Podziel się wrażeniami!
Chyba nikt jeszcze nie zauważył, otóż pod tym linkiem (http://www.sony.pl/support/pl/content/cnt-hn/prd-tvhc/youtube-app-announcement) Sony zamieściło taki komunikat z dnia 23 tycznia 2015r.:
Firma Google ogłosiła, że po 20 kwietnia 2015 r. nie będzie już zapewniać obsługi aplikacji YouTube na niektórych urządzeniach. Więcej informacji na temat ogłoszenia opublikowanego 22 stycznia 2015 r. można znaleźć na stronie http://www.youtube.com/devicesupport
Będzie to miało wpływ na działanie niektórych telewizorów oraz odtwarzaczy wideo i audio firmy Sony. W przypadku posiadania jednego z wymienionych poniżej modeli po 20 kwietnia 2015 r. korzystanie z serwisu YouTube na posiadanym urządzeniu nie będzie możliwe.
Ważna informacja na temat telewizorów, odtwarzaczy Blu-ray, amplitunerów i systemów kina domowego (BDV) wyprodukowanych w 2012 r.
Jak znam życie i podejście Sony to wyjdzie na to że ludzie będą zmuszeni kupić nowe tv zeby korzystać z yotube bo "stare" modele sprzed 2012 nie dadzą sie zaktualizować do nowej wersji. A może sie myle i Sony pozytywnie mnie zaskoczy i nie bede musiał sie pozbywać mojego "starego" EX720. Zobaczymy pożyjemy.
https://support.google.com/youtube/answer/6098135?p=yt_devicesupport&rd=1 |
U mnie na TV ex725 już mam wyświetloną informację o tym, że Youtube po 20.04.15 nie będzie działał 😞
To jakaś masakra , nie dawno wyłączono na dekoderach nc+, teraz na telewizorach Sony.
Co za problem ze nie może zostać tak jak dotychczas...
.
.
Niech jeszcze na komputerach wyłączą i będzie spokój...???
A co do napisania przyklejonego postu z ogólnym niezadowoleniem posiadaczy urządzeń Sony których pozbawiono dostępu do serwisu, to jestem za...
Witam,
Problem z YouTube nie tylko występuje na TV Sony ale również innych producentów. Chyba bardziej pretensje trzeba mieć do samego YouTube bo to chyba oni coś zmieniają w specyfikacji, że starszy sprzęt nie będzie go obsługiwał.
Pozdrawiam
To niech teraz wykażą się programiści z Sony i aktualizują oprogramowanie odpowiadające obecnym wymogom.
Uważam, że przywrócenie You Tube na TV Sony jest wyłącznie związana ze zmianą oprogramowania wewnętrznego poprzez aktualizację. Informowanie użytkowników o tym, że można korzystać z poziomu przeglądarki należy włożyć między bajki. Przeglądarka w TV jest bardzo powolna i niedaje się do obsługi You Tube.
Dokładnie - SONY nie tworzy oprogramowania tylko je implementuje do swojego produktu jakim jest TV. Wiec zwalanie winy na YOUTUBE jest niepoważne, przy odrobinie dobrych chęci ze strony SONY uważam ze da rade udostepnić nową wersję przeglądarki w modelach TV sprzed 2012 roku (to jest tylko i wyłacznie kwestia wewnętrznego oprogramowania TV).
No ale SONY ma to gdzieś - i udaje że jedynym wyjściem z tej sytuacji jest kupno nowego TV który będzie w stanie obsłużyć nową wersję YOUTUBE. Jak dla mnie to owszem kupię nowy TV ale nie SONY, chociażby z tego względu że usługi które są (lub były) dostepne na zachodzie i w ameryce - u nas nigdy nie będą. żeby nie być gołosłownym:
Qriocity- nidy w polsce nie działało i zdechło
Music Unlimited - jak wyżej
Video Unlimited - też sie nie zanosi aby było to kiedy kolwiek dostepne w polsce
ponadto BRAVIA INTERNET VIDEO (BIV) - systematycznie jest zmniejszana zawartość materiałów czyli
EUROSPORT - było - już nie ma
3D - było już nie ma
CONCIERGE - było nie ma
AXN - kanał flagowy SONY - zdechł pusta zakładka od kilku miesięcy
i kupa innych których już nie pamiętam (faktem ze w BIV było w szczytowym momencie dostepne 36 kanałów/aplikacji - obecnie jest ich na dzień dzisiejszy 24 bez żadnej gwaranji ze SONY coś niewytnie)
Reasumująć na dzień dzisiejszy zakup TV Sony jest zupełnie nieopłacalny z powodu niepełnej funkcjonalności i dostępności treści internetowych oferowanych na nasz rynek (TV powinien kosztować u nas połowę tego co na rynku zachodnim).
Zgadzam się z przedmówcą. SONY nawet palcem nie kiwnęło, aby tę sytuację jakoś rozwiązać. To wina tylko i wyłącznie oprogramowania wewnętrznego TV. Inna sprawa, że Google też ma wszystko głęboko gdzieś.
Z jednej strony rozumiem, że mają jakąś politykę i jej się trzymają. Ok ich wybór. Jednak wiem już, że moim następnym wyborem nie będzie ani Sony ani Google (mam tu na myśli np: Android, ChromeOS, ChomeCast itp).
Ja obecnie rozważam zakup jakiegoś taniego urządzenia na HDMI, który zamieni mój NIE-SMART SONY TV na SMART dopóki się kompletnie nie zepsuje i będzie trzeba kupić coś nowego (oczywiście nie SONY)
Pozdrawiam
pluskacz przyznam Ci rację ilość aplikacji zmalała.
Tych co TV kupili ze względu na rozbudowany Smart to boli. Ja jak kupowałem TV Sony to dla mnie znaczenie miała jakość obrazu oraz wygląd (seria HX) a aplikacje były tylko dodatkiem. Owszem fajnie je mieć ale nie stanowiły one dla mnie kryterium wyboru.
Poczytajcie fora innych producentów TV - u innych też nie jest lepiej. Wielu niezadowolnych użytkowników innych producentów może właśnie teraz kupi TV Sony a inni z kolei wybiorą jeszcze innego producenta. Nastąpi naturalna rotacja.
szybeus piszesz,że nie kupisz już nic z Google np. Android. Owszem możesz wybrać Windows Phone (ilość aplikacji nie powala z jakiegoś powodu słabo się sprzedają), iOS (kwestia kompatybilności i cen). Przy okazji przypomnijcie sobie jak wszyscy mieli telefony z Bada. Samsung tak chwalił system a potem użytkowników zostawił na lodzie. Ciekawe jak pójdzie im z TizenOS w TV? Już wiele razy chcieli rezygnować w telefonach z Android-a i przejść na Tizen-a, ale jakoś nie wyszło.
Pozdrawiam
@djrychu Masz rację. Być może przejdę na coś co inni skreślili z tego samego powodu. Coż, pewności nie ma nigdy, ale jak człowiek się na czymś zawiedzie chce zmiany. Być może mój kolejny wybór też będzie błędem ale cieżko to przewidzieć. Takie życie.
Zmiana technologii i systemów operacyjnych jest nieunikniona. Ważne, aby spróbować ocenić czy dana technologia ma przyszłość czy nie. Google już wiele razy wycofało się ze swoich pomysłów po bardzo szumnie obiecujących początkach. Często mają fajne pomysły, ale brakuje im chęci ich rozwoju dlatego je zamykają. IOS ma rzeszę sympatyków i raczej szybko nie zniknie z rynku. MS także inwestuje w swoje produkty i ciągle wydaje nowe wersje systemu. Tych troje na pewno będzie jeszcze długo rządzić na rynku smartfonów.
A Bada... to nigdy nie mogło się powieść ot takie moje zdanie.
BTW: jeśli jesteśmy już przy smartfonach, to niedawno wyszedł UbuntuPhone w jakieś wczesnej fazie rozwoju i jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Na razie aplikacji na to coś jak i samych telefonów jest zdecydowanie za mało.
djrychu w moim przypadku kupują TV kierowałem sie zarówno jakością obrazu jak i smartem TV - Sony w swych materiałach reklamowało te wszystkie usługi ktorych dziś nie ma i niebędzie (Qriocity, Video Unlimited, Music Unlimited). Na dzień dzisiejszy czuje sie zawiedzony i oszukany.
Jesli chodzi o jakość obrazu w innych TV (Samsung lub LG) to na dzień dzisiejszy praktycznie nie ma różnic, a nwet jeśli takowe są to zwykły przeciętny Kowalski tego nie widzi (w najgorszym przypadku jeśli zauważy to profesjonalna kalibracja obrazu rozwiązuje problem). Natomiast jesli chodzi o Smart Samsunga i LG to nie ma porównania do pozostałych (SONY wypada na ich tle blado). W najgorszym przypadku w Samsungu i LG aplikacje YOUTUBE bedzie można obsłużyć z poziomu przeglądarki internetowej wbudowanej w TV, co w SONYM jest niemożliwe bo przeglądarka tego producenta nie obsługje flasha. (nawet nie wiem czy zeszłoroczna seria W, X, czy S ma mozliwośc obsługi flasha w przeglądarce)
@plukaszcz Z tego co mi wiadomo seria W nie posiada obsługi flash. Zatem, skoro inni producenci dostarczaja obsługę flash w swoich telewizorach, to brak takiej alternatywy jest winą tylko i wyłącznie SONY.