Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Telegazeta w KDL-NX720

profile.country.pl_PL.title
kalos-----
Początkujący

Telegazeta w KDL-NX720

Witam.
Ni działa mi telegazeta w telewizorze. Mam cyfrowy polsat (dekoder HD) i na poprzednim telewizorze działała. Czy możliwe, że przez HDMI nie "idzie" telegazeta? Dekoder mam podłączony przez podstawę SUB do telewizora.
Jaka może być przyczyna?
Czujnik obecności świetnie działa w świetle dziennym (wyłącza obraz pozostawiając dźwięk).
Z góry dzięki za pomoc

6 ODPOW. 6
spolDon1fhkbr
Początkujący

kalos napisał(a):

Czy możliwe, że przez HDMI nie "idzie" telegazeta?

Z tego co pamiętam to tak.

kalos-----
Początkujący

To bez sensu, przecież nie będę podłączał dekodera przez inny kabel niż HDMI. Czyli telegazeta w soniaczu z gatunku bezużytecznych bajerów? :c18

kozak-----
Początkujący

ja tez mam Polsat z dekoderem HD 5000 i tez nie ma telegazety, uruchomiłem ja dopiero po podłączeniu anteny naziemnej i ustawieniu programów cyfrowych, i tylko z nich mam telegazete

spolDon1fhkbr
Początkujący

kalos napisał(a):

To bez sensu, przecież nie będę podłączał dekodera przez inny kabel niż HDMI. Czyli telegazeta w soniaczu z gatunku bezużytecznych bajerów? :c18

A czemu wszyscy obwiniają Sony za wszystko co się da? Przecież z tego co pamiętam po prostu standard HDMI nie przewiduje przesyłania informacji o telegazecie...

Mylagos
Użytkownik

Don napisał(a):

A czemu wszyscy obwiniają Sony za wszystko co się da? Przecież z tego co pamiętam po prostu standard HDMI nie przewiduje przesyłania informacji o telegazecie...

Przeszukałem troszeczkę internet i potwierdzę to co napisał Don.
HDMI nie przesyła telegazety.

HDMI is a digital feed, so original "teletext" as an analogue signal can't work - the TV is receiving signals "hidden" on the within an analogue feed, digital feeds such as HDMI don't have this.

Co przepuszczając prze tłumacza Google daje:

HDMI jest cyfrowe paszy ( powinno być cyfrowy sygnał), więc oryginał "teletekst" jako sygnał analogowy nie może pracować - TV odbiera sygnały "ukryte" w ramach analogowej paszy (analogowego sygnału), cyfrowe kanały, takie jak HDMI nie ma tego.

kalos-----
Początkujący

Dziękuje wszystkim za wyczerpujące informację
Pozdrawiam