anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony Bravia W5500 + Panasonic SC-PT550

Ziggy-----
Początkujący

Sony Bravia W5500 + Panasonic SC-PT550

Witam. Kupiłem telewizor Sony Bravia W5500. Wcześniej (do starego telewizora) miałem podłączone kino domowe Panasonic SC-PT550 i w momencie gdy w odtwarzaczu ustawiałem kanał "Ar" to w kinie było słychać dźwięk z telewizora. Teraz gdy kino podłączyłem do telewizora za pomocą HMDI oraz kabla Optical, dźwięk nie chce być przesyłany. W jaki sposób to ustawić w telewizorze/odtwarzaczu ? Czy jest w ogóle potrzebny kabel Optical ?

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

W LCD masz porty HDMI są portami wejścia (IN). One odbierają sygnał a nie wysyłają. Zasada podłączeń kina domowego jest taka jak w instrukcjach. Czyli podłączasz wszystkie urządzenia tupu DVD, BR, dekodery pod amlituner (najlepiej kablami HDMI) i z ampli kablem HDMI do LCD. Takie podłączenie ma jeden minus, nie wszystkie amplitunery mają opcje przesyłania sygnału z urządzeń podłączonych pod nie, do LCD. Wiec teoretycznie jeśli nie ma takiej opcji, amplituner musi być cały czas włączony.
Druga opcja to podłączenie urządzeń pod LCD i wypuszczenie dźwięku z LCD wyjściem Digital Audio OUT do amplitunera. Trzeba wtedy w opcjach dźwięku ustawić na wysyłanie sygnału nie w PCM, tylko w Dolby Digital.
Kolejna opcja, to podłączenie urządzeń pod LCD i dodatkowo kablami podłączenie każdego urządzenia do amplitunera. Dźwięk idzie niezależnie od LCD. Ja mam tak u siebie podłączone.