anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pytanie o tuner w KDL32V4000

MusiC-----
Początkujący

Pytanie o tuner w KDL32V4000

Witam,

Proszę znawców o wytłumaczenie mi na jakiej zasadzie działa tuner TV w moim Sony?

Z mojej kablówki płynie sygnał cyfrowy przez tuner Humax,czy po wyszukaniu programów wspomniany Humax musi cały czas byc włączony i czy przewód z kablówki musi przepływac przez niego?

Dziś po włączeniu TV zauważyłem brak niektórych programów np.TVN,TVN24 reszta kanałów była OK, pomyślałem że do to z powodu odłączenia kabla z tunera i podłączenia go bezpośrednio do telewizora,więc na nowo wyszukałem wszystkie programy podłączając kabel do Humax-a i niestety na wspomnianych kanałach widzę komunikat Program niedostrojony :( ,na dodatek wszystkie moje ustawienia kanałów wróciły do stanu pierwotnego :(

W czym problem?Zależy mi aby korzystac z tunera w telewizorze ponieważ mogę układac programy według własnego uznania a niestety w Humaxie jest to niemożliwe.

Dziękuję

12 ODPOW. 12
oldguest
Początkujący

Może po pierwszym poście tego nie zrozumiałem ale potem zorientowałem się o co chodzi. W każdym bądź razie można próbować kupić taki moduł. To że dekoder był podłaczony do telewizora przez EURO czy HDMI niż nie zmienia w tym że telewizor znalazł kanały po prostu musiały być w tym momencie nie kodowane. Nie da się przesłac czy dekodować przez kable HDMI czy EURO mam nadzieję że piszę zrozumiale.

MusiC-----
Początkujący

Tak ale przecież sygnał który leci do TV jest dekodowany przez kartę IRDETO prawda?więc dziwi mnie że po włączeniu Digital wspomniane kanały są zakodowane pomimo włączonego tunera.Chyba że funkcja Digital obsługuje tylko programy niekodowane,szczerze powiedziawszy nie bardzo rozumiem po co ta funkcja.....

oldguest
Początkujący

Telewizor ma wbudowany tuner Cyfrowy (który potrafi odbierać cyfrowy sygnał naziemny w formacie MPEG2) oraz ma zgodność z niektórymi kablówkami cyfrowymi. Funkcja Digital nie ma nic w spólnego z dekoderem zewnętrznym. Tym klawiszem po prostu przełącza się z tunera analogowego telewizora na dekoder cyfrowy ale ten wbudowany w telewizor. Można próbować zakupić moduł dekodujący dany standard kodowania do telewizora i do niego włożyć otrzymana kartę. Ale po pierwsze telewizor może z nim po prostu nie współpracować, a druga sprawa niektórzy operatorom musi się zgadzać box-key (czyli kod wpisany w dekoder który jest sparowany z kartą - wtedy karta działa tylko w danym dekoderze)