anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nie mogę podłaczyć wifi w kdl-47 w 805

ROZWIĄZANE
miron_60
Poszukiwacz

nie mogę podłaczyć wifi w kdl-47 w 805

Witam wczoraj go rozpakowałem i męka pańska! Poległem na połaczeniu wifi. Robiąc konfigurację automatyczną telewizor widzi router bo podaje jego dane więc jadę pilotem - dalej, w opcjach z zabezpieczeniami cztery okienka - pierwsze brak zabezpieczeń itp, a podświetlone jest ostatnie /i właściwe ponieważ kontaktowałem się z dostawcą sieci/ duszę - dalej i wyskakuje mi komunikat o kod /wpisuję ustalony kod - bo wszystkie kompy chodzą na tym kodzie wifi i tu zonk - konfiguracja niepoprawna. Po dwóch godzinach poległem i zgłupiałem. A że ta dziedzina nie jest moją mocną stroną może ktoś z Was mi pomoże. 

Pozdrawiam

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witam,

połączenie z siecią jest bardzo proste - przynajmniej powinno być. Na początek trzeba spełnić pewne standardy:

• wbudowany moduł obsługuje pasmo 2.4 GHz (jeśli masz router 5GHz, wtedy nie połączysz się z wbudowaną WiFi);
  • prawidłowo skonfigurowany router, pozwalający na dodawanie nowych urządzeń. Jeśli są włączone jakieś filtry (np. adresu MAC), należy umożliwić połączenie dla telewizora;
  • telewizor i router są w zasięgu sieci.

Mnóstwo razy, na większości modeli Bravia (również na W8) konfigurowałem sieci bezprzewodowe i w większości przypadków proces przebiegał tak jak na poniższych filmikach:

http://www.youtube.com/watch?v=wr6Ld2e2axY (pomijasz włożenie adaptera)

http://www.youtube.com/watch?v=hyqxJHM_KfE

Napisałeś:

" Robiąc konfigurację automatyczną telewizor widzi router bo podaje jego dane"

Jeśli podajesz (sam wpisujesz) dane routera, to oznacza że telewizor i router nie widzą się. Wtedy przyczyną może być  albo częstotliwość 5GHz (zmień na 2.4GHz), albo zakłócenia / zbyt duża odległość, albo sieć jest ukryta, lub dodatkowo zabezpieczona. Sam telewizor widząc sieć (w trakcie wyszukiwania), łączy się za pomocą weryfikacji poprzez klucz, czy WPS itd. Jeśli ten element jest zgodny, a ustawienia routera zgadzają sie - powinno być wszystko dobrze.

Inną opcją jest konfiguracja ręczna. Może skorzystaj z niej. W tym przypadku musisz sam przydzielić IP, podać adres bramki. Wszystkie dane możesz zczytać z komputera w sieci. Wchodzisz w "Centrum sieci i udostępniania", wyświetlasz szczegóły sieci i korzystasz z nich w konfiguracji. Interesuje Ciebie adres IP (musi różnić się ostatnią wartością - każde urządzenie w sieci musi mieć inną liczbę na końcu), maska podsieci, brama domyślna i podstawowy serwer DNS (zazwyczaj taki jak brama domyślna). Pomocniczy serwer DNS możesz ustawić na zera.

Przy założeniu spełnienia trzech punktów które podałem na początku, powinna działać konfiguracja automatyczna. Jeśli router nie ma jakiś dodatkowych zabezpieczeń - powinna pomóc konfiguracja ręczna.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witam,

połączenie z siecią jest bardzo proste - przynajmniej powinno być. Na początek trzeba spełnić pewne standardy:

• wbudowany moduł obsługuje pasmo 2.4 GHz (jeśli masz router 5GHz, wtedy nie połączysz się z wbudowaną WiFi);
  • prawidłowo skonfigurowany router, pozwalający na dodawanie nowych urządzeń. Jeśli są włączone jakieś filtry (np. adresu MAC), należy umożliwić połączenie dla telewizora;
  • telewizor i router są w zasięgu sieci.

Mnóstwo razy, na większości modeli Bravia (również na W8) konfigurowałem sieci bezprzewodowe i w większości przypadków proces przebiegał tak jak na poniższych filmikach:

http://www.youtube.com/watch?v=wr6Ld2e2axY (pomijasz włożenie adaptera)

http://www.youtube.com/watch?v=hyqxJHM_KfE

Napisałeś:

" Robiąc konfigurację automatyczną telewizor widzi router bo podaje jego dane"

Jeśli podajesz (sam wpisujesz) dane routera, to oznacza że telewizor i router nie widzą się. Wtedy przyczyną może być  albo częstotliwość 5GHz (zmień na 2.4GHz), albo zakłócenia / zbyt duża odległość, albo sieć jest ukryta, lub dodatkowo zabezpieczona. Sam telewizor widząc sieć (w trakcie wyszukiwania), łączy się za pomocą weryfikacji poprzez klucz, czy WPS itd. Jeśli ten element jest zgodny, a ustawienia routera zgadzają sie - powinno być wszystko dobrze.

Inną opcją jest konfiguracja ręczna. Może skorzystaj z niej. W tym przypadku musisz sam przydzielić IP, podać adres bramki. Wszystkie dane możesz zczytać z komputera w sieci. Wchodzisz w "Centrum sieci i udostępniania", wyświetlasz szczegóły sieci i korzystasz z nich w konfiguracji. Interesuje Ciebie adres IP (musi różnić się ostatnią wartością - każde urządzenie w sieci musi mieć inną liczbę na końcu), maska podsieci, brama domyślna i podstawowy serwer DNS (zazwyczaj taki jak brama domyślna). Pomocniczy serwer DNS możesz ustawić na zera.

Przy założeniu spełnienia trzech punktów które podałem na początku, powinna działać konfiguracja automatyczna. Jeśli router nie ma jakiś dodatkowych zabezpieczeń - powinna pomóc konfiguracja ręczna.

Romano86
Nowicjusz

A jak stwierdzić czy router nadaje w 5Ghz a nie w 2.4 Ghz ? Mam Sony w756c zakupiony w zeszłym tygodniu i czasami widzi router i się wtedy z nim łączy a czasami nie widzi. Jeżeli smartfona ustawie jako router to łączy się z nim bez problemu ale chciałbym mieć cały czas podłączony router domowy. Czy kupno wzmacniacza sygnału wifi coś pomoże? albo jakiś wzmacniacz odbioru wifi (antenka?) do telewizora?