Podziel się wrażeniami!
Witam,
Proszę o pomoc, posiadam TV Sony KDL-55W755C oraz listwę soundbar z bezprzewodowym subwooferem, telewizor został podłączony do soundbar kablem optycznym i tu pojawia się mój problem - WYŁĄCZONY telewizor wybudza/włącza co jakiś czas samoczynnie listwę soundbar (nie podaję celowo marki soundbar ponieważ na 100% jest to wina telewizora, kupiłem dwa tygodnie temu pierwszy soundbar, był podobny problem, potrafił "skraść" sygnał i przełączyć na optyka, gdy słuchałem muzyki z telefonu poprzez połączenie z listwą soundbar za pomocą bluetooth, sytuacja mocno irytowała, oddałem soundbar do sklepu i kupiłem kolejny, zupełnie inny model, innej marki - ten który obecnie posiadam i o nim piszę). Próbowałem już chyba wszystkiego , walczę od wielu dni, ale już zabrakło mi pomysłów. Telewizor odłączony od zasilania nie wybudza soundbar, tylko gdy jest podłączony do zasilania. Do telewizora podłączone są kablem HDMI dekoder kablówki Multimedia oraz PS4, po odłączeniu ich od tv problem nadal istnieje. Wymieniłem kabel optyczny na inny, wyłączyłem w tv sieć wifi, zmieniałem w ustawieniach dźwięku wszystko, nic nie pomaga poza wyjęciem kabla optycznego lub odłączeniem tv z prądu. Listwa soundbar posiada opcje podłączenia: kablem optycznym, aux-in oraz bluetooth, nie ma wejścia HDMI. W grę wchodzi dla mnie tylko optyk i tak chciałbym go mieć na stałe podłączonego. Poza sytuacją niechcianego wybudzania listwy przez wyłączony tv wszystko działa i chodzi jak należy, dodam, że sytuacja ma miejsce, gdy wyłączam listwę soundbar na trybie optyk, kiedy wyłączę ją po trybie bluetooth lub innym to wyłączony tv nie włącza soundbar. Pomóżcie bo na prawdę zwariuję jeśli tego nie rozgryzę
Czy oprogramowanie w TV było aktualizowane? Generalnie sytuacja wygląda tak, że TV wysyła sygnał na gniazdo optyczne nawet kiedy jest wyłączony (standby) a soundbar odbiera to jak by TV był uruchomiony i dlatego się odpala. Gdyby oba urządzenia były tego samego producenta problemu by nie było, jednak w takim wypadku jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie opcji Auto Power w ustawieniach soundbar'a. W tej sytuacji, każdorazowo wymagane będzie oddzielne uruchamianie Soundbar'a i TV.
Telewizor regularnie pobiera i instaluje aktualizacje. Póki co tak właśnie postąpiłem przełączając listwę na tryb "auto power off", trochę żałuję, że nie mogę korzystać z funkcji automatycznego uruchomienia, ale już się z tym pogodziłem, dzięki za odpowiedź, temat do usunięcia.