Podziel się wrażeniami!
Cześć wam Od zawsze marzyłem o kinie domowym z super dźwiękiem we własnym domu. Teraz nadarzyła się do tego okazja, gdyż zamierzam kupić nowy telewizor, a jednocześnie chce stworzyć nastrój prawdziwego kina. Zastanawiam się nad zainwestowaniem w sprzęt sony, co polecacie? Pozdrawiam, Jerzy S
Dzięki Zimny Z tym, że ja na początku nie myślałem o 3d, ale Sych rozbudził moją ciekawość tym tematem i teraz to już sam nie wiem, chyba muszę jeszcze raz wszystko na spokojnie przemyśleć. Telewizję oglądam z odległości 3,5 metra.
Na 3.5m to polecam telewizor wielkości co najmniej 52". Wtedy jakość oglądania jest najlepsza.
W takim razie rozglądać się będę za 52 calami, a powiedźcie mniejsza rozdzielczość nie wchodzi w grę? Co jeśli do 3,5 metrów nabędę 46 cali, rzeczywiście będzie to tak rzutować na jakości?
Rozdzielczość to ilość inaczej ilość ilość pikseli na które składa sie obraz. Są liczone w pionie i w poziomie np. rozdzielczość Full HD to 1920x1080 pikseli.
Jeśli chodzi o rozmiar, to nie będzie rzutować na jakości obrazu, ale na komforcie oglądania. Programy HD charakteryzują się dużą ilością szczegółów. Oglądając np. scenę na której widać łąkę poruszaną przez wiatr, z odpowiedniej odległości będziesz widział praktycznie każde źdźbło. Im będziesz dalej od monitora, tym mniej rzeczy będziesz dostrzegał. Różnicy w jakości nie ma. Tylko na telewizorze 46", chcąc obejrzeć film Full HD ciesząc się najlepszą jakością obrazu, musisz siedzieć w odległości ok 1.9-2m od telewizora. Im dalej, tym mniej szczegółów i mniej radości z oglądania...
Zimny napisał(a):
Im dalej, tym mniej szczegółów i mniej radości z oglądania...
W ostateczności 46 cali wystarczy do 3,5 metra, ale tylko do słabszego sygnału SD inaczej bardzo szybko zrobi się po prostu za mały, a oglądanie filmów na blu ray z takiej odległości to jak napisał Zimny to nieporozumienie (nie wychwyci się oferowanych szczegółów- niedoskonałości ludzkiego oka). Jeżeli na 52 calowy telewizor fundusze nie pozwolą, to polecam, zrobić niewielkie przemeblowanie, żeby siedzieć w granicach 3 metrów do 46 cali.
Póki co nastawiony jestem jednak na 52 cale, ale wdzięczny jestem za wszystkie uwagi z waszej strony.Ravi napisał(a):
Jeżeli na 52 calowy telewizor fundusze nie pozwolą, to polecam, zrobić niewielkie przemeblowanie, żeby siedzieć w granicach 3 metrów do 46 cali.
Wielkości telewizora nie można wybierać od tak sobie, wszystko należy uwarunkować do rozmiaru pomieszczenia, czy odległości z jakiej będziemy oglądać telewizję. Dopasowanie ekranu do wnętrza to połowa sukcesu.
Wracając do kina domowego to spodobał mi się zestaw BDV-IZ1000W, tylko z tego co wyczytałem to jakaś nowość więc pewnie drogo będzie, ale te cieniuśkie głośniki są super.
Dla mnie trochę za drogi, pod uwagę biorę raczej BDV-F700 lub DV-F500 o których wspomniał mi jeden z użytkowników forum, ale ostatecznej decyzji jeszcze nie podjąłem.