Podziel się wrażeniami!
NTFS ma się pojawić w lutym przy okazji nowej aktualizacji ! Nie chciałbym wyjść na durnia bo ktoś mnie zrobił w konia ale postanowiłem podzielić się tym info po dzisiejszej rozmowie z konsultantem z infolinii SONY co do mkv uśmiechnął się ale powiedział ,że na ten temat nie może mi odpowiedzieć.Mam tylko nadzieję ,że nie rozmawiałem tylko z jakimś żartownisiem i wiedział o co pytam ! W końcu firma pojęła o co klientom też chodzi no ale jeszcze się niedokonało spokojnie.OBY !
@Zimny
jaką tam przyczynę.. Wiesz co prawie zawsze w przypadku Sony jest tą przyczyną? Nie interesujemy się już sprzedanym sprzetem. I dotyczy to zarówno tego najtańszego sprzętu i o zgrozo z najwyższej półki. Sam widziałem wpis na oficjalnym forum Sony, napisany przez ich pracownika, bo sam przedstawił się, ale nie polskim forum, że jeżeli wydają aktualizacje do ich sprzętu to tylko poprawki usterek i błędów. Nie dodają nowych funkcji. Faktycznie, podejście godne nowoczesnej firmy ukierunkowanej na klientów. Tylko jeżeli dalej tak będą postepować to zabraknie im biurowców do sprzedawania na cele bieżącego finansowania, ha ha ha.
zbygaaj wrote:
Gdzie w odtwarzaczach już dawno były takie możliwości i uprzedzę zaraz odpowiedzi,że SONY stawiało na obraz i moc obliczeniową ble ble jak telewizor ( HX850 ) odtwarzający AVCHD z bitrate 28 Mbps nie poradziłby sobie z mkv 10-12 Mbps.
nie trzeba nic dodawać :). HX850 nawet łyka bez zająknięcia znacznie wyższe bitratey :).
Koledzy, jeśli Wasze wypowiedzi odnoszą się do mojej wypowiedzi, to odnoszę wrażenie, że zostałem źle zrozumiany.
zbygaaj wrote:
Gdzie w odtwarzaczach już dawno były takie możliwości i uprzedzę zaraz odpowiedzi,że SONY stawiało na obraz i moc obliczeniową ble ble jak telewizor ( HX850 ) odtwarzający AVCHD z bitrate 28 Mbps nie poradziłby sobie z mkv 10-12 Mbps.
Message was edited by: zbygaaj
Nawet jednym słowem nie wspomniałem i nie sugerowałem, że telewizor pod względem wydajności nie jest w stanie odtworzyć MKV itd. Zacytuję siebie, żeby nie było wątpliwości:
"Żeby wydawać takie osądy, pierw trzeba odpowiedzieć na pytanie o możliwości dodawania różnych funkcji i najzwyczajniej o ograniczenia sprzętowe / techniczne telewizorów. Podobnie jak z komputerami, nie da się wgrać bardziej wymagającego software, jeśli sprzęt nie ma określonego zapasu wydajności - najzwyczajniej nie pociągnie pewnych opcji. Jeszcze na dzień dzisiejszy telewizor nie jest aż tak bardzo zaawansowany jak komputer."
Wyjaśniam: cały powyższy cytat wcześniejszej mojej wypowiedzi dotyczy procesu wdrażania nowych funkcji, ich możliwości, ograniczeń technicznych, oraz niezbędnej do tego elektroniki. Nie dotyczy korzystania i wykorzystywania danej funkcji, jeśli ją posiada. Myśląc o dodawaniu nowych funkcji trzeba rozgraniczyć na proces wrażania i dalsze wykorzystywanie określonej cechy.
Również zaznaczyłem, że podobnie jak Wy nie jestem inżynierem Sony. Możliwe, że wdrożenie NTFS wymaga oddzielnego chipa - zmiany hardwarowej. Przyczyn może być wiele, jak również ta o której pisaliście. Oczywiście macie prawo do swojego zdania. Najzwyczajniej uważam, że w takich przypadkach nie można radykalnie stać po jednej stronie, trzeba zrozumieć inne okoliczności. Dlaczego? Ponieważ ani ja, ani Wy nie mamy 100 procentowej pewności co do ustalenia jednej przyczyny. Biorę pod uwagę wszystkie możliwości.
zbygaaj wrote:
Co do faktów to teraz naraz można wprowadzić w nowych modelach NTFS mkv ? Co był za problem ?
Moim zdaniem rzeczą normalną i oczywistą jest wprowadzanie nowych funkcji w nowych modelach u wszystkich producentów. Posiadam telefon SG2. Mimo, że jest na wolnym oprogramowaniu Android (GNU), posiada mniej funkcji niż nowsze modele SG3, SG4 (mam tu na myśli funkcje softwarowe, nie wymagające zmiany hardwarowej - technicznej). Jedną z nich jest usługa "S Voice", która jest najzwyczajniej jest blokowana na S2, osobno przypisywana na S3 (uboższa wersja), a na najnowszy S4 ma najnowszą, najbogatszą wersje. W tym przypadku również nie zarzucam nic producentowi - tak już jest.
Jak już wspominałem, również jestem właścicielem HX85 i również cieszył bym się z dodania nowej funkcjonalności. Jednak przy wyborze telewizora (jak każdego sprzętu który kupuje) staram się dokładnie przeanalizować dane techniczne i dobrać sprzęt do swoich potrzeb. Nie liczę na dodatkowe aktualizacje, tylko na to co w danym momencie oferuje produkt. Zdaje sobie sprawę, że nie ma elektroniki doskonałej, w każdym przypadku trzeba iść na jakieś kompromisy. Takie jest moje zdanie, niezależnie od producenta i kategorii produktu jaki kupujemy. Dla mnie NTFS nie jest opcją niezbędną w telewizorze, można skorzystać z innych funkcji (np. DLNA), albo wykorzystać do tego inne urządzenie.
Pozdrawiam,
Zimny.
my tu gadu gadu a i tak nic to nie zmieni.Ja osobiście jestem za sony i zawsze będe za sony , ale bez bicia musze przyznać że sony np. do samsunga funkcjonalnie został w tyle.Co wy na to rozwiązanie konkurenta-http://www.samsung.com/pl/smarttv/evolution.html
Zimny_ wrote:
Dla mnie NTFS nie jest opcją niezbędną w telewizorze, można skorzystać z innych funkcji (np. DLNA), albo wykorzystać do tego inne urządzenie.
Pozdrawiam,
Zimny.
DLNA i serwerki? sorry, ale to totalny badziew :).
powtarzam, Sony bardzo szybko wycofuje się ze wspierania juz wyprodukowanych urządzeń, a trochę ich przeszło przez moje ręce :). Mój błąd :smileywink:. Zawsze lubili bawić się klientem.
możesz wyjaśnić to stwierdzenie -DLNA i serwerki? sorry, ale to totalny badziew :). batumi.
Message was edited by: kryniu3
to tylko proteza.
zgadzam się , to tylko proteza ale jaka. zamiast latać z pendrivem od komputera do tv i spowrotem masz wszystko dostępne z pozycji pilota. a przy okazji jest pierwsza aktualizacja seri W8.
wszystko :)? według mnie prościej jest podłaczyc dysk przez usb niż bawić sie w serwerki dlna i transkodowanie filmów dla napisów :).
co do evolution kit samsunga hmmmm może i fajna sprawa z założenia ale co roku bedziesz wynieniał płytę w TV a co z matrycą to ona świeci i ciągle ulega zużyciu to jak z samochodem wkładasz w niego kasę a on coraz starszy trup :D.A dobrym tego przykładem będzie W905A gdzie kolorów ma być więcej a czerwonego napisu nie zobaczysz na żadnym innym TV i evolution kit tu nie pomoże bo matryca może więcej.
Message was edited by: zbygaaj