Podziel się wrażeniami!
Czy może ktoś ma doświadczenie ze streamowaniem playera i ipli do telewizora z iPada? Aplikacje dostarczone wraz z telewizorem nie dają możliwości korzystania z płatnych pakietów i oglądania wykupionych kanałów tv online. W Opera TV jest wprawdzie TV Cast, ale niestety player go crashuje, a kanały z ipli nie dają się streamować (pisze, że trzeba uruchomić kanały w aplikacji na tablecie, a stamtąd stramować się nie da). Może jest jakaś apka w Opera TV, która to umożliwia?
U mnie tylko filmy z CDA udaje się przenieść,na początku z Youtube też działało.Z Apple tylko przystawka tv od Google może zadziałać.Ja planuję sobie taką sprawdzić ponoć obsługują androida i Apple.Screen mirroring tv działa sporadycznie z androidem ale filmy z np.showmaxa lagują.Tylko cda działa w miarę poprawnie.
Dziękuję za odpowiedź. Jednak nie przybliżyło mnie to do rozwiązania postawionego problemu. Zależy mi wyłącznie na streamowaniu kanałów wykupionych w iPla i Playerze bo to Sony mi odebrało wraz z tzw. Smart TV z ograniczeniami jakich mało.
Według mnie opcje są następujące: 1) to taka aby Iplę i Player odpalać nie w aplikacji tylko w przeglądarce wbudowanej w TV, 2) albo na tablecie w chrome i castować cała zakładkę do TV. Jak wygodniej. 3) Iplę lub Player odpalać w telefonie lub tablecie i poprzez funkcję miracast (kopiowanie zawartości ekranu) wyświetlac na TV.
Jednakże najlepsza jakość uzyskasz poprzez przeglądarkę wbudowaną w TV (tak sądzę).
Cześć! Dziękuję za odpowiedź. Niestety żadne z rozwiązań nie sprawdziło się, ale po kolei:
Rozwiązanie 1: po zalogowaniu się do IPLI przez przeglądarkę TV i próbie uruchomienia jakiegokolwiek materiału VOD oraz kanału mam komunikat: Materiał jest nidostępny w tej przeglądarce. Skorzystaj z przeglądarki Chrome, Firefox lub aplikacji IPLA w telefonie z systemem Android/iOS. Cóż to za wspaniała przeglądarka jest w tym TV, na której nic nie działa. Po co w ogóle ją dodawać do aplikacji?
Rozwiązanie 2: przy próbie uruchomienia z Chrome (na iPadzie) kanał na IPLA mam podobny komunikat jak wyżej, a właściwie nieco inny, bo jest info wyłącznie o tym, że mam uruchomić kanały na aplikacji IPLA dla iOS.
Rozwiązanie 3: możesz coś więcej napisać o Miracast? W iOS jest Airplay, który nie jest kompatybilny z z Sony TV lub nie wiem jak zmusić Sony by współpracował z Airplay. Z drugiej strony TV Cast (Sony) działa dobrze i łączy się z TV bezbłędnie, ale co z tego skoro kanały IPLI w TV Cast nue uruchamiają się, a Playera robie freeeeez TV Casta.
Niestety, nie znam iOS'a więc bedzie mi cięzko jakoś Ci pomóc, generalnie funkcja miracast umożliwia wyświetlanie tego co masz na ekranie telefonu (dokładnie tego co widzisz) na ekranie TV. Taki zdalny ekran (bezprzewodowy wyświetlacz). Do gier się nie nadaje z uwagi na opóźnienia ale do obsługi aplikacji to jak najbardziej ok.
Kolego fbaranek, mam ten sam problem.
I generalnie uwazam to wszystko za wielkie g... i karygodne traktowanie klienta, ktory jest robiony w bambuko w kazdy mozliwy sposob. Mnogosc funkcji niby ogromna, ze ciezko nad tym zapanowac, a wszystko jest tak niedopracowane, ze tak naprawde NIC nie dziala jak powinno.
Firmy takie jak Sony powinny sie wstydzic, zeby takie 'niedokonczone' produkty wypuszczac na rynek.
Jak chcialem sie dowiedziec , kto jest winny temu, ze aplikacja ipli w tv nie streamuje materialow live, to ipla mi odpowiedziala, ze to Sony jest producentem tej aplikacji. Napisalem do Sony, to odpisali, ze to Ipla. Wyslalem tego samego maila do obydwu firm i cisza.
U kolegi z kolei np na telewizorze LG Ipla jest, ale dziala tylko czesc programow w ramach oplaconego 'pakietu Sport', ze streamowaniem live - nie da sie np uruchomic Eurosportu (w ogole sie nie wyswietla jako dostepny).
Czyli pakiet mam oplacony z kilkunastoma programami, a w aplikacji pojawia sie tylko ich czesc, a nie wszystkie, tak jak to moge uruchomic w aplikacji na telefonie.Jeden wielki bajzel, w ktorym ciezko sie polapac i skandaliczne traktowanie kupujacych.
Ja, zeby streamowac Iple kupilem Chromecasta i zainstalowalem aplikacje Castify w telefonie - ona ma wbudowana przegladarke. W tej przegladarce loguje sie na iple, aplikacja tworzy wtedy serwer, wchodzisz w dany program, klikasz na ekranie play, wtedy wysuwa sie dodatkowe menu, aplikacja tworzy jakis serwer i podaje Ci kolejny przycisk play, zeby to odtworzyc na tv....klikasz, to podaje do Chromecasta i na TV.
Mirrorscreen w tym TV to porazka - raz polaczy, raz zrywa, a czesc telefonow w ogole z tym nie dziala.
Jezeli masz Chromecasta, a wydatek to niewielki, to mozesz tez uruchomic na byle komputerze w tej samej sieci wifi Iple, i dokonac streamu zakladki na TV (z przegladarki Chrome). To dziala, ale jednak zdarzaja sie przycinki.
Poza tym mirroscreen nawet jak zadziala, to ma to swoje duze wady - telefon jak Ci zadzwoni, to zrywasz transmisje... Koledzy wyzej , podajac Ci to rozwiazanie, chyba o tym nie pomysleli. Bo czym innym jest stremowanie filmu, czyli pliku, ktory jest gdzies fizycznie na serwerze, a czym innym streamowanie transmisji live.
Tak naprawde to dziwne jest to, ze Ipla nie daje mozliwosci bezposredniego streamingu na TV jak to daje np Netflix. Tz tresc multimedialna nie jest wykryta i trzeba kombinowac wlasnie albo tymi aplikacjami, albo mirrorem zakladek.
Powodzenia
p.s. Postanowilem wznowic wlasnie korespondecje z obydwiema firmami i kontynuowac niedokonczone przez nich wyjasnienia, a wlasciwie ich brak. Jak tak dalej pojdzie, sprawa wyladuje u rzecznika praw konsumenta, a co mi tam...