Podziel się wrażeniami!
Zaskoczę Was
W ubiegłym tygodniu Sony przedstawiło najnowsze modele telewizorów i odtwarzaczy Blu ray, które posiadają innowacyjne rozwiązania. Urządzenia te są opracowane we współpracy z Google.
Dzięki nowym urządzeniom będziemy mogli przeglądać Internet - podobnie jak na komputerze - ale wykorzystując sam telewizor i coś w rodzaju klawiatury. Można powiedzieć, że Sony zrobiło duży komputer z wbudowanym monitorem, albo jak kto woli telewizor z wbudowanym komputerem
W praktyce? Siadamy przed telewizorem, bierzemy w rękę wygodną klawiaturkę QWERTY, włączamy program telewizyjny i w tym samym czasie uruchamiamy Internet na telewizorze. Bez dodatkowych urządzeń. Możemy wchodzić na nasze ulubione serwisy, sprawdzać pocztę, robić zakupy w sklepie internetowym. Wszystko z wykorzystaniem samego telewizora, no i Internetu... Fajnie, nie?
Trochę techniki. Urządzenia te są oparte na platformie Android. Jest to system operacyjny zbudowany na jądrze Linuxa. Ma wiele zalet, a jedną w większych jest duża ilość aplikacji i łatwość ich instalacji. Jednak nie wiadomo jeszcze, jakie możliwości da nam ten system zamontowany w telewizorze Mając doświadczenia z tym systemem na innych platformach, można spodziewać się ciągłego rozbudowywania funkcjonalności, po przez instalowanie dodatkowych aplikacji
Cały sprzęt jest sterowany przez wydajny procesor Intel Atom. Dzięki temu będziemy mieli możliwość sprawnego poruszania się po Internecie. Oczywiście urządzenia posiadają wbudowaną sieć WiFi.
Do nawigacji, sterowania telewizorem będziemy mogli wykorzystać specjalną klawiaturę QWERTY, razem z myszą optyczną. Jeśli będziemy chcieli, możemy również sterować telewizorem z urządzeń przenośnych wyposażonych w platformę Android - czyli np. telefonami komórkowymi!
Dane techniczne urządzeń:
Internet TV Sony NSX-46GT1 -46cali
Cena: $1,399.99 Dostępne w październiku (oczywiście w USA)
Internet TV Sony NSX-40GT1 - 40cali
Cena: $999,99 Dostępne w październiku (oczywiście w USA)
Internet TV Sony NSX-32GT1 - 32cale
Cena: $799,99 Dostępne w październiku (oczywiście w USA)
- Full HD 1080p z podświetleniem LED Edge
- Google TV wbudowany
- Płynne surfowanie w Internecie przez telewizor
- Możliwość surfowania w sieci WWW podczas oglądania telewizji przy użyciu Dual View (dwa obrazy na jednym ekranie)
- Możliwość rozbudowy platformy Google TV
- Pobieranie aplikacji z Android Market - serwis Internetowy (* przyjście na początku 2011 r.)
- Nowoczesny procesor Intel Atom
- Łatwy w użyciu pilot RF klawiatura QWERTY z wbudowanym mysz optyczna
- Link do wyboru telefonów komórkowych
- Wbudowany moduł Wi-Fi
- Cztery wejścia HDMI oraz cztery wejścia USB
Internet TV Sony NSX-24GT1 - 24cale
Cena: $399,99 Dostępne w październiku (oczywiście w USA)
Dane takie same jak reszta, poza podświetleniem CCFL.
Oraz Internet TV Sony Blu-ray Disc Player NSZ-GT1
Cena: $399,99 Dostępne w październiku (oczywiście w USA)
Odtwarzacz posiada takie same funkcje multimedialne co telewizory Internet TV.
Jeśli to prawda to właśnie poznałem kandydata, który zastąpi moje w5500 i zapewne wpłynie na dużo rzadsze korzystanie z laptopa. Jeśli wszystkie te przecieki są prawdziwe to zapowiada się duża rewolucja, to już nie będzie tylko telewizora, tym bardziej miła dla ucha informacja o oparciu na platformie Android. Z uwagę będę przyglądał się dalszym przeciekom.
Właśnie nie przecieki, tylko fakty Fajna sprawa, tylko bez 3D
Co do dat wejść na rynek (październik dla USA) to rozmawiamy o przyszłym roku? Swoją drogą patrząc na ceny i stosując przelicznik 1 dolar= 1 euro to Internet TV Sony NSX-40GT1 - 40cali będzie kosztował w granicach 4500zł może trochę więcej w dniu premiery co przy takich
możliwościach zapowiada się smakowicie.
tutaj macie trochę więcej na ten temat
:smileyarrow: http://www.sonyinsider.com/2010/10/10/sony-google-tv-pricing-correction/
:smileyarrow: http://www.sonyinsider.com/2010/10/13/sony-internet-tv-sony-internet-blu-ray-player-revealed-at-nyc-...
:smileyarrow: http://www.sonyinsider.com/2010/10/20/hands-on-review-with-the-sony-internet-tv-google-tv/
można użyć do tłumaczenia translatora Googli, ale za efekty nie odpowiadam
:smileyarrow: http://translate.google.pl/#en|pl|
Kiedy modele NSX wejda na Polski rynek ?
Chetnie sprowadziłbym sam z USA (cena i tak wydaje się być atrakcyjna), ale ich tunery chyba nie nadająsię do odbioru europejskich standardów. Czy to prawda?
Pozdrawiam
Tunery z USA mogą różnić standardami od tych obsługiwanych w Polsce. Nie mam informacji dotyczących tego modelu. W tym roku raczej nie spodziewałbym się tego typu nowości. Ewentualnie w przyszłym roku przy okazji wejścia na rynek nowych modeli. Trzeba trochę poczekać... A co dokładnie przekonuje Cię do tego modelu?
przekonuje mnie:
-głównie Android czyli nieograniczone możliwośc. nie widze wtedy problemu z aktualizacja oprogarmowania itd.
- wsparcie dla wtyczki Flash Player (mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego obecnie dostępny jest tylko na Samsungi? slyszalem o jakiejś licencji) http://blogs.adobe.com/flashplatform/20 ... le_tv.html
Dla mnie dopiero wtedy możemy mówić o w pełni funkcjonalnej przeglądarce internetowej.
- praktycznie może zastąpić komputer
- stylistyka
- brak 3D dla mnie bezużyteczny gadzet męczący oczy
- cena
Nie rozumiem dlaczego nie ma go na polskim rynku i dziwi mnie polityka Sony.
Pozdrawiam
Ja mam nadzieję, że pojawią się te modele na naszym rynku bo jest to ideał dla mnie
Co do Flasha byłbym ostrożny. Napisanie strony ze złośliwym kodem we Flashu nie jest problemem dla wielu zdolnych hackerów.
cogito napisał(a):
Co do Flasha byłbym ostrożny. Napisanie strony ze złośliwym kodem we Flashu nie jest problemem dla wielu zdolnych hackerów.