Podziel się wrażeniami!
Witam, właśnie będę kupował nowy TV do wyboru mam trzy firmy - Sony, Samsung i LG. Sprzęt będzie głównie odbierał 4k z Netflix plus gry z konsoli MS w 4k.
Nie wiadomo który standard wybrać HDR 10 czy HDR12 (dolby vision).
Sony Center twierdzi, że ZD9 dostanie aktualizację do dolby vision i tu moje pytanie: jaką mam pewność, że tak będzie? A co jeśli jej nie będzie czy Sony przyjmie tv za 20 tys.?
1. Czy jest gdzieś oficjalne stanowisko które TV ma dostać na 100% dolby vision i kiedy?
2. Które TV Sony wspierają odbiór komercyjnych treści HDR?
3. Przeglądając fora mam spore obawy, że obecne Sony to nie te, co kiedyś. Czy warto zainwastować 20-25 tys. w TV Sony? (ZD9, A1)? Wiem, że A1 będzie w połowie maja ale jak czytam opinie o obecnych tv, to ...
hej wszedłeś na forum Sony objechałaeś od góry do dołu i się jeszcze zastanawaisz ? Po tych informacjach co posiadasz powinieneś sobie już dać spokój z Sony.Ale mam jedno pytanie do Ciebie w LG i Samsungu widzisz same plusy ? Wejdź na YT i popatrz sobie na LG i Sam. to przecież doskonałe TV :P. Dobra ale do rzeczy Netflix na Sony jest bardzo dobrze wspomagany nie mam żadnych zastrzeżeń łącznie z HDR-em co Dolby Vision w ZD9 to ZD9 ma wbudowany układ dolby Vision i na pewno będzie odpalony na tym modelu (https://hdtvpolska.com/ubiegloroczny-flagowiec-sony-aktualizacja-wprowadzajaca-wsparcie-dolby-vision... TV Sony z HDR wspiera HDR (10).Nie wiem jak się zapatrujesz na Android dla mnie to wartość dodana ,która te telewizory wznosi na bardziej funkcjonalne choćby Kodi.Wybór jak zwykle należy do Ciebie ja uważam ,że Sony to bardzo dobry TV i jak KAŻDY ma swoje zalety i wady.Ale w cenie 20 tys nie wiem czy nie brał bym OLED-a a gdyby miał Androida na pewno bym brał
Nie twierdzę, że Samsung czy LG to lepsze wybory lecz jedynie te marki biorę pod uwagę.
Choć LG ma pewną przewagę - wspiera oba formaty HDR 10 i HDR 12 (dolby vision), co zapewnia pewność dobrego wyboru.
Odnośnie ZD9 skoro układ już jest w TV to dlaczego od razu Sony nie aktywowało jego? Dziwna p[olityka ukrywania zalety przed klientem, czyż nie?
I pytranie dlaczego na stronach Sony nie ma oficjalnej informacji na ten tamat?
A cio jeśli nie wprowadzą tego Dolby Vision? przecież nie oddam TV, bo serwisi powie, że TV ma to co w specyfikacji, a tam nic nie pisze o tym.
Obeznie mam tv Sony, co prawda stary model KDL-40Z4500 i jestem bardzo zadwolony, choć on nic nie ma z wodotrysków ale jakość obrazu i wykonania jest OK.
PS.: Link nie działa strona chyba wykasowana.
Mam znajomego,który ma do dzisiaj Z4500 uwierz mi to porzednia epoka w obrazie w jakości wykonania wzór i na dzisiaj też , sam posiadałem Z5500 i HX850 także do mojego obecnego XD9305 to także poprzednia epoka w obrazie.Tu masz rację ,że na razie nie ma to i mogą nie dodać choć daję 99% ,że dodadzą.Widzę jesteś na poziomie Z4500 a wymagasz już DVision ok ale codzienne życie to nie DVision to cyfrowa naziemna lub satelitarna tak wiem nie masz nie użyjesz ok.Według mnie większośc to już marketing coś trzeba sprzedawać to coś trzeba wprowadzać czy to będzie życie codzinne uważam ,że nie.Do tej pory zdarzają się jeszcze kanały 4:3 nie mówiąc o 16:9 a o HD pomarzyć.Fromat ten jest strasznie ograniczony do paru źródeł w zasadzie do jednego BluRay UHD.To wszystko obraz kinowy ,który trochę mi nieodpowiada wolę żywe i ostre kolory :).
Zgadzam się, że Dolby Vision zobaczę na razie kilka razy na Netflixie czy Youtube ale TV kupuję na jakieś 5-8 lat. Jeśli nie te dodatki to po jakiego groma brać TV za 15 - 25 tys. zł? 4K można kupić 65 poniżej 10 tys..
Biorąc drogi sprzęt wymagam więcej od niego i gdybym zdecydował się na ZD9 to musiałbym mieć gwarancję, że to dobly będzie lub jest, bo wydać taką kasę i potem usłyszeć, że miało być albo, że układ w TV jest niezgodny z czymś tam to kiepskobyłoby.
masz rację coś obrałeś trzymaj się tego zapewniam Cię nie nadążysz ,Samsung już zapowiedział nowy format.Czy DV jest na Netflixe ? Jest HDR ale w jakiej postaci nie powiem ale chętnie bym zmienił tryb obrazu na żywy ale nie mogę
Jeżeli LG OLED będzie z androidem wspieranym przez kilka lat to bym brał 🙂
Kupowałem Sony w 15r z obiecywanymi funkcjami, po roku Sony się wywiazalo z obietnic.
Jak zbygaaj napisał nic nie jest bez wad. Wejdź na ścianę fb lub forum Samsunga i LG. Ludzie psy wieszaja jak i tu.
Sam widziałem starszego Samsunga w którym stado kafelkow z aplikacjami było puste. Zostały 3 Vod plus YT.
Znam osobiście namacalnie 2 LG, jeden z13r i chyba starszy co ledwo wspierają netflixa na jego pierwszej odsłonie dostępnej w Polsce. Aplikacja jest tak stara że nie można profili założyć. A niby LG i Sony to oficjalni partnerzy Netflix...dzwoniłem do Netflix z pytaniem czy ten Lg z 13roku (wypasik) będzie wspierany lepszą apk. Pani na linii stwierdziła że to najnowsza wersja aplikacji i taką będzie nadal wspierany...haha.
Co do Sony...nie jest orłem ale ma najświeższe oprogramowanie Netflix, a jak by nie miało to zawsze można zainstalować apk z każdego źródła internetu.
Kodi podobno da się zainstalować na LG (nowszych) z podstawową wersją apk.
Dostałem odpowiedź z działu techniczengo Sony:
"Aktualnie oferowane przez nas telewizory wyposażone są w HDR10. Niestety nie posiadamy informacji któłre modele (od kiedy) będą posiadaać HDR12. Prawdopodobnie modele z serii A1 mogą posiadaać Dolby Vision, jednak nie jest to jeszcze oficjalnie potwierdzone. Odpowiadając na Pana pytanie, niestety nie mogę wskazaać żadnego modelu, który w 100% będzie wyposażony w Dolby Vision."
Nawet nie ma słowa o ZD9, co potwierdza, moje podejrzenia, że skoro do tej pory nie wprowadzili to raczej nie wprowadzą. Zresztą dziwne byłoby to zagranie - wstawienie ukłądu, a aktywowanie go po roku.
Wiem, że to stary temat, ale myślę, że każdemu, kto tu potencjalnie zajrzy przyda się sprostowanie.
To nie Sony zaszyło nieaktywny chip DV w swoich topowych modelach, tylko Dolby wypuściło "programową" wersję swojego systemu, przez co możliwa stała się implementacja standaradu DV w urządzeniach, które dysponują między innymi odpowiednią mocą obliczeniową.
Takimi są telewizory wyposażone w chip X1 Extreme, ZD9, A1, XE93/94 i one dostaną aktualizację do Dolby Vision, publikacja niestety się opóźnia, a datę poznamy prawdopodbnie w grudniu.
Swoją drogą, to konsola MS nie obsługuje HDR w standardzie Dolby Vision. W tej chwili największy dostęp do nagrań w DV daja właśnie Netflix (na urządzeniu które obsługuje standard - nie XBOX) i AppleTV.
Telewizorom Sony z Androidem można wiele zarzucić, ale jeśli chodzi stricte Netflixa i ewentualne granie na konsoli/obsługę źródeł zewnętrznych w 4k, to nie ma w tej chwili lepszych wyświetlaczy na rynku, niż topowe XE93, A1 czy ZD9.