Podziel się wrażeniami!
Wiem że wszystkie telewizory Sony maja z tym problem i nie odtwarzają filmów w formacie .mkv ,jak przygotować taki film nie tracąc na jego jakości by mój telewizor go rozpoznawał mam filmy :avatar o wadze 14GB reszta filmów po 5 GB próbuje ale żadnym programem jak narazie się nie da konwertować jak wy sobie z takim problem tych telewizorów radzicie??
Najskuteczniej i najszybciej możesz obejść ten problem przez dokupienie Blu-Raya, który odtwarza w MKV.
Ja polecę Ci Sony BDP-S490 - kwota około 400PLN
http://www.sony.pl/support/pl/product/BDP-S490/specifications
Czyta MKV, do tego jak to Blu-Ray - odpala niebieskie krążki.
Z dużych plusów mogę wymienić Ci funkcję Bravia Sync, dzięki której będziesz mógł jednym pilotem obsługiwać zarówno TV jak i Blu-Ray (dla mnie jest to bardzo ważne aby nie żonglować pilotami).
Jeden pilot, jeden przycisk
Użyj opcji sterowania BRAVIA Sync na pilocie telewizora, by obsługiwać cały zestaw kina domowego siedząc na wygodnej sofie.
► Uruchamiaj i kontroluj podłączony sprzęt za pomocą funkcji One-Touch-Play.
► Zestaw wyłącza się automatycznie, gdy wyłączysz telewizor.
► Masz możliwość sterowania głośnością i wyciszania podłączonych głośników.
► Przełączanie wszystkich urządzeń na optymalną jakość kinową za pomocą przycisku „Theatre”.
► Oglądanie, nawigacja i odtwarzanie filmów zarejestrowanych kamerą Handycam® na ekranie telewizora BRAVIA.
Stubbs niestety nie mam kasy jak narazie na zakup blueray, chciałbym sobie oglądać filmy jak narazie przez port USB w TV podłączając dysk twardy zewnętrzny 1TB ,co z takim ściągniętym świezo filmem w formacie .mkv zrobić ?
Czy firma Sony wprowadziła takie blokady na formaty świadomie przeciwdziałając piractwu , może wyszło im to niechcący?
a może Sony chcą w ten sposób zmusić klientów do zakupu odtwarzacza bo juz odtwarzacz nie ma takich blokad :smileyeh:Prawda?
PS:Stubbs ciekawi mnie czy do odtwarzacza blueray dopina się taki dysk i obraz leci przez odtwarzacz do TV w specyfikacjach ten model polecany przez Ciebie ma gniazdo USB czy można podpiąć pod nie dysk twardy i oglądać zablokowane w TV formaty przez firme sony ?
Dawcio12 wrote:
Czy firma Sony wprowadziła takie blokady na formaty świadomie przeciwdziałając piractwu , może wyszło im to niechcący?
a może Sony chcą w ten sposób zmusić klientów do zakupu odtwarzacza bo juz odtwarzacz nie ma takich blokad Prawda?
Firma Sony przecież posiada wytwórnie więc raczej nie będzie wspierała piractwa aby strzelać sobie w stopę :smileywink:. Tak na chłopski rozum patrząc.
Chyba każdy producent chciałby aby klienci kupowali jak najwięcej sprzętu od niego więc po części może i to jest powodem. Najpewniejszą odpowiedź dostaniesz od Sony w tym temacie bo tu raczej nie doszukasz się takich informacji.
Dawcio12 wrote:
PS:Stubbs ciekawi mnie czy do odtwarzacza blueray dopina się taki dysk i obraz leci przez odtwarzacz do TV w specyfikacjach ten model polecany przez Ciebie ma gniazdo USB czy można podpiąć pod nie dysk twardy i oglądać zablokowane w TV formaty przez firme sony ?
Wszystko wskazuje na to że tak :smileyhappy:. Źródłem obrazu będzie dysk, mózgiem operacji Blu-Rey, a TV będzie od roboty (będzie tylko wyświetlał obraz - w dużym uproszczeniu). W takich przypadkach lista odtwarzanych formatów to lista jaką posiada Blu-Ray.
Napisz jaki masz model TV, bo może będziesz mógł bezpośrednio z TV przesyłać filmy po DLNA i większość ograniczeń zniknie.
Więc tak model TV : SONY KDL 40NX720
Z TV DLNA ? a nie komp ->TV poprzez serwer multimedialny(DLNA) ja używam Servio .
Próbowałęm oglądac przez DLNA ale filmy o wadze 5 -14GB się tną i w formacie .mkv a co dopiero 3D o wadze wzwyż,
mam router TP-LINK WRT1043 ND i czasem zauważam że komp nie daje rady 2 rdzeniowa toshiba na intelu przy tego typach filmów filmy o wadze i rozdzielczości przecietnej chodzą ale zalezy mi na tych o rozdzielczości Full HD też 3D by w pełni nacieszyć oko .
Dokupiłem dysk zewnętrzny 1TB hitachi ale to na zawile się nie zdało bo telewizor przez złącze USB nie widzi formatów .mkv co robić?
Jedynie mogę Ci w takim przypadku polecić przekonwertowanie pliku z MKV do formatu jaki odczytuje Twój TV. Program jaki jest polecany do tego typu zabiegów (znajdziesz sporo informacji na tym forum) to Total Video Converter. Zajmuje to trochę czasu ale dzięki temu omijasz bez dodatkowych kosztów swój problem z odczytem MKV. Wszystko zależy od mocy obliczeniowych komputera.
Szersze opisanie problemu utraty jakości znajdziesz w tym linku:
https://www.sony.pl/discussions/message/868616#868616
W skrótowym ujęciu - przy konwertowaniu stracisz na jakości i tego praktycznie nie da się uniknąć nie zależnie do zastosowanego kodeka docelowego. Na jednych będzie większa na innych mniejsza utrata jakości obrazu lub dźwięku.
Jeśli jestem zmuszony do konwertowania pliku to zazwyczaj wybieram MPEG-4 XVID - utrata jest ale jestem w stanie przecierpieć jeszcze
Czyli już Filmu po sieci o wadze i rozdzielczości takiej sporej nie zobacze bo komputer już nie da rady przetworzyć bo raczej to nie winna sieci u mnie to jest w konfiguracji :
komp ( z kabelm sieciowym)---> router--->Przestrzeń (Wi-FI)---> TV
Przyczm route TP LINK ma N czyli szerszom przepustowść Komp tak jak pisze to Laptop Toshiba (2 rdzeniowa)
Jak skonfigurować Total Video Converter do tego by skonwertował mi film który nie straci na swojej jakości do
formatu który jest
rozpoznawany przez TV bo to jednak spora strata czasu na taki zabieg przedewszystki film musi byc po takim
zabiegu rozpoznawany i nie tracić na swojej jakości
A aco z filmami w 3D czy taki film inaczej sie konwertuje od takiego nie 3D?
Tak tylko już nie uzyskam wtedy takiej jakości oglądania filmów podobno zamiast formatu .mkv jest widoczny .m2ts , są na chomikuj filmy w tym formacie i one sa widoczne lecz nie wiem jak skonwertować pewnie i podobno da sie szybko do tego formatu
spróbuj wild media server http://www.wildmediaserver.com/download.php , ja na próbe ściągnołem pełny bd 43gb
i poszedł bez problemu. miałem kiedyś Servio i było kiepsko.jedyna wada dlna z kompa do tv to to że nie bedzie dzwięku DTS bo ogranicza to tv.