anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ulepszony tryb HDMI a NC+

profile.country.PL.title
spolkrzychu1wyjfa
Użytkownik

Ulepszony tryb HDMI a NC+

Dziwny przypadek - może ktoś pomoże wyjaśnić o co może chodzic.

Mam wzmacniacz HK AVR370, do niego po HDMI podlaczone są 3 urzadzenia, odtwarzacz BD Pioneer, tuner NC+ (mediabox+) oraz Apple TV.  Do HDMI out we wzmacniaczu podlaczony jest TV KD-65XD9305 - do HDMI 4 /ARC.

Poza tym ze miewam dosc czeste problemy ARC, wymagajace restartu TV albo AVR - to dziala.

No i teraz sie zaczyna - zmieniłem w TV tryb HDMI4 na ulepszony, mając nadzieję że może cos wiecej to da, zwlaszcza z BD, ktory obsluguje x.v.color - czy tez jak to sie nazywa. Po zmianie, obraz z BD wyglada super, obraz z apple TV wyglada tak samo, natomiast obraz z NC+ jest nie do ogladania. Przewalone kolory i kontrast - bardzo mocno, tragedia. Dodatkowo - pomimo ze NC+ jest podlaczony prosto do wzmacniacza - kompletnie nie ma dzwieku.

Czy ktos cos z tego rozumie? Czemu obraz z Nki jest tak tragiczny i gdzie sie podziewa dzwiek? :wink:

6 ODPOW. 6
profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

1. Dziękujemy za zapytanie.

Przekazaliśmy problem do naszego działu trenerskiego specjalizującego się w sprzęcie TV.

Z przedstawionych przez Pana informacji może wynikać, że problem nie stoi po stronie telewizora. Po przeanalizowaniu sprawy, wrócimy z odpowiedzią.

Pozdrawiamy, zespół Sony.

profile.country.PL.title
spolkrzychu1wyjfa
Użytkownik

Może tak być że problem stwarza inne urzadzenie, wzmacniacz lub tuner NC+, ale ciekawy jestem czy taki problem wystepuje tylko u mnie czy inni tez tak mają.

Rozumiem że w sytuacji normalnej, przelaczenie HDMI na tryb ulepszony nie powinno negatywnie wplywac na jakosc obrazu z tunera?

profile.country.PL.title
misiek1955
Użytkownik

Witaj

Ulepszony format w żaden sposób nie powoduje pogorszenia jakości odbioru.Nota bene nie stwierdziłem też

poprawy na plus.Posiadam 55XD9305 połaczone z dekoderem NC+ Wi FI Premium Box.

profile.country.PL.title
spolkrzychu1wyjfa
Użytkownik

Dzięki za sprawdzenie, nie spodziewałem sie poprawy w przypadku tunera sat - ale u mnie jest zdecydowane i drastyczne pogorszenie.

Możliwe że róznica wynika z tego ze ja mam Mediabox+, ktory jest duzo starszym modelem, sprobuje to zglosic do NC, ale szczerze mowiac bardzo watpie ze sie dowiem czegokolwiek co by bylo pomocne.

profile.country.PL.title
Sony_Poland_Team
Community Team

TWracamy z odpowiedzią i przekazujemy informacje od naszego działu technicznego.

Tryb obrazu Ulepszony służy wyłącznie do sygnałów zawierających materiały 4K (Ultra HD) 60p w tym HDR. Należy powrócić do ustawienia Standardowy

Przestrzenie kolorów takie jak xv color wybierane sa automatycznie -  Obraz / Ustawienia zaawansowane / Nasycenie / Przestrzeń kolorów

Pozdrawiamy, zespół Sony

profile.country.PL.title
spolkrzychu1wyjfa
Użytkownik

OK, ale planuje kupić odtwarzacz BD UHD, jak to wtedy wpiąć?

Realistycznie rzecz biorąc, musze podlaczyc BD to wzmacniacza - bo TV nie przepusci przez ARC dzwieku DTS czy Atmos czy nawet Dolby TrueHD.

W takim przypadku wlaczenie trybu ulepszonego HDMI spowoduje ze bede mogl ogladac obraz 4K z odtwarzacza, ale nie da sie ogladac z tunera sat, bo obraz jest tragiczny.