nstalując Windows 8 z licencji MSDNAA wiedziałem, że mój najnowszy system będzie posiadać angielską wersję językową. Jakie było moje zdziwienie, gdy w tabelce specyfikacyjnej poszczególnych wersji systemowych zobaczyłem, że język całego systemu można zmienić praktycznie w każdym z nich. Ciekawa sprawa, bo taką funkcjonalność można było spotkać w Windows 7 tylko w opcji Ultimate.
Zmiana jest prosta i w zasadzie wszystko dzieje się automatycznie – wystarczy wybrać odpowiedni język oraz pobrać paczkę tłumaczeń. Zobaczcie jak tego dokonać.
Po pierwsze musimy zawitać w Panelu Sterowania.
Następnie przechodzimy do opcji „Język”.
Wybieramy „Dodaj język”.
Następnie wybieramy ten, który chcemy dodać. Tutaj chciałem zaznaczyć, że nie wszystkie języki mają możliwość ściągnięcia paczki systemowej – często jest to pismo. Lista oczywiście uzależniona jest od dostępnych wersji językowych samego Windows 8.
Po wybraniu pojawi się on na liście języków. Widzimy, że paczka językowa jest możliwa do pobrania. Wchodzimy w„Opcje”.
I klikamy „Pobierz i zainstaluj pakiet językowy”.
Po pobraniu pozostaje nam tylko aktywowanie go, przelogowanie i… cieszenie się nową wersją językową Windows 8.