anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pobieranie danych przez Guide / Przewodnik - Brak informacji o zdarzeniach

profile.country.pl_PL.title
NortonPL
Początkujący

Pobieranie danych przez Guide / Przewodnik - Brak informacji o zdarzeniach

Proszę o informację w jaki sposób pobrać do guide informacje o wszystkich kanałach. To jak działa pobieranie w 46HX750 to jakaś paranoja. TV zamiast pobrać całość pokazuje jedynie kilka kanałów. Na reszcie widać napis "Brak informacji o zdarzeniach". Dopiero po wejściu w jeden z kanałów pobierana jest informacja o tym i 2-5 sąsiadujących kanałach. Przewija się na kolejną stronę i znowy wszystkie kanały mają "Brak informacji o zdarzeniach". Znowu wejście w dowolny nieuzupełniony kanał i część kanałów uzyskuje guide/epg.

Dla mnie to ewidentny bug wymagający poprawki.

Tagi (3)
9 ODPOW. 9
stubbs.
Użytkownik

NortonPL - sprzawdź czy masz najnowszą wersję softu w swojej Bravii. Widziałem już kilka Twoich wpisów w tym temacie. Rozumiem to, że w jakiś sposób zawiodłeś się na funkcji EPG ale trochę "zaśmiecasz forum przez co staje się ono mniej czytelne.

Ostatnio seria W55 otrzymała aktualizacje wnoszącą poprawkę związaną z EPG więc czekać tylko lada moment jak jak dla HX75 pojawi się jakiś mały szlif w sofcie.

W świeżych modelach zazwyczaj trafiają się małe bugi, które Sony eliminuje etapami (bugi w nowych TV pojawiają się u wszystkich producentów we wszystkich półkach cenowych).

Informacje o aktualizacji znajdziesz poniżej:

http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-46HX750/downloads/AZ3EUA_1700

(nie wiem czy masz ustawioną automatyczną aktualizację i w jaki sposób podłączyłeś internet do TV)

Pozdrawiam Stubb
NortonPL
Początkujący

Dużo gadania, mało działania. Poroblem z EPG znany jest na całym świecie od miesięcy. Wystarczy wpisać w googlach sony bravia epg not updating. Menu macie śliczne. Ale funkcjonalność kuleje tak bardzo że sprzedałem nowy TV Sony i w Pn. kupuję LG. Chcesz się kłócić to najpierw poszukaj info w internecie. Wybielanie firmy na siłę nie ma sensu.

Kolejna sprawa która przeważyła to fakt że mając podłączony do portu USB dysk 600gb ze zdjęciami i filmikami z wielu lat rodzinnych posiedzeń, na którym miałem400GB wolnej przestrzeni TV uparcie chce go formatować. Inaczej funkcja nagrywania nie zadziała. Mało miejsca macie? System exFAT nie pasuje? Paranoja. Ciągłe rzucanie kłód pod nogi to specjalność Sony. Użytkowa wartość oprogramowania schodzi na 3-4 plan. Najważniejsze to paranoidalnie ograniczyć funkcjonalność produktu dla tysięcy użytkowników, bo trzech mogło by skopiować ostatnio nagrany program do sieci lub innego urządzenia.

Więc żegnaj Sony witaj LG

Mylagos
Użytkownik

Nie znam żadnej odpowiedzi jeśli chodzi o EPG, ale w przypadku nagrywania, spotkasz się z tym w każdym telewizorze. Nie chodzi tu ani o miejsce na dysku, ani o system plików, a o ochronę plików przed dalszym kopiowaniem. Dlatego też telewizor formatuje dysk na specjalny system plików, a dodatkowo odtwarzanie nagranych materiałów, będzie możliwe tylko na danym egzemplarzu TV.

NortonPL
Początkujący

Czyli masakr jakiś. Gdbym ja robił oprogramowanie to pozwoliłbym użytkownikowi na podział dysku na partycje. Gdzie jedna niech sobie będzie zabezpieczona nawet przez CIA a druga posłuży użytkownikowi jako magazyn na foty, własne materiały itd. Szkoda gadać. Cały ten bajzel idzie w bardzo złym kierunku. Niedługo, żeby czegoś normalnie używać trzeba będzie kupić jakiegoś chinola no-name.

Zimny_
Użytkownik

Witaj,

W kwestii EPG - kanały telewizji naziemnej są podzielone na paczki kanałów, tzw. "Multipleksy" ("Mux"). Muxy to nic innego jak paczki kanałów, nadawane na pojedynczym kanale telewizyjnym. Każdy mux zawiera kanały, informacje o kanałach, EPG. W Polsce muxy są podzielone w ten sposób:

• w multipleksie MUX-1: TVP1 HD, TVP2, TVP INFO, Polo TV, ESKA TV, ATM Rozrywka TV, T-TV.

• w multipleksie MUX-2: Polsat, Polsat Sport News, TVN, TVN7, TV Puls, TV Puls 2, TV4, TV6;

• w multipleksie MUX-3: TVP1, TVP2 HD, TVP INFO, TVP Kultura, TVP Historia, TVP Polonia.

Pewnie zauważyłeś, w przypadku włączenia np. TVP1 HD, masz dostępne EPG dla kanałów znajdujących się w danej paczce. Jeśli zmienisz kanał na np. TVP2 HD, będziesz miał dostępne informacje dla kanałów znajdujących się w tej paczce.

Jeśli chodzi o rejestrację dysku w celu nagrywania. Oczywiście masz rację, dużo lepiej byłoby, gdyby można było podłączyć dowolny dysk twardy, samemu wybrać partycję i móc nagrane programy obejrzeć na komputerze itp. Jednak producentów telewizorów też obowiązują przepisy prawa, również te dotyczące praw autorskich i własności intelektualnej. Nie tylko Sony, a wszyscy producenci mają obowiązek zabezpieczania i szyfrowania dysków przeznaczonych do nagrywania. Tego nie ominie się…

profile.country.PL.title
kryniu3
Poszukiwacz

tzw. smart tv na dobre jest w polsce od jskiś 2 lat , a niektórzy oczekują żeby robił to co komputer.przeciesz to jest telewizor , wiec przedewszystkim traktujmy to urządzenie jako telewizor. aplikacje , dyski zewnętrzne itd. to są tylko dodatki.ja osobiście będe właśnie bronił marki sony za rewelacyjny obraz , przejrzyste menu , łatwośc obsługi, co z tego że np. odtwarzanie z usb kuleje . mam to gdzieś , nie kupilem tv sony dla odtwarzacza usb.

a ty kolego NortonPL wysylasz forumowiczów do internetu po informacje a sam wydając pewnie z 4800 pln za swój 46hx 750 i co , dopiero w domu dowiedziałes się o specyfikacji telewizora.życze powodzenia z LG.

Zimny_
Użytkownik

Przy zakupie telewizora również jako najważniejsze cechy uważam jakość obrazu (w końcu wyświetlanie obrazu jest głównym zadaniem telewizora), jakość wykonania i zastosowanych kompozytów, jakość serwisu. Stąd taki wybór, a nie inny.

Kwestia multimedialności jest również dla mnie istotna. Są setki sposobów aby zrobić "domowe centrum rozrywki" nawet dużo starszego telewizora, niewielkim nakładem finansowym. Także odrobinkę kombinując, można mieć i to i to:smileyhappy: Tylko fakt, nawet gdyby któraś firma zrobiła telewizor który ma wszystko co można sobie wymarzyć, do tego z intuicyjną obsługą - zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie to przeszkadzało...

NortonPL
Początkujący

Problem EPG jest bardziej złożony. W TV EPG było pobierane tylko dla 1-3 kanałów.

2.Wystarczyło wyłączyć TV na 1-2h i całe EPG było czyste.

3. W TV sąsiada wszystko działa. Ładuje się wolno ale jest zapisywane do flash i dostępne nawet po wyłączeniu TV na kilka godz.

4. Wystarczyła by 1 opcja konfiguracyjna którą miałem w tunerze SD z kablówki: "pobieraj EPG codziennie o godz: xx:xx". Ustawione to miałem domyślnie na 4 rano i tuner leciał sobie o tej godz. po wszystkich kanałach i zapisywał do flash EPG. Proste? Jak budowa cepa! Skuteczne? Jak diabli!

A co do smartTV.

Fajnie że dla Ciebie najważniejszy jest obraz. Dla mnie też to jedno z głównych kryteriów. Ale ja mam dzieci, dużo filmików wystawiam na YT, często używam IPLA (bajki dla dzieci, mój jedyny serial o patologicznej rodzince z Wrocławia itd). Wiem że to nie komp. Ale wydajność układów zastosowanych w TV jest kilkusetkrotnie niższa niż w przeciętnym smartfonie. Głupi dongielek z androidem pakowany w port USB za sto-paredziesiąt zł. zabija wydajnością nawet najlepsze TV Sony. Menu na szczęście jest dużo szybsze niż np w Philipsach. Ale czy nie prościej by było zrobić opcję "wyłącz animacje i bajery" żeby je znacznie przyspieszyć?

Trzeba trochę chęci i wsłuchania się w głosy użytkowników. Niestety sam jestem programistą i pracowałem w 2 międzynarodowych korporacjach. Wiem że proces od stwierdzenia błędu do poprawki może się ciągnąć długimi miesiącami i utknąć w dziwnym miejscu. Wiem też że większość poprawek programiści mogli by załatwić od ręki w 1-2 dni gdyby nie procedury, akceptacje itd. Ja czekał nie będę. Na początku przyszłego tygodnie przyjdzie LG 47LM760S. Podzielę się wrażeniami.

Odnośnie respektowania praw autorskich etc.

Oczywiście że muszą i niech to robią. Widać dokładnie nie doczytałeś mojej propozycji. Niech producent TV dopuści do stosowania dysków podzielonych na partycje i po problemie. Ja będę miał swoją partycję z z rodzinnymi zdjęciami i filmami a SONY swoją na materiały nagrywane z TV. Niech ta SONY będzie mega zabezpieczona i niech TV nie pozwala na zapisywanie na żadnej innej partycji. No problemo. Ale trzeba chcieć.

Temat sprawdzania w sieci zakupów.

Chłopie, jak ty sobie wyobrażasz sprawdzenie wszystkich bugów w oprogramowaniu? Musiał bym zaciągnąć manuale do wszystkich TV w sieci i wpisywać nazwę każdej funkcji z dopiskiem "problem" albo "not working","not updatig" itd. To niewykonalne. Czasem pewne bugi wychodzą w praniu i tyle.

profile.country.PL.title
Robert.bb
Poszukiwacz

Niestety zgadzam się ze EPG w
Bravia to jakiś nonsens. Od zawsze działa źle, mam tv od 2 lat i wkurzają mnie mocno 2 rzeczy: EPG właśnie i odtwarzanie filmów z USB. To jest udręka. Aktualizacje mam na bieżąco przez Internet. Samo tv jest ok, ale poza funkcja tv nie ma nic do zaoferowania. Drugi raz bym nie wybrał Bravii. Obraz i dźwięk super 9/10, ale funkcjonalność 1/10.