Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam pytanie w związku z wyżej wymienionym modelem (KDL-40EX520). Kupiłem go parę dni temu, mam problem z odtwarzaniem zdjęć z USB. Zatem zdjęcia zgrane na USB są w formacie jpeg. Przy wejściu w zdjęcia pojawiają się miniaturki zdjęć, a jak otwieram dane zdjęcie pisze, że otworzenie jest niemożliwe. Zaznaczam, że przy niektórych zdjęciach pojawiają się miniaturki zdjęcia, przy niektórych nie. Próbowałem oglądać bezpośrednio przez podłączenie aparatu cyfrowego do telewizora i tutaj działa wszystko jak należy, a zdjęcia są w takim samym formacie co na USB (jpeg). Proszę o pomoc, może ktoś z was wie dlaczego nie chce mi odczytywać zdjęć przez USB. Próbowałem także podpiąć USB na wyłączonym TV, bo gdzieś wyczytałem, że wtedy powinien być odczytany USB automatycznie po ponownym uruchomieniu, lecz w taki sposób też nie chce odczytać zdjęć.
Drugie pytanie jest odnośnie filmu. Oglądnąłem już 3 filmy z USB w formacie avi. i działało wszystko bezproblemowo, wczoraj spróbowałem oglądnąć film w takim samym formacie, niestety tego filmu już nie odtworzyło. Pisało tak jak przy zdjęciach, że jest niemożliwe (w
folderze znajdował się także krótki trailer firmu także w .avi i dało się oglądnąć trailer a filmu już nie).
Bardziej interesuje mnie odpowiedź o zdjęcia, pytanie o film jest poboczne, bo 3 filmy na 4 działały.
Pozdrawiam.
Po pierwsze postaraj się zadbać o to, aby telewizor miał zainstalowane wszelkie dostępne aktualizacje oprogramowania. Możliwe, że to coś zmieni.
Jeśli jakiś plik (tutaj bez różnicy czy jest to grafika czy wideo) nie chce się poprawnie wyświetlić to poza wymienioną podpowiedzią wiele nie da się zrobić. Możesz jedynie starać się przekonwertować plik do obsługiwanego formatu. Dodatkowym parametrem który musisz wziąć pod uwagę jest rozmiar pliku gdyż okazuje się, że on również może mieć wpływ na niemożność jego odtworzenia.
Możesz rozważyć skorzystanie z DLNA (tutaj również czasem niektóry formaty nie są obsługiwane) lub podpięcie telewizora pod komputer za pomocą HDMI (tutaj ograniczeniem jest tylko liczba formatów obsługiwanych przez komputer).
Jaki rozmiar ma film który nie chce odtworzyć tv ? a jaki trzy które odtworzyłeś. U mnie na EX720 zauważyłem że nie odpala filmów z USB przekraczających rozmiar 4GB.
Witam ponownie,
dzięki za podpowiedzi cogito, sprawdzę je w najbliższym czasie, ostatnio trochę zabiegany jestem i telewizor więcej odpoczywa niż jest włączony .
Co do rozmiaru filmu to nie przekraczał on 1gb (zwykły film w formacie .avi). Pozostałe trzy były podobnego rozmiaru. Napisałem do SONY, odpisali mi, że filmy .avi są kodowane za pomocą dwóch systemów: DivX i Xvid i pliki kodowane w Xvid (dla mojego modelu TV) nie zostaną odczytane prawidłowo. Zauważyłem, że wszystkie filmy są w Xvid, te, które oglądałem i ten który nie chciał się włączyć, a w Xvid nie powinny mi działać? Dziwne, będę miał trochę czasu to się tym pobawię. Mówisz, że powyżej 4gb Ci nie chce odtworzyć? Mam nadzieję, że u mnie się odtworzą, bo mam chrapkę na filmy full hd, które mają około 7gb =]. Jak będę próbował odtworzyć filmy powyżej 4gb, to dam znać jak mi poszło.
Pozdrawiam.
W Sony jest tak, że czasem dowiesz się że jakiś format nie jest wspierany a on czasem działa. Twój przypadek jest już takim kolejnym na naszym forum. Możliwe jednak, że któraś aktualizacja poprawi jakąś funkcję natomiast z Xvidem pojawią się problemy. Powyżej 4GB nie obsłuży TV pliku ponieważ taki jest limit dla dysku sformatowanego w FAT32. Jeśli chcesz uruchomić coś o większym rozmiarze i koinecznie z tego dysku to są dwa wyjścia:
1) Kolega Mylagos zaproponował kiedyś w innym wątku zmniejszenie bitrate filmu. Da się to wykonać i przy rozsądnych opcjach strata na jakości jest znikoma lub prawie żadna a rozmiar pliku mieści się w obsługiwanym przedziale.
2) Możesz też podzielić plik 7 GB na dwie części. Obie będą mniejsze niż 4 GB i problem z głowy.
Oba rozwiązania wymagają trochę wiedzy i chęci ale widzę że w Twoim przypadku nie będzie z tym problemu