Podziel się wrażeniami!
Od jakiegos czasu jestem posiadaczem telewizora marki Sony (model taki jak w temacie) i zauwazylem ze podczas grania lub ogladania filmow (na full hd) obraz jest brzydki a dokladnie mowiac to krawedzie sa strasznie poszarpane i po oczach bije pikseloza z tych krawdzi. Wyglada to tak jakby nie było w ogole wygladzania. Kupujac ten telewizor sugerowalem sie opiniami ludzi ktorzy wychwalali ze obraz zyleta i w ogole cacy a to po prostu guzik prawda. Byl u mnie nawet facet z serwisu i stwierdzil ze to wina mojego xboxa. Szkoda tylko ze podlaczalem jeszcze ps3 kolegi i komputer i dekoder upc. Wszedzie jest tak samo. Wiec facet z serwisu Sony wyraznie mnie zbyl a ja sie glupi dalem... Dodam ze zainwestowalem w sumie w 3 kable HDMI i nic nie pomoglo na kazdym z nich wystepuje ten problem. Poza tym kiedy duzo dzieje sie na ekranie animacja strasznie zwalnia i nawet motion flow nie daje rady.
Ponizej zamieszczam linki do kilku fotek z gry na ktorych uchwycilem ten bubel.
Przepraszam ze zdjecia sa kiepskiej jakosc ale robilem telefonem.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/234 ... 5a826.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/773 ... 693bc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fb5 ... 7ae28.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5eb ... a1882.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/15c ... d3151.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/048 ... c1b9b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/74a ... 5cbd5.html
Witaj,
rozumiem, że wszystkie urządzenia masz podłączony tylko kablem HDMI. Efekt o którym piszesz może być wywołany przez parę czynników:
- rozdzielczość gry, animacji, filmu
- ustawiona niska rozdzielczość podłączonych urządzeń (przy większości urządzeń - nie wiem jak w przypadku Xbox360 - można ustawić wyjściową rozdzielczość. Jeśli jest ona niska - takie krawędzie będą widoczne - niezależnie od źródła. Po podłączeniu PS3/Xbox360 telewizor powinien wykrywać sygnał 1080i/p czy 720p o którym informuje zaraz po włączeniu źródła sygnału)
- jakość animacji
- jakość/uszkodzenie kabla HDMI
- nieodpowiednio skonfigurowane ustawienia obrazu telewizora
- usterka telewizora
- zbyt bliska odległość oglądania (na 32" przy obrazie FullHD to ok. 1.3m, przy słabszym to ok 1.8m).
Zwalnianie animacji to najczęściej wina urządzenia nadającego sygnał (np. konsoli). Jednak w sporadycznych przypadkach może wystąpić jakaś usterka telewizora - to jest tylko elektronika.
Telewizor powinien wyświetlać obraz pozbawiony wad o których piszesz - jeśli żaden z powyższych czynników nie występuje. Co ja bym zrobił na Twoim miejscu? Na początek sprawdził rozdzielczość sygnału nadawanego przez podłączone urządzenia. W trakcie pracy konsoli naciśnij przycisk "i+" z pilota. Na ekranie pojawi się informacja. W lewym górnym rogu znajdziesz info o rodzaju wyjścia (np. HDMI1) i pod nią otrzymana rozdzielczość. Rozdzielczość w zależności od gry powinna być albo 1080p, 1080i, 720p. Przy tych rozdzielczościach liczy się tylko jakość animacji. Więc najlepiej testować na filmie Full HD (i dobrze też ominąć konsolę). Jeśli rozdzielczość jest odpowiednia, przejdźmy do ustawień telewizora.
Wejdź w ustawienia i przywróć Ustawienia fabryczne. Następnie masz dwie opcje. Jeśli sprawdzasz obraz na grze, naciśnij na pilocie przycisk "Scene" i wybierz tryb obrazu "GRA". Telewizor zoptymalizuje obraz do gier. Możesz dodatkowo wejść w ustawienia obrazu, zobaczyć czy są wyłączone wszystkie redukcje szumów. Podobnie w ustawieniach zaawansowanych - wyłączyć wszystkie "wspomagacze".
W przypadku sprawdzania jakości obrazu na filmie - naciśnij przycisk "Scene" i wybierz "Kinowy". Obraz będzie zoptymalizowany do oglądania filmów.
Aby wykluczyć urządzenia zewnętrzne, można podłączyć antenę naziemną. Od 1 sierpnia w zasięgu cyfrowej naziemnej jest 80% Polski. Jest duża szansa, że również u Ciebie odbiera. W naziemnej masz dobrej jakości sygnał na którym takie defekty nie powinny występować. To pozwoli w 100% wyeliminować, lub wskazać usterkę telewizora.
Czy pomogło?
Dziekuje za odpowiedz. Zgodnie z Twoimi wskazowkami wszystko sprawdze ale dopiero poznym wieczorem i nie omieszkam oczywiscie odpisac na forum.
Pozdrawiam
"W trakcie pracy konsoli naciśnij przycisk "i+" z pilota" - po nacisnieciu tego przycisku wyswietla sie informacja ze rozdzialka wynosi 1080p (a takze HDMI 1, dolby digital, scena: automat. , Format ekranu: Wide). 1080p mam tez ustawione w ustawieniach konsoli, zreszta zmienialem na 720 i 1080i i zadnej poprawy.
"Wejdź w ustawienia i przywróć Ustawienia fabryczne. Następnie masz dwie opcje. Jeśli sprawdzasz obraz na grze, naciśnij na pilocie przycisk "Scene" i wybierz tryb obrazu "GRA". Telewizor zoptymalizuje obraz do gier. Możesz dodatkowo wejść w ustawienia obrazu, zobaczyć czy są wyłączone wszystkie redukcje szumów. Podobnie w ustawieniach zaawansowanych - wyłączyć wszystkie "wspomagacze".
Niestety nic sie nie poprawilo
"Aby wykluczyć urządzenia zewnętrzne, można podłączyć antenę naziemną. Od 1 sierpnia w zasięgu cyfrowej naziemnej jest 80% Polski. Jest duża szansa, że również u Ciebie odbiera. W naziemnej masz dobrej jakości sygnał na którym takie defekty nie powinny występować. To pozwoli w 100% wyeliminować, lub wskazać usterkę telewizora"
W tej chwili nie mam takiej mozliwosci.
Co do kabli hdmi to kupilem w sumie 3 z czego za ten ostatni w akcie desperacji zaplacilem ponad 100zł.
Moze ten model telewizora pozbawiony jest funkcji wygladzania, nie wiem, facet z serwisu nie stwierdzil wady telewizora, tylko podlaczyl swoj odtwarzacz BR i wtedy faktycznie nie bylo nic do zarzucenia, ale tak czy siak nie powinno tak byc jak jest podczas grania czy ogladania tv z kablowki. Juz nawet nie czepialbym sie tej animacji ale te wszedobylskie postrzepione krawedzie strasznie sa irytujace. A tv nie sluzy tylko do ogladania filmow na BR.
Moj znajomy ktory sie troszke orientuje podpowiedzial ze byc moze jest tak przez tuner wbudowny w tv i zebym sie zapytal kogos fachowego czy mozna ten sygnal ktory idzie z konsoli do tv jakos wzmocnic. Pozdrawiam.
pepe28 napisał(a):
Moze ten model telewizora pozbawiony jest funkcji wygladzania, nie wiem, facet z serwisu nie stwierdzil wady telewizora, tylko podlaczyl swoj odtwarzacz BR i wtedy faktycznie nie bylo nic do zarzucenia, ale tak czy siak nie powinno tak byc jak jest podczas grania czy ogladania tv z kablowki
pepe28 napisał(a):
Moze ten model telewizora pozbawiony jest funkcji wygladzania, nie wiem,
pepe28 napisał(a):
Moj znajomy ktory sie troszke orientuje podpowiedzial ze byc moze jest tak przez tuner wbudowny w tv i zebym sie zapytal kogos fachowego czy mozna ten sygnal ktory idzie z konsoli do tv jakos wzmocnic.
U siebie w pokoju mam analogowa kablowke, ale podlaczalem tez przez dekoder i bylo identycznie. Co do gry to kazda gra odbiera w ten sam sposob. Nieostre krawedzie i na tych krawedziach piksele. Czy to na postaci, samochodzi, zwierzeciu czy czymkolwiek innym. I tyczy sie to naprawde wszystkich gier i to nie tylko na xboxa. Testowalem tez ps3. Pozostaje mi chyba tylko sprzedaz tego odbiornika.
Wybacz, ale gry na PS3 w 720p nie wyglądają idealnie...mówię na podstawie tego co mam czyli dwóch Bravii - 32 i 46 cali.
Różnica w obrazie oczywiście na korzyść 46, ale to nowszy model i lepszy silnik....tak czy inaczej na obu dopiero gry w 1080p czy obraz z Blu-ray'a wyglądają świetnie...
Najważniejsza jest moim zdaniem odległość oglądania i świadomość, że telewizor sobie sam ze słabego sygnału nic nie ulepi..
pepe28 napisał(a):
U siebie w pokoju mam analogowa kablowke, ale podlaczalem tez przez dekoder i bylo identycznie.
Lajam napisał(a):
Najważniejsza jest moim zdaniem odległość oglądania i świadomość, że telewizor sobie sam ze słabego sygnału nic nie ulepi..
pepe28 napisał(a):
Pozostaje mi chyba tylko sprzedaz tego odbiornika.
pepe28 napisał(a):
I tyczy sie to naprawde wszystkich gier i to nie tylko na xboxa.