anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Odtwarzanie zdjęć i filmów w HX920

rp1963
Nowicjusz

Odtwarzanie zdjęć i filmów w HX920

Telewizor nie odtwarza niektórych jpg i mp4. Pomoc techniczna twierdzi, że w przypadku zdjęć problem tkwi w zmianie sposobu kodowania kolorów podczas obróbki grafiki na PC. Na temat filmów nic nie znalazłem. Może ktoś przybliżyć ten problem i naprowadzić na rozwiązanie ?

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
batumi
Użytkownik

http://www.roszczyk.com/strony/bravia-nie-odtwarza-zdjec-z-usb-lub-sieci-dlna

Ilekroć widzę arogancję i niekompetencję Sony, aż przyjemnie jest wbić szpilę.
regis440
Nowicjusz

Mam ten TV i faktycznie informacji za wiele nie ma w oficjalnej dokumentacji o wspieranych formatach, kodekach, czy nawet nośnikach danych jakie można podczepić do tego TV. Pogrzebałem troche w necie i zrobiłem testy. Na amerykańskiej stronie jest spis obslugiwanych formatów i kodeków: http://www.sony.co.uk/support/en/product/KDL-46HX920/tips-and-solutionsWhich codecs are supported by the television set? ). Lista jest spora w zasanie obsługuje wszystkie popularne kodeki a jednka TV ma problemy z odtwarzeniem filmów. Problem tkwi w tym, że nie tylko ważny jest kodek ale także format w jakim film jest zapisany (Container). Sony z niezbyt dla mnie zrozumiałych powodów powiązało na stałe kodek z formatem, a filmy mogą mieć to wymieszne. Nie należy mylić formatu pliku z jego rozszezeniem (ludzie wpisuja czesto na pałe rozszeznie 🙂 ). Wiec jeśli chcemy odtwarzać filmy bez problemów dobrze by było je miec w odpowiednim formacie i odpowiednim kodeku. Ja robie sobie konwersjie za pomocą ffmpeg do formatu mp4 i kodeka AVC H.264 : ffmpeg -i "filename.ext" -vcodec libx264 -crf 17 -preset slow -tune film -acodec ac3 "./converted/filename.mp4". Może tez być xvid ale wtedy powinien być film w formacie avi. Ja przy okazji konwersji odrazy dodaje napisy: ffmpeg -i "filename.ext" -vf subtitles="./converted/filename.*****" -vcodec libx264 -crf 17 -preset slow -tune film -acodec ac3 "./converted/filename.mp4". Napisy muszą być w formacie ***** jeśli macie w innym możecie je wcześniej przekonwertować: ffmpeg -sub_charenc CP1250 -i "filename.txt" "./converted/filename.*****". Tak skonwertowany film bez problemu się otworzy, bedzie miał napisy i nie bedziecie musieli się bawić w dopasowywanie napisów do filmu. Nie polecam równierz odtwarznia filmów z urzadzeń na USB. Sony dawno już zarzuciło support dla tego typu urządzeń jako źródeł dla multimediów (głowny minus to max 4GB dla pliku większych nie potrafi przeczytać). Lepiej skorzystać z DLNA działa świetnie i nie trzeba podczepiać niczego do TV bo wszystko leci przez sieć, dobry darmowy server DLNA serviio.org . W serviio najlepiej wyłaczyć transcodowanie ( przekodowywanie filmów w locie do supportowanego formatu i kodek), dziala fatalnie tylko można się zirytować lepiej recznie konwertować tak jak opisałem wcześniej. Do filmów 1080p musi być połaczenie między serwerem DLNA a TV 100 MBit. Generalnie jestem bardzo zadowolony z TV jedyna moja uwaga to brak informacji na oficjalnej stronie co do formatow i limitów, tak by mi to zaoszczedziło sporo czasu.

regis440
Nowicjusz

wow wykropkowało rosrzerzenie dla napiswo :slight_smile: a rosrzerzenie to a s s