Podziel się wrażeniami!
Właściwie to długo się zastanawiałem, czy opisywać swój problem z HDMI. Czytam o tych wszystkich problemach i ich rozwiązaniach (nierzadko kończących się niepowodzeniem) formułowiczów tego forum jak i kilku innych i powoli dochodzę do wniosku, że to złącze jest niekompatybilne nawet same ze sobą. Dość już wprowadzenia (musiałem się wyżalić), teraz problem. Sprzęt uczestniczący to KDL-46W4500, STR-DA7100ES i DVP-NS9100ES. Nie ma znaczenia, czy podłączam bezpośrednio DVD do LCD-ka, czy próbuje przez AMP-a bo i tak ciemność widzę. Jedyna różnica przy podłączeniu bezpośrednim to na LCD-ku pojawia się napis 576p i tyle. Ja wiem, że te dwa klocki ES to sprzęt trochę starszy i nie obsługuje HDMI 1.3a, ale ja bym chciał chociaż sam obraz w SD zobaczyć. Wszystkie inne sposoby podłączenia działają prawidłowo (component, composite i scart-RGB). Może to software tych klocków jest stary, a może HDMI w DVD-iku jest uwalone, a może ten LCD-ek z tymi klockami ES działał nie będzie? Czy może miał ktoś podobny problem? Uprzedzając pytania to kable są DLC-HD10GC.
Nie znam tego DVD ale czy nie trzeba uaktywnić HDMI w odtwarzaczu? Drugi pomysł to spalone wyjście HDMI w odtwarzaczu. Mieliśmy taki problem ostatnio z jednym kinem co ciekawe Bravia Sync działało a obrazu nie było. Pojechało na gwarancję.
Za dużo opcji to tam nie ma. Można tylko ustawić rozdzielczość HDMI na AUTO, 1920x1080i, 1280x720p i 720x480/576p. Może faktycznie jest tym złączem coś nie halo.
Sam znalazłem poniższy link odnośnie 9100:
http://esupport.sony.com/US/perl/swu-download.pl?upd_id=2823&SMB=YES
gdzie jest mowa jeszcze o 7100 (update tylko w serwisie):
http://esupport.sony.com/US/perl/news-item.pl?mdl=STRDA7100ES&news_id=194
Co prawda wszystko jest na rynek USA i Kanady, ale na Europę też pewnie coś zrobili. Czy mógłby to ktoś z SONY potwierdzić?
Powoli zaczęło mi brakować tych HDMI, a dodatkowo okres 5-letniej gwarancji nieubłaganie dobiega końca, postanowiłem z tym coś zrobić. Oba klocki na innym TV (też firma na S) działały prawidłowo, więc zgłosiłem TV do serwisu. TV okazał się sprawny i do serwisu poszedł AMP. DVD pojechało wcześniej i nie stwierdzono usterki HDMI, ale przy okazji zrobiono update softu, co wpłyneło pozytywnie na działanie HDMI. Krótko mówiąc, jak ktoś ma problem ze starszymi klockami ES to trzeba zrobić update fimware-u, gdyż
bo prawdopodobną przyczyną jest niekompatybilność x.v.color między tymi sprzętami.Delu napisał(a):
...ten LCD-ek z tymi klockami ES działał nie będzie?...