Podziel się wrażeniami!
Witam,
mam problem z Bravia KDL-40EX710. Polega on na tym, że rano po uruchomieniu telewizora (wieczorem dnia poprzedniego było wszystko ok) po czasie około 4 minut telewizor sam się wyłącza i od razu włącza. Problem trwa cały czas jak pisałem średnio co 4 minuty. Telewizor jest podłączony do Internetu oraz ma najnowsze oprogramowanie. Bardzo proszę o pomoc. Czy może spotkaliście się z takim problemem? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Witam.
Proponuję abyś odłączył telewizor na jakiś czas całkowicie od prądu i potem sprawdził czy występuje nadal to wyłączanie.
Witaj,
ciężko powiedzieć o przyczynie. Sposób Mylagos może pomóc. Jednak jeszcze zobaczyłbym jeszcze inne możliwości, np. ustawienie funkcji energooszczędności. Znajdziesz je wchodząc w "Ustawienia", "Ustawienia systemowe", "Eco". Funkcje odpowiedzialne za wyłączanie telewizora to: Czujnik obecności, Tryb czuwania po bezczynności. Przy czujniku obecności ważne jest, aby czujnik na obudowie telewizora nie był zasłonięty.
Jeśli zmiana tych ustawień nie pomogła, proponuję przywrócić ustawienia fabryczne. Jeśli mimo tego telewizor wyłącza się, najlepiej sprawdzić podłączenie do prądu, oraz przetestować telewizor na wyłączonych urządzaniach peryferyjnych (np. dekoder itp.). Jeśli ciągle jest brak poprawy, proponuję wezwać serwis. Można to zrobić korzystając z poniższego linku:
http://www.sony.pl/support/pl/repair
Pozdrawiam,
Zimny.
w moim kdl40ex500 miałem też taki problem, że tv sam się restartował. winny okazał się wadliwy kabel hdmi, którym był podłączony tuner tv sat. po wymianie kabla spokój.
Witam ponownie. Faktycznie, wyłączenie tv od zasilania pomogło. Dziękuje bardzo. Ciekawi mnie co tak na prawdę było przyczyną restartów. Wyżej ktoś wspomniał o wadliwym kablu hdmi, ale jedyne kable podłączone do tv to ethernet oraz hdmi do konsoli, która w czasie tych restartów była wyłączona.
Tak czy inaczej dziękuje Wam za pomoc.
Najprawdopodobniej przyczyną było lekkie przywieszenie się oprogramowania w TV - nie ma rzeczy doskonałych (tak samo jak oprogramowanie w PC/laptopach).
Po odłączeniu TV od prądu nastąpił mały restart i wszystko wróciło do normy gdy TV załadował się od początku. Najważniejsze, że wszystko już działa
Słuchajcie, problem znowu się pojawił. Tak jak ostatnio telewizor wyłącza się i włącza. Po raz kolejny zadzwonię na serwis, ale aż mi głupio bo raz już ich odwoływałem.
U mnie jest dokładnie ten sam problem. Telewizor mam od blisko dwóch lat i problem pojawia się w nieregularnych odstępach czasu, czasem kilka razy w miesiącu, a czasem przez 3-4 miesiące jest spokój. Nie wiem co z tym zrobić. Patent z odłączeniem od prądu (próbowałem tak na 5-10 minut) nie pomaga. Dziś nie mogę meczów na Euro oglądać
Najgorsze jest to, że nie potrafię w żaden sposób wywołać takiego zachowania w telewizorze, więc jak nawet przyjedzie do mnie jakiś serwisant to na 99.999999% nie zaobserwuje tego problemu i powie mi, że wszystko jest OK.
Do telewizora podłączone mam:
- kabel antenowy od kablówki
- kabel HDMI, który podłączam do laptopa, ale z reguły końcówka przy laptopie leży obok odłączona
- kabel HDMI do Playstation 3, ale konsola jest wyłączona
- kabel ethernet do routera
Próbowałem odłączać kabel od internetu i inne, ale nie pomagało. Przywracałem ustawienia fabryczne. Odpalałem na nowo instalację telewizora. Nic nie pomaga
Macie jeszcze jakieś pomysły ?
Najki napisał(a):
Dziś nie mogę meczów na Euro oglądać
Najki napisał(a):
Najgorsze jest to, że nie potrafię w żaden sposób wywołać takiego zachowania w telewizorze, więc jak nawet przyjedzie do mnie jakiś serwisant to na 99.999999% nie zaobserwuje tego problemu i powie mi, że wszystko jest OK.
Najki napisał(a):
Macie jeszcze jakieś pomysły ?
u mnie też po 3 miesiącach spokoju TV znowu sam się zrestartował dzisiaj
widać kabel hdmi nie był tu winien. zobaczymy kiedy sytuacja się powtórzy i z jaką częstotliwością problem powróci.