anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Proszę o pomoc w kalibracji sony kdl-40ex720

mactomasz
Początkujący

Proszę o pomoc w kalibracji sony kdl-40ex720

Witam
Najbardziej zależy mi na parametrach do PS3 !!!!
Kupiłem własnie tv sony 40ex720. Standardowe ustawienia obrazu ma niezłe ale czytałem, że po odpowiedniej kalibracji, może być dużo lepiej. Czy ktoś może mi pomóc jakie parametry obrazu(jaka scena, jaki tryb obrazu i jakie parametry podświetlenie, kontrast, jasność itd.) ustawić do:

1. Konsoli Playstation 3(szczególnie zależy mi na ps3 ponieważ duże jest w juz istniejącym temacie)
2. Filmów blu-ray
3. Filmów 3D
4. Telewizji HD (posiadam telewizje N)
5. Telewizji SD

Lub może znacie jakiś dobry poradnik lub Tutioral, jakiś link, cokolwiek.
Proszę Pomocy
Z góry za nią dziękuje i Pozdrawiam

7 ODPOW. 7
profile.country.pl_PL.title
stubbs.
Użytkownik

Zajrzyj do TEGO WĄTKU.
Ustawienia jakie zaproponował Zimny są na prawdę dobre i dają ostry i soczysty obraz.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

Nie można zapomnieć, że profesjonalna kalibracja jest robiona dla każdego egzemplarza osobno i wymaga użycia profesjonalnych przyrządów pomiarowych. Taka zabawa trochę kosztuje. Również proponuję przejrzeć ustawienia z wątku o którym napisał kolega Stubb. W necie jest dużo poradników itp. Moim zdaniem ich efekty (przynajmniej tych które przeglądałem), są słabe. Ocena konfiguracji obrazu jest często subiektywna i ciężko jest osiągnąć pożądany efekt tą metodą. Mi nie udało się. Mogą dać podstawę pod własne kombinowanie i co najważniejsze nauczyć rozróżniać wpływ zmian konkretnych parametrów na obraz.

stubbs.
Użytkownik

Dokładnie tak!
Przykład profesjonalnej kalibracji TV możesz znaleźć pod TYM linkiem. Zwróć uwagę na aparaturę i warunki w jakich TV jest sprawdzany.
Tak jak pisał Zimny wyżej - jest to dość kosztowna zabawa, a własnoręczne ustawienie TV przy pomocy dostępnych opcji daje dużo radości, bo ustawiasz TV tak jak lubisz, czyli pod siebie.

Pozdrawiam Stubb
Mylagos
Użytkownik

Od siebie dodam link do bloga, który prowadzi osoba, która zajmowała się kalibracją w wymienionym przez Stubba teście http://blog.skalibrujtv.pl/

stubbs.
Użytkownik

Abyś miał już wszystkie informacje oraz pełną wiedzę w temacie domowej kalibracji podsyłam link objaśniający oznaczenia parametrów obrazu - innymi słowy pewnego rodzaju słownik mówiący o tym, co się stanie jeśli dany parametr zwiększę lub zmniejszę.

OZNACZENIA PARAMETRÓW OBRAZU PRZY DOMOWEJ KALIBRACJI TELEWIZORA

Pozdrawiam Stubb
knuras
Poszukiwacz

Witam też mam taki problem gdzie mogę uzyskać taki link 

profile.country.PL.title
albatrosmw
Poszukiwacz

https://www.rtings.com/tv/reviews/sony/x720e/settings

sam korzystam z ustawien z tej strony do x850c i obraz wzgledem swoich ustawien jest sporo ladniejszy...