tych danych np. na PC.
3. Wielkość nagranego pliku zależna jest od jakości nagrywanego sygnału (SD czy HD). Trzeba by nagrać godzinę sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Poniżej długość nagrania dla różnych prędkości transmisji:
Dla 500GB:
24 Mbps - 44 h
17 Mbps - 62 h
14 Mbps - 75 h
12 Mbps - 88 h
10 Mbps - 105 h
8 Mbps - 132 h
6 Mbps - 176 h
5 Mbps - 211 h
4 Mbps - 264 h
3 Mbps - 353 h
To powinno rozwiać Twoje wątpliowści.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Tutaj odpowiedzi z supportu - uzupełnione o moje sugestie:
1. Powinien być to zewnętrzny dysk twardy USB, nie ma znaczenia tutaj jego budowa. Dlatego gdyż jest i tak wykrywany jak urządzenie pamięci masowej.
2. Jakość nagrania zależy od jakości dostarczanego sygnału (SD czy HD). Pamiętaj jednak, że dysk po sformatowaniu jest przypisywany do TV i nie mam możliwości odtwarzania tych danych np. na PC.
3. Wielkość nagranego pliku zależna jest od jakości nagrywanego sygnału (SD czy HD). Trzeba by nagrać godzinę sprawdzić jak to wygląda w rzeczywistości.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dzięki za odpowiedź.
Wiem, że dysk po sformatowaniu przez TV jest jest niedostępny dla PC. Dlatego nie robię prób z posiadanym dyskiem i próbuję dowiedzieć się czegoś więcej.
Szczerze mówiąc to liczyłem na odpowiedzi kolegów, którzy nagrywają programy na dysk i mogą jakoś sprawdzić ile miejsca zajmuje godzina nagrania albo też ile godzin zmieściło się na konkretnym dysku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Niestety nie rozwiewa.
Takie teoretyczne obliczenia potrafię sam wykonać
Problem polega na tym, że nie wiadomo z jakim bitrate programy są nagrywane przez telewizor i czy ewentualnie użytkownik może to bitrate regulować. Może bitrate jest zmniejszane gdy na dysku jest już mało miejsca?
Tych informacj nie ma w manualu. Support Sony odpowiedział "Niestety nie mamy informacji o ilości godzin programu które można nagrać na 32GB nośnik."
Dlatego zadałem pytanie na forum żeby uzyskać odpowiedź od kogoś, kto w praktyce dokonuje taki nagrań.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Moim zdaniem bitrate zależy od nadawanego sygnału. Wątpię aby był zmniejszany jak kończy się miejsce na dysku. W zeszły weekend nie miałem czasu zrobić nagarania. Postaram się w ten weekend.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Z całą pewnością bitrate zależy od nadawanego sygnału. Ale i tak nie wiem ile wynosi.
Pomysł ze zmniejszaniem bitrate gdy kończy się miejsce na dysku wziął się stąd, że w podobny sposób zachowywały się magnetowidy (tam była auto zmiana z SP na LP). Oczywiście w przypadku nagrań na dysku można to rozwiązać w inny sposób.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nagranie filmu ok 1g30min w jakosci HD zajmuje ok 4-6 GB
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuję.
Z tego wynika, że średni bitrate nagrania jakości HD to około 7 Mbps (chyba dobrze policzyłem).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Więc tak...
Kupiłem kartę microSDHC 32 GB class 10 noname za 20 zł oraz czytnik kart microSDHC noname za 10 zł.
Podłączyłem do telewizora. Została wykryta i nastąpiła próba rejestracji w telewizorze. Tak jak się tego obawiałem - zakończyła się niepowodzeniem.
Podłączyłem kartę do laptopa, sformatowałem (wyszło 32GB)
Na próbę skopiowałem na nią trochę zdjęć. Po zapisie ok. 3-4 GB prędkość kopiowania znacznie spadła i dalszy zapis następował z błędami.
Karta - szajs, zwracam ją.
Myślę, że gdybym kupił normalną, markową kartę 32 GB, to z powodzeniem nadawałaby się do nagrywania w tv.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »