- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Połączenie XF9005 do systemu audio
Cześć. Mam problem z poprawną konfiguracją XF9005 z amplitunerem Yamaha RX-A820. Urządzenia są połączone ze sobą kablem HDMI (ARC w TV), do amplitunera mam podpiętą telewizję cyfrową NC+.
Na XF9005 w ustawieniach dźwięku mam:
Głośnik: system audio
Priorytet systemu audio: włączone
Wyjście słuchawkowe/audio: wyjście audio (regulowane) --> na innych ustawieniach też nie działa
Synchronizacja trybu dźwięku: włączone
Synchronizacja A/V: włączone
Cyfrowe wyjście audio: PCM, na innych ustawieniach też nie działa
Kiedy oglądam NC+ dźwięk działa poprawnie. Jednak kiedy odpalam np. youtube, wtedy cały czas leci dźwięk z NC+ i nie mam dźwięku z youtube. Dźwięk z NC+ leci nawet wtedy kiedy wyłączam TV, czyli nie ma integracji między amplitenerem (nc+ do niego podpiętym) a TV. Po wyłączeniu NC+ nadal nie ma dźwięku z youtube. Pilotem TV nie da się też sterować dźwiękiem. Będę zobowiązany na naprowadzenie jak powinieniem poprawnie skonfigurować urządzenia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
@XF9005 zgłosiłem Twój problem do supportu - oto odpowiedź:
Jeśli klient napisał, że dźwięk jest cały czas z dekodera to oznacza, że nie zmienił on źródła dźwięku na amplitunerze, który ciągle odbiera sygnał z dekodera. Sterowanie przez HDMI może nie funkcjonować poprawnie ze względu na różnice w producentach poszczególnych urządzeń - ze swojej strony gwarantujemy współpracę pod tym kątem tylko w przypadku korzystanie z urządzeń Sony. Jeśli klient chciałby uniknąć przełączania źródła na amplitunerze to zalecam podłączenie dekodera poprzez HDMI do telewizora, a telewizor do amplitunera poprzez HDMI ARC (zarówno od strony TV, jak i wzmacniacza).
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Dziękuję za odpowiedź. Takie połączenie rozwiązało problem z dźwiękiem. Nie ukrywam, że jest jednak niewygodne, ze względu na konieczność przełączania HDMI na telewizorze Sony. Czy TV Sony współpracują jedynie z amplitunerami marki Sony czy także sprzęt innych producentów jest kompatybilny i umożliwia wpięcie amplitunera jednym kablem HDMI w TV (ARC) i podpięcie wszystkich sprzętów (np. TV cyfrowa, PlayStation, Mac Mini) do amplitunera w ten sposób, że oglądając TV cyfrową, kiedy odpalę coś z youtube nie będę słyszał dźwięku z TV cyfrowej.
Przy okazji proszę napisać w jaki sposób na TV Sony można udostępniać bez wykorzystywania kabli ekran ze sprzętów Apple, jak Iphone, Macbook, Ipad. Czy wymaga to dokupienia dodatkowego urządzenia, czy jest jakieś dedykowane oprogramowanie?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam,
Oto więcej informacji od supportu:
Niestety nie posiadamy listy w pełni kompatybilnych modeli urządzeń innych firm współpracujących z odbiornikiem na danej zasadzie.
Aby wyświetlić obraz z urządzenia iOS proponuję korzystanie z aplikacji Google Cast, więcej informacji znajduje się w poniższym artykule:
https://www.sony.pl/electronics/support/articles/00135371
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pytanie dotyczyło udostępniania ekranu (screen mirroring) np. z MacBooka na TV. Niestety Wiem już, że Sony nie umożliwia takiej funkcjonalności i nie zaktualizował oprogramowania w swoich produktach dodając Airplay. A mogli to zrobić, bo w aktualnych modelach już jest taka opcja...